Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Σκέψεις περί Ανδραβίδας, ίππων και συζητήσεων των ημερών.

Για  λόγους καθαρά συναισθηματικούς καθόσον κλείνω ένα χρόνο από το πιο πρόσφατο ταξίδι μου στον Καναδά, επέλεξα το φωτογραφικό υλικό να είναι από εκεί....παρατυπώντας αφού η συζήτηση είναι για την Ελλάδα. Η παρατυπία αυτής της μορφής βέβαια όπως λέει και κάποιος φίλος της ψυχολογίας,δικαιολογείται επειδή οι φωτογραφίες  κάνουν ευκολότερη την ανάγνωση...το κείμενο δεν είναι μονότονο..
Με την ευκαιρία της  82ης ΙΠΠΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ της Ανδραβίδας, ως δημότης  καθώς επίσης και ως μέλος τους ενός εκ των δύο φορέων που δραστηριοποιούνται με το άλογο, παρευρέθηκα στην εκδήλωση.Επίσης αποτελώ αυτόπτη και αυτήκοο μάρτυρα κάποιων γεγονότων.
Συμμετείχα σε συζήτηση με έναν ειδικό επιστήμονα επί του θέματος, σε σχετική σελίδα, στην οποία εξέφρασα κάποια απορία μου χρησιμοποιώντας περιγραφικά στοιχεία  ...η οποία παρεξηγήθηκε χωρίς να  ονομάσω κάποιον ή κάποιους..Κατόπιν επιθετικής απάντησης και ενώ θα μπορούσα να απαντήσω με το ίδιο ύφος, να μην δεχτώ ούτε σχόλιο αφού δεν ονόμασα κάποιον... κάνοντας τη μικρότερη ως δείγμα ευγενείας, εξήγησα ακριβώς τι εννοούσα, δείχνοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο συζητάμε, την αξία της αρνητικής και θετικής κριτικής.Εδώ θέλω να επισημάνω πως ο όρος "ημίγυμνος", ανήκει στην καθημερινότητά μας,είναι συνυφασμένος σχεδόν με όλους μας, αφού ιδιαιτέρως το καλοκαίρι η ενδυμασία μας ταυτίζεται μ' αυτόν τον όρο.
Όσο για τον τομέα της τέχνης το  ημίγυμνο αλλά και το γυμνό, αποτελεί θέμα σπουδαίων καλλιτεχνών σε όλους τους τομείς, από τη ζωγραφική έως τον πεζό λόγο κι από την γλυπτική έως την ποίηση. Προσωπικά ανήκω σε συγγενικό περιβάλλον με νέα παιδιά που επέλεξαν τον καλλιτεχνικό δρόμο σε πολλούς τομείς, παραδοσιακό χορό άλλης χώρας, γλυπτική, φωτογραφία, μουσική κα.λ, τα οποία στήριξα από την πρώτη στιγμή, αφού από την πλευρά μου υπηρετώ μια μορφή τέχνης, λογοτεχνία -ποίηση.Επίσης είμαι αρωγός εθελοντικά σε καλλιτεχνική ομάδα μοντέρνων χορευτικών δρώμενων. Μετά απ' όλα αυτά ....πως είναι δυνατόν να έχω άρνηση και κακία για κάποια νέα παιδιά;
Σχετικά με την παράδοση του τόπου μας και συζητώντας ώρες με ειδικούς, επιθυμώ να πω προς όλους, πως όταν καταφέρουμε να παρουσιάσουμε στην έκθεση την αθλητική αξία της ιππασίας που είναι το κεντρικό νόημα, την αναβίωση των εθίμων που σβήνονται, τότε θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε και θεάματα που αγγίζουν έθιμα ή συνήθειες άλλων χωρών, όπως Ιταλίας, Ισπανίας, Βιέννης και ότι άλλο. Όταν θα μάθουμε να φερόμαστε σε όλους τους ιπποεκτροφείς  με τον ίδιο τρόπο που απαιτεί το κοινό ενδιαφέρον, δηλαδή η αγάπη για το όμορφο τετράποδο και όχι να υποτιμούμε αυτούς που δεν έχουν εκθαμβωτικά και ακριβά άλογα..Όταν θα μάθουμε  να μην προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε τους ιπποεκτροφείς του χωριού μας,,.Όταν θα μάθουμε πως όταν συμφωνούμε για ένα πρόγραμμα, πρέπει να το τηρούμε, πως  ο καθένας σε μια εκδήλωση έχει το ρόλο του και δεν παρεμβαίνει  κανένας άλλος σ' αυτόν, όταν θα μάθουμε πως σε μια κοινή προσπάθεια δεν χρειαζόμαστε ...προσωπική ασφάλεια...και μάλιστα με προκλητική συμπεριφορά και φράσεις που υποβαθμίζουν θεσμούς και θέσεις..Όταν θα απαγορεύσουμε στα συγγενικά μας πρόσωπα να  εξαπολύουν ύβρεις και να ανακατεύονται σε δικές μας θέσεις....Όταν θα μάθουμε να σεβόμαστε την εκδήλωση, τους προγόνους μας που τις μέρες της Έκθεσης ξεχνούσαν όλες τις διαφορές τους, τους παρισταμένους..όταν θα μάθουμε να εκτελούμε σωστά το ρόλο μας....
