Ένα μικρό πληροφοριακό αφιέρωμα, κατόπιν επιθυμίας πολλών φίλων από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Ανδραβίδα, η πολυαγαπημένη γενέτειρά μου, κωμόπολη του Ν. Ηλείας, συνδέεται από τα αρχαία χρόνια με το αξιαγάπητο τετράποδο, το άλογο...αναφέρεται στα χρόνια του Ομήρου και αργότερα στην εποχή της Φραγκοκρατίας.Στις ιστορικές πηγές που αναγράφονται λεπτομέρειες για τον τόπο αυτό, ο οποίος υπήρξε Πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Πελοποννήσου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας...γίνεται λόγος για την ύπαρξη στάβλων όπου στάβλιζαν τα άλογά τους οι Φράγκοι στρατιώτες. Οι φυλές των αλόγων πριν το 1920, είχαν την καταγωγή τους σε ντόπιες και ξένες φοράδες και αρσενικά κάθε φυλής. (Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ κατά τον Μεσαίωνα και τα νεώτερα χρόνια -ΝΑΚΟΥ ΝΙΚ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ). Μια σειρά στην αναπαραγωγή, μπήκε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, υπό την φροντίδα του Υπουργείου Γεωργίας.
Η φυλή ίππου της Ανδραβίδας, προέρχεται από την διασταύρωση ντόπιων αλόγων με βαριά άλογα των Φράγκων ιπποτών και αργότερα, κατά την εποχή της τουρκοκρατίας, με άλογα ανατολικού τύπου. Στις αρχές του 20ου αιώνα, έγιναν διασταυρώσεις με αγγλονορμαδικούς επιβήτορες φυλής Nonius, προελεύσεως Ουγγαρίας.
ΙΠΠΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Το 1927 οργανώθηκε η πρώτη ετήσια ιππική έκθεση, με την αρωγή των εκτροφέων, των τοπικών παραγόντων της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος και του Υπουργείου Γεωργίας. Η έκθεση συνδυάστηκε με την εορτή, πανηγύρι της Αγίας Σοφίας όπου μετά την απελευθέρωση διαρκούσε μια εβδομάδα. Γίνονταν εμπόριο των αλόγων καθώς και ιππικοί αγώνες.Τα άλογα της Ανδραβίδας σε αρκετά βιβλία, περιγράφονται ως τα καλύτερα του κάμπου..Η μόνη χρονική περίοδος που δεν πραγματοποιήθηκε η ιππική έκθεση ήταν από το 1941 έως το 1947. Επανήλθε το 1948 και αναδείχθηκε σε μια σημαντική ιππική εκδήλωση για τον τόπο.
Η Ανδραβίδα το 2007 απέκτησε Ιππικό Δημοτικό Κέντρο, σ΄ έναν περιφραγμένο χώρο, με δυνατότητες μεγάλων προδιαγραφών. Εκεί κάθε Σεπτέμβρη δίνουν το ραντεβού του πολλοί εκτροφείς και αναβάτες.
Προσωπικά μεγάλωσα σε οικογένεια όπου το άλογο είχε σπουδαία θέση. Ο πατέρας μου κάθε χρόνο λάμβανε χρόνο στην ιππική έκθεση. Επίσης εκείνες τις ημέρες τα σπίτια ετοιμάζονταν για να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν, τους φίλους που έρχονταν με άλογά τους από άλλα μέρη, προκειμένου να τιμήσουν τον τόπο μας! Οι πρόγονοί μας θεωρούσαν τιμή την διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν με λεβεντιά και ήθος!
Την διάρκεια των εκδηλώσεων ( 16 και 17 Σεπ για φέτος) κάθε χρόνο την ορίζει ο Δήμος Ανδραβίδας -Κυλλήνης, μέσω του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος. Η φετινή ιππική έκθεση αποτελεί την 82η!Εύχομαι καλή επιτυχία και συγχαρητήρια σε όλους που προσπαθούν για την διατήρηση της παράδοσης.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το διαδίκτυο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου