Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Φθινόπωρο και φεύγουν τα πουλιά.

Από τα παιδικά μας χρόνια γνωρίζαμε τα χελιδόνια που ερχόντουσαν την άνοιξη κι έφευγαν το φθινόπωρο.Ήταν η πρώτη γνωριμία με τα μεταναστευτικά πουλιά.
 
Ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης με το ποίημά του "ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ" μας  δίνει μια υπέροχη περιγραφή επί του θέματος .

Χειμώνιασε και φεύγουν τα πουλιά
γοργά ο πελαργός τα πελαγώνει
κι η φλύαρη χελιδονοφωλιά
χορτάριασε παντέρημη και μόνη.

Του σπίνου χάθηκε η γλυκιά λαλιά
φοβήθηκε ο μελισσουργός το χιόνι, 
κι η σουσουράδα κάτω στην ακρογιαλιά 
δεν τρέχει, δεν πηδά,δεν καμαρώνει.

Στης λυγαριάς τ' ολόξερο κλαδί,
του φθινοπώρου φτωχικό παιδί,
ο καλογιάννος πρόσχαρος προβάλλει.

Με λόγια ταπεινά και σιγανά,
μικρός προφήτης φτερωτός,μηνά 
την άνοιξη που θα γυρίσει πάλι.

Τα πουλιά συμβολίζουν την ελευθερία..αφού είναι τα πιο ελεύθερα πλάσματα του πλανήτη,. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη...ξεπερνάνε τις 10.000. Η κοινωνία τους είναι πολύ οργανωμένη και το διαπιστώνουμε στον τρόπο με τον οποίο χτίζουν τις φωλιές τους, στον τρόπο που μεγαλώνουν τα μικρά τους...και ακόμη στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να  ζουν σε  διαφορετικές  "πατρίδες" ανάλογα με τις εποχές. Η πορεία τους δεν είναι τυχαία...ακολουθούν την παρνάρχαια ρότα τους από το Νότο προς το Βορρά την άνοιξη και την αντίθετη κατεύθυνση το φθινόπωρο.Αν κανείς παρατηρήσει τους σχηματισμούς με τους οποίους ταξιδεύουν, είναι σίγουρο πως θα αναρωτηθεί .... ανβρέθηκε καλλιτέχνης  τόσα χρόνια..που να μπορέσει να φτάσει το μεγαλείο τους..
 Στην ερώτηση γιατί μεταναστεύουν;η άμεση απάντηση είναι προκειμένου να επιβιώσουν δηλαδή να μπορούν να βρουν τροφή και ήπιες καιρικές συνθήκες.Τα μεταναστευτικά πουλιά είναι πάρα πολλά. Εντύπωση μου έκαναν πάντα τα χελιδόνια στη Χώρα μας και οι πάπιες στον Καναδά που έχω δει σε ιδιαίτερους σχηματισμούς να φεύγουν, να  χάνονται στον ορίζοντα...Μεταναστευτικά είναι τα καλοβατικά πτηνά, που υποχρεούνται σε πολύ μεγάλες μετακινήσεις από τις αρκτικές περιοχές αναπαραγωγής τους στις θερμότερες περιοχές.Είναι τα θαλασσοπούλια όπως ο μαύρος κέπφος και το χιονόγλαρο που κατέχει σύμφωνα με τις πηγές, σίγουρα το ρεκόρ μεγαλύτερης διανυόμενης απόστασης αφού ταξιδεύει από τις αρκτικές περιοχές αναπαραγωγής τους, στην Ανταρκτική όπου διαχειμάζει.Είναι ο αιθαλόμυχος που φωλιάζει στα νησιά Φώκλαντ για να ξεχειμωνιάσει στα ανοιχτά της Νορβηγίας.
 Μεταναστευτικά είναι και ημερόβια αρπακτικά όπως γύπες, αετοί, γερακίνες, πελαργοί.Αυτά τα είδη μετακινούνται την ημέρα γιατί χρειάζονται τη θέρμανση του εδάφους  από το ηλιακό φως.Συνήθως  ως ορόσημα στη διαδρομή τους, έχουν το Γιβραλτάρ και τον Βόσπορο, επειδή είναι στενότερα σημεία και φτεροκοπούν ευκολότερα, αφού δεν μπορούν να πετάνε για ώρες πάνω από μεγάλη απόσταση υδάτινης  μάζας.

