Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΣΩΖΟΜΕΝΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.




Σήμερα ο αττικός ουρανός κυριολεκτικά μάγευε ακόμη και όσους μας βασάνιζε σαν την μέλισσα που γυρίζει συνεχώς στο αυτί....ο πόνος ενός φιλικού μας προσώπου. Η Ένωση Φίλων Ακρόπολης, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα επισκέψεων - ξεναγήσεων αυτού του τριμήνου, το παλαιότερο σωζόμενο κτίριο της Αθήνας. Για να πάμε στο σημείο συνάντησης περάσαμε από την Μητρόπολη, η οποία μετά από τόσα χρόνια ανάμεσα στις σκαλωσιές....αποτελεί το κόσμημα της περιοχής.

ΟΟΗ 



Εκεί που απλώνεται η σκιά του Ιερού Βράχου, στην γνωστή τουριστική οδό Αδριανού και στον αριθμό 96,στην συνοικία των Θεών...στην Πλάκα της Αθήνας, βρίσκεται το ιστορικό κτίριο της οικογένειας Μπενιζέλων -Παλαιολόγων, που θεωρείται το παλαιότερο σωζόμενο κτίριο της Πρωτεύουσας...αφού το αρχικό του τμήμα γεννήθηκε τον 16ο αιώνα. Μέλος της εν λόγω οικογένειας ήταν η Ρηγούλα Μπενιζέλου και αργότερα Αγία Φιλοθέη.η Αγία Φιλοθέη.




Η ιστορική κατοικία του 16ου αιώνα, με προσθήκες του 18ου και 19ου, είχε εγκαταλειφθεί..η μαρτυρία τόσων χρόνων χανόταν... Το 2000 το Υπουργείο Πολιτισμού παραχώρησε το κτίριο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία μέσω του αρμοδίου τμήματός της κατάφερε να δώσει ζωή στις σελίδες της ιστορίας μας....Η λεπτομέρεια που αξίζει συγχαρητηρίων...είναι πως το σπίτι που όπως λέγεται γεννήθηκε η Αγία Φιλοθέη..οι υπεύθυνοι της Αρχιεπισκοπής δεν το μετέτρεψαν σ' ένα απλό προσκυνητάρι..Το μετέτρεψαν σ' ένα άψογο ιστορικό μνημείο. 

ι  ο
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν μέσα από τους αιώνες καθόσον έχουν προβλεφθεί ο κατάλληλος μουσειακός αλλά και ψηφιακός εξοπλισμός.Δεν περιγράφω λεπτομέρειες γιατί αξίζει σε λίγο καιρό που θα γίνουν τα εγκαίνια και θα λειτουργεί κανονικά ως μουσείο να το επισκεφτείτε. 








 Ο αρχιτέκτων κ. Γιάννης Κίζης, ο οποίος ως συμβασιούχος συνεργάτης του Υπ. Πολιτισμού ασχολήθηκε το 1979 για πρώτη φορά με το αρχοντικό των Μπενιζέλων και του οποίου την ξενάγηση στο πρώτο μέρος είχαμε την τύχη να απολαύσουμε, μας είπε..«Το Μουσείο αναφέρεται στο αρχοντολόι των Αθηναίων της εποχής, στις μεταλλάξεις της πόλης από την προεπαναστατική περίοδο έως τον νεοκλασσικισμό. Από τα παράθυρά του βλέπεις από την μία την Ακρόπολη και από την άλλη την σύγχρονη Αθήνα».














Το  κτίριο είναι διώροφο με λιθόκτιστο ισόγειο και με τον όροφο ο οποίος είναι κατασκευασμένος με ξύλινη τοιχοποιία. Η ατμόσφαιρα μας πηγαίνει ένα παρελθοντικό ταξίδι ,άγνωστο διά βίου σε εμάς, στην προεπαναστατική Αθήνα. 









 Ο χώρος της πίσω αυλής είναι ιδιαίτερης αύρας ...στην αγκαλιά της Ακρόπολης, στα χρώματα της φούξια, ροζ, λευκής μπουκαμβίλιας...στα χνάρια ενός αρχαίου ελαιοτριβείου...μια αυλή απλή κι αρχοντική, έτοιμη να δέχεται εκδηλώσεις (όταν ξεκινήσει το μουσείο), έτοιμη να δείχνει σε όλους μας το μεγαλείο των αιώνων, παρόλες τις ταλαιπωρίες που πέρασε ο τόπος...Σ' ένα χώρο αφιερωμένο στην Αγ. Φιλοθέη που όπως μας είπε ο ομιλητής και ταυτίζονται οι απόψεις μας...ήταν η πρώτη φεμινίστρια της Ευρώπης...τις λεπτομέρειες στο βίντεο που θα προβάλλεται εκεί!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...