Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Οι αλλαγές της Ευρώπης στο τέλος του Μεσαίωνα.




Μετά από συζητήσεις με κάποιους φίλους θα αναφερθώ περιληπτικά και τμηματικά στην κατάσταση της Ευρώπης, στο τέλος του Μεσαίωνα, όπως έχει παρουσιαστεί σε μια προσωπική μου εργασία με τη βοήθεια πλούσιας βιβλιογραφίας.
     Οι αλλαγές της Ευρώπης στο τέλος του Μεσαίωνα.
Οι αλλαγές που σημειώθηκαν στην Ευρώπη, κατά τους δύο τελευταίους αιώνες της "μεσαιωνικής" περιόδου, ήταν τέτοιας κλίμακας που ορισμένοι ιστορικοί έχουν υποστηρίξει ότι το έτος 1300 (και όχι το 1500 όπως υποστηρίζουν πολλοί), σηματοδοτεί κατ' ουσίαν την έναρξη της "σύγχρονης εποχής". Τον 14ο και 15ο αιώνα, η Ευρώπη γνωρίζει αλλεπάλληλες συμφορές: το λιμό, τη μαύρη πανώλη τους αδιάκοπους πολέμους. Το αποκορύφωμα των διαρκών πολεμικών συγκρούσεων είναι ο Εκατονταετής Πόλεμος μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας. Η απόγνωση και η τραγικότητα των περιστάσεων, οδήγησαν σε ακρότητες και εκδηλώσεις συλλογικής βίας και παράνοιας.Στην Αγγλία και τη Γαλλία εκδηλώθηκαν μεγάλες αγροτικές εξεγέρσεις. Στον εκκλησιαστικό τομέα, στα τέλη του 14ου και τις αρχές του 15ου αιώνα, η Ευρώπη σπαράσσεται από το μεγάλο σχίσμα. Σημαντική στον πνευματικό τομέα ήταν η Ιταλική Αναγέννηση η οποία εντάσσεται και στον ουμανισμό,καθώς η βασική της αντίληψη ήταν ανθρωποκεντρική. Στην εκπαίδευση, ένα νέο στοιχείο ήταν η ίδρυση σχολών στοιχειώδους εκπαίδευσης μετά το 1300 και η αύξηση του αριθμού των πανεπιστημίων. Το 1400, στις  περισσότερες πόλεις είχαν ιδρυθεί δευτεροβάθμια σχολεία και ταυτόχρονα η εκπαίδευση επεκτεινόταν στην ύπαιθρο. Στον τεχνικό τομέα, σημειώνεται η ανακάλυψη των κινητών τυπογραφικών στοιχείων και η γέννηση της τυπογραφίας, η οποία αποτελεί ορόσημο για το κύρος που αποκτά ο γραπτός λόγος. Στα τέλη του 15ου αιώνα, στην Ευρώπη διαπιστώνεται μια δημογραφική άνοδος, μια ανάκαμψη της γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής καθώς και των ανταλλαγών. Στο πλαίσιο αυτής της ανάπτυξης και χάρη στην τελειοποίηση νέων τεχνικών μέσων, οι Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι ρίχνονται στην ανακάλυψη των μεγάλων ωκεάνιων δρόμων, εξερευνώντας τις ακτές της Αφρικής, ανακαλύπτοντας την αμερικανική ήπειρο και πραγματοποιώντας τον πρώτο γύρο του κόσμου. Έτσι αναπτύχθηκε το εμπόριο μεταξύ των τριών ηπείρων και άλλαξε μορφή η οικονομία, καθόσον με αυτό αναδεικνύεται η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επίσης άλλαξε η εικόνα των Ευρωπαίων για τον κόσμο, ενώ με τη γνώση που συσσωρεύτηκε και τη συνακόλουθη πρόοδο της επιστήμης, αναπτύχθηκε το κριτικό πνεύμα πολλών Ευρωπαίων. Ακόμη, η ανταλλαγή φυτών και η διάδοση συγκεκριμένων γνώσεων και τεχνικών, διαφοροποίησαν τις διατροφικές συνήθειες και επηρέασαν τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων. Ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης κατά τον ύστερο Μεσαίωνα, υπέστη σοβαρές αλλαγές, αποτέλεσμα πολιτικών αναστατώσεων και βίαιων συγκρούσεων. Το νέο στοιχείο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ήταν η κατάκτηση ολόκληρης σχεδόν της Βαλκανικής χερσονήσου από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Στην επόμενη ανάρτηση ...Η νέα πολιτική τάξη στην Ευρώπη του ύστερου Μεσαίωνα. Οι φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί μέσω του διαδικτύου.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...