Πολλά πτηνά μετακινούνται τη νύχτα, συνήθως είναι τα εντομοφάγα όπως το κολιμπρί, οι συλβίες, οι μυγοχάφτες. Στο βασίλειο της φύσης, παρατηρούνται και οι μεταναστεύσεις μικρών αποστάσεων,όπως ο νεροκότσυφας που μετακινείται στις περιοχές με χαμηλότερο ύψος, προς αποφυγή του κρύου και το νανογέρακο που πηγαίνει προς τις νότιες ακτές..
 Ο δρόμος της μετανάστευσης δεν είναι καθόλου εύκολος.Έχει τεράστιους κινδύνους και χιλιάδες θύματα κάθε χρόνο.Η πορεία διαρκεί μέρες, αφού τα πουλιά πρέπει να διανύσουν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και πετούν με 30 -35 χιλιόμετρα την ώρα.Κάποια από αυτά ξεκουράζονται τη νύχτα, ενώ άλλα όπως αναφέρεται πιο πάνω ταξιδεύουν μόνο νύχτα.Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα πουλιά γνωρίζουν τα καιρικά φαινόμενα που θα ακολουθήσουν, καθώς επίσης δεν ξεχνούν τις τοποθεσίες....ίσως  διακρίνονται από μια μαγνητική αίσθηση.Έτσι δικαιολογείται ο τρόπος με τον οποίο χαράζουν και εκτελούν τις εναέριες διαδρομές τους.
 Μπορεί να ταξιδεύουν ασταμάτητα για 11 χιλιάδες χιλιόμετρα....και μετά νομίζουμε οι άνθρωποι πως είμαστε οι δυνατοί της γης...
 Οι μόνιμοι κίνδυνοι που είναι και η αιτία χιλιάδων πουλιών που χάνονται κάθε χρόνο είναι οη λαθροθηρία....700.000 περίπου αποδημητικά πουλιά στη Χώρα μας σκοτώνονται παράνομα ετησίως...

 Αν σκεφτούμε την ομορφιά αυτή που μας χαρίζει η κίνησή τους...ο ερχομός τους που τιτιβίζοντας ψάχνουν να βρουν την ίδια φωλιά..ο αποχωρισμός που προετοιμάζεται κατά τα τέλη του καλοκαιριού,όταν "συνεδριάζουν" συνήθως στα καλώδια του ηλεκτρισμού,...ίσως καταλάβουμε πως δεν πρέπει να τα σκοτώνουμε και να τους καταστρέφουμε τις φωλιές..Δεν έχει μείνει τόσο ανόθευτη η γη ώστε...να εξαφανίζουμε  εμείς αυτούς τους τόσου χαριτωμένους ζωντανούς οργανισμούς, που έχουν μεγάλο μέρος στην ισορροπία του πλανήτη.Όσοι ζουν εκτός πόλεων είναι πιο κοντά στις χαρές της φύσης....
 Ακόμη και στην πόλη αρκεί να θέλουμε,, έχουμε πολλά να δούμε...τα τελευταία 5 ή 6 χρόνια έρχεται και φωλιάζει στη νεραντζιά κάτω από την πολυκατοικία μας ο κότσυφας από το Λυκαβηττό. Όταν έχει λιακάδα φτερουγίζει από μπαλκόνι σε μπαλκόνι....γιατί να τον σκοτώσουμε;;Aυτός μας δείχνει τη χαρά του.
  Τα χελιδόνια έρχονται με πολύ αγάπη να μας ξαναδούν, αφού περνάνε τεράστιες αποστάσεις και στο δρόμο χάνονται πολλά.Ας τα υποδεχόμαστε μαζί με την άνοιξη και ας τα αποχαιρετάμε, έτοιμοι να ζήσουμε τις ομορφιές του χειμώνα.
Τα πουλιά συμβολίζουν τα όνειρα και την ελπίδα!!!που κανένας υγιής νους δε θέλει να σκοτώσει!Με υγεία και χαρά να υποδεχτούμε πάλι την άνοιξη τα πουλιά που θα ξανάρθουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...