Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Το θέμα της θρησκευτικής αγωγής.


Επίκαιρο θέμα, οι συζητήσεις σχετικά με το μάθημα των θρησκευτικών. Συζητώντας με γνωστούς και φίλους, αποκομίζοντας διάφορες γνώμες περί του μαθήματος των Θρησκευτικών στο σχολείο, ανέτρεξα στο βιβλίο "Η Θρησκευτική Αγωγή στο Δημοτικό Σχολείο" του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΓΡΑΠΙΔΗ - "ΑΒΑΚΑΣ" 2010, ενός εκπαιδευτικού και όχι μόνο..αντικειμενικά απ' όσα γνωρίζω μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας.

Πριν αρχίσει η μελέτη, στο πρώτο ξεφύλλισμα ..το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πάμπλουτη ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, στις πλούσιες πηγές. Όταν διαπιστώνει ο αναγνώστης την τόσο σημαντική δουλειά, που μεταφράζεται σε αληθινή έρευνα, επιβεβαιώνει πως το βιβλίο που κρατάει είναι από τα ειδικότερα στο θέμα.
Η δομή του αποτελείται από κεφάλαια που καλύπτουν κάθε πτυχή του ως άνω θέματος. Περιλαμβάνει το μάθημα των θρησκευτικών από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, με άριστη περιγραφή κάθε χρονικής περιόδου. Συνεχίζεται με πληροφορίες για τη σχολική θρησκευτική αγωγή στις ευρωπαϊκές χώρες, με σπουδαία στοιχεία, τέτοια που δεν αφήνουν κενά στις γνώσεις μας. Ακολουθεί η ευρωπαϊκή διάσταση της σχολικής θρησκευτικής αγωγής, η παιδαγωγική προσέγγιση της θρησκευτικής αγωγής κατά την παιδική ηλικία. Ένα ουσιαστικά γνωστικό θέμα είναι η θρησκευτική αγωγή και  η διαπολιτισμική εκπαίδευση, που καλύπτει πολλές απορίες. Επίσης η δομή του βιβλίου συνεχίζεται με τις  θεολογικές προϋποθέσεις και παιδαγωγικές προσεγγίσεις των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων. Μετά από μια μελέτη για τα σχολικά εγχειρίδια, φτάνουμε στα συμπεράσματα. 

...αυτό που πρέπει να τονιστεί όπως προκύπτει από τη μελέτη είναι  ότι σε όλες σχεδόν τις χώρες το μάθημα των θρησκευτικών αποτελεί κανονικό σχολικό γνωστικό αντικείμενο....
....για να ανταποκριθεί το μάθημα των θρησκευτικών στις ανάγκες που επιβάλλει ο σύγχρονος κόσμος είναι αναγκαίο κατά το Γιαγκάζογλου, να ξεφύγει από τις αρνητικές όψεις του παρελθόντος, να συνδεθεί με τις σύγχρονες ανάγκες, να συμβάλλει στην καλλιέργεια της αρμονικής συμβίωσης των  ανθρώπων και της συνύπαρξης χωρίς κοινωνικές, φυλετικές ή θρησκευτικές διακρίσεις..
Αφιερωμένο στους ανθρώπους που προβληματίζονται για την εξέλιξη της κοινωνίας μας και που ενδιαφέρονται να μαθαίνουν...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...