Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Ελευθερία, βαρυσήμαντη έννοια!!

Ο λύκος και η ελευθερία!

Κάποιοι την θυσιάζουν στο βωμό της ύλης.
Γύρω το πέλαγος της ασυδοσίας.
Τα σημάδια από τα δεσμά των αφεντικών
χαραγμένα στο ψεύτικο προφίλ.
Άλλοι ανεβαίνουν δύσκολα το βουνό.
Χαράζουν την πορεία όπως θέλουν.
Κουράζονται μα τραγουδούν.
Ένα γλυκό χαμόγελο μένει για πάντα!
Είναι το δικό σου ενθύμιο ελευθερία!!!!

Η ελευθερία είναι μια έννοια που έχει συζητηθεί πολύ, που έχει τραγουδηθεί, που γι' αυτήν θυσιάστηκαν άνθρωποι σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης.
Ως  όρος με τη γενικότερη και πιο γνωστή του σημασία είναι αντιληπτός δηλ. η ανεξαρτησία από κάθε είδους σκλαβιά.Εκεί που οι άνθρωποι χάνουν την ουσία του όρου, είναι στην ασταμάτητη ηθική και πνευματική δέσμευση για την απόκτηση ύλης, για την ικανοποίηση της αλαζονείας τους. Ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια πολλοί  έγιναν δέσμιοι  στα δίχτυα της απληστίας και της  υπέρμετρης  φιλοδοξίας...θυσιάζοντας έτσι την ψυχοσυναισθηματική τους ελευθερία ..διαγράφοντας  από τους ορίζοντες του νου και της ψυχής τους, σημαντικές λέξεις όπως συνείδηση, δικαιοσύνη, φιλαλληλία, πατρίδα και πολλά άλλα σημαντικά.

Χαρακτηριστικότατος ο μύθος του Αισώπου με τον λύκο και το σκύλο, απ' τον οποίο προήλθε το ποίημα με το οποίο αρχίζει το άρθρο.

Για όσους δε θυμούνται ή δεν γνωρίζουν.

Ήταν ένας λύκος που είχε αδυνατίσει πολύ, γιατί τα σκυλιά στα κοπάδια ήταν τόσο καλοί φύλακες, που δεν του επέτρεπαν να αρπάξει κάποιο πρόβατο ή κατσίκι!! Σε σημείο απελπισίας ο λύκος πηγαινοερχόταν παντού και κάποια στιγμή συναντάει ένα σκύλο λυπημένο γιατί είχε χάσει το δρόμο του. Ο λύκος αμέσως σκέφτηκε σύμφωνα με την ανάγκη της κοιλιάς του, πως θα μπορούσε να χορτάσει αν έτρωγε το σκύλο. Η σκέψη δεν πραγματοποιήθηκε γιατί φοβόταν πως δεν θα τα κατάφερνε. Ο σκύλος ήταν χορτασμένος άρα και δυνατός ενώ η αφεντιά του αδύναμη από την πείνα. Έτσι σκέφτηκε τις γαλιφιές..αχ! σκύλε μου, είσαι πανέμορφος, θέλω να γίνουμε φίλοι και να κάνουμε παρέα, αλλά εσύ πως να δώσεις σημασία σε εμένα το νηστικό. Ο σκύλος του απαντάει..μα αν είναι πολύ εύκολο να τρως και να παχύνεις. Αντί να γυρίζεις στα βουνά, στα δάση και στις ερημιές, να ακολουθήσεις τον τρόπο ζωής μου! Α!!και τι πρέπει να κάνω σε παρακαλώ;Τίποτα το σπουδαίο, θα αγριεύεις στους ζητιάνους και θα είσαι χαρούμενος στα αφεντικά σου. Τότε αυτοί θα σου δίνουν κόκαλα και αποφάγια. Μου φαίνεται εύκολη δουλειά, έρχομαι!!Έτσι ξεκίνησαν για την πόλη, μέχρι που ο λύκος είδε πως είχε μαδήσει ο λαιμός του σκύλου. Όταν τον ρώτησε από τι το έπαθε αυτό, ο σκύλος είπε από την αλυσίδα.Ποια αλυσίδα; Αυτή που κρατάνε δεμένο. Δηλαδή δεν κυκλοφορείς όπου θέλεις;Δεν είσαι ελεύθερος; Kάποιες φορές που θέλουν να παίξω μαζί τους αποκρίθηκε ο σκύλος!Θα σε εγκαταλείψω απάντησε ο λύκος και έφυγε λέγοντάς του..καλύτερα να έχω την ελευθερία μου κι ας είμαι νηστικός, παρά αλυσοδεμένος και χορτάτος!!!

 




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

25η Μαρτίου 2024.Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας "Ο Σπάρτακος".

  Όπως γνωρίζουν οι φίλοι μου, αυτός εδώ ο ιστότοπος αποτελεί για πολλά θέματα, αρχείο. Έτσι συμβαίνει και με τις δραστηριότητες του Ομίλου ...