Τότε  θα έχουμε δικαίωμα να  θεωρούμε τον εαυτό μας υψηλά.. Όσο για την υποβολή σχολίων γενικά και τη χρήση ξένων όρων ειδικά; απαραίτητη προϋπόθεση είναι, να μάθουμε πρώτα την ελληνική γλώσσα και αν παρουσιάζουμε κενά...υπάρχουν λεξικά που μας βοηθούν να καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε αλλά και να γράφουμε σωστά..Είναι απαράδεκτο να μην ξέρουμε τι γράφουμε και πως το γράφουμε και να διατυμπανίζουμε σε άλλα χωριά...τη μόρφωσή μας..κανείς δεν είναι τέλειος!!καθημερινά αγωνιζόμαστε για τη βελτίωσή μας.
Εσείς που δημιουργήσατε διάφορα επεισόδια με αποτέλεσμα δυσαρέσκεια... εσείς που επιτρέψατε σε άτομά σας την ανάρμοστη συμπεριφορά  επιεικώς,...είναι καλύτερα να επιδιώξετε την αυτοκριτική σας..και να μην προσπαθείτε με λαϊκίστικους τρόπους να μεταβιβάσετε τις ευθύνες όλου του κλίματος που εδώ και καιρό δημιουργήσατε σε άλλους....Όσο δε για την κριτική θα σας ξαναπώ...ότι κινείται δημόσια, έμψυχο και άψυχο, μοιραίως δέχεται κριτικές, μόνο που οι ώριμοι άνθρωποι γνωρίζουν να τις αξιολογούν και να τις αξιοποιούν.Σαφώς και ασχολούμαστε εμείς με άλλους καθώς και άλλοι με εμάς όταν γράφουμε δημόσια ή παρουσιάζουμε τη δουλειά μας δημόσια.
Σχετικά με τον τόπο μας και τα άλογα; o κάθε νόμιμος φορέας, μπορεί να κάνει τη δουλειά του , χωρίς να  ενοχλεί  τον άλλον (με ντοκουμέντα αρχής γενομένης εδώ και πολύ καιρό γνωρίζω τι γράφω).Κάποιοι ας σκεφτούν.. μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια συζητούσαν και μαζί μου για σχέδια και στόχους επί του θέματος.Ας σκεφτούν ποιοί τους βοήθησαν να είναι εκεί που είναι; Φτάνει η υποκρισία, μπροστά στους άλλους να μιλάμε για ομοψυχία και πίσω να αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία προβλημάτων.
Τέλος ευχόμενη και μαχόμενη πάντα για το καλύτερο του τόπου μας, δηλαδή όλων μας..σας θυμίζω πως γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στον ίδιο τόπο κι αυτό δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί.Όσο και να προσπαθήσετε της επίσημης και νόμιμης ομάδας όπου είμαι μέλος, τους ιπποεκτροφείς δεν μπορείτε να τους εξαφανίσετε.Είναι παντού γνωστοί και το μαρτυρούν οι τόσες εκδηλώσεις που παρευρίσκονται και κάνουν γνωστό τον τόπο μας. Δεν μπορείτε να πείσετε , παρά μόνον άτομα που ξέρουν τις μισές αλήθειες, ότι εμείς του Ομίλου δεν θέλουμε την πρόοδο των νέων ατόμων, αφού ο Πρόεδρός μας έχει εκπαιδεύσει την μικρή του κόρη, η οποία  ως αμαζόνα συμμετέχει σε εκδηλώσεις εντός και εκτός της πόλης μας.Επίσης τα περισσότερα μέλη μας είναι νέα παιδιά που αγαπάνε το άλογο και προσπαθούν γι' αυτό. Ακόμη και η βαφτιστήρα μου,εκπαιδεύεται επίσημα στην Αθήνα,για την ιππασία. Διασπείρετε καινά δαιμόνια , πως δήθεν δεν επιθυμούμε μαθήματα ....λάθος μεγάλο!!αντιθέτως αρκεί να είναι όπως πρέπει και απ' αυτούς που πρέπει.Οι σκέψεις μου αποτυπώθηκαν εδώ, καθώς θα ταξιδέψουν όπως πρέπει, όπου πρέπει...επίσης στη  σχετική με το θέμα σελίδα, επιθυμώ να μην προχωρήσω σε απαντήσεις και συζητήσεις σεβόμενη το θεσμό, που δυστυχώς δε σέβονται άλλοι,καθώς επίσης και τον διαχειριστή, που δεν έχω κανένα λόγο να φέρω σε δύσκολη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...