Χρόνια πολλά στην Αθήνα.
Έχει την τιμητική του ο Ιερός Ναός του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, που βρίσκεται στην οδό Σκουφά, στο Κολωνάκι, ένα από τα ξεχωριστά πνευματικά κέντρα.
Ο Άγιος Διονύσιος, σύμφωνα πάντα με τις θρησκευτικές -ιστορικές πηγές, γεννήθηκε στην πόλη της Αθήνας το ένατο έτος μετά την γέννηση του Χριστού και όταν βασιλιάς ήταν ο Αύγουστος (27 π.Χ -14 μ.Χ). Ο Άγιος Διονύσιος διακρινόταν για την αγάπη του προς τη γνώση και τη φιλοσοφία. Η αγάπη αυτή τον οδήγησε στην Αίγυπτο και την Μακεδονία.Καταγόταν από αρχοντική και πλούσια οικογένεια και σπούδασε όλες τις επιστήμες της εποχής του. Γι' αυτό είχε τη φήμη του σοφού άνδρα ανάμεσα στους Αθηναίους. Τον εξέλεξαν ως ένα από τα εννέα μέλη του Αρείου Πάγου που ήταν το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο το 51 μ. Χ, κατόπιν προσκλήσεως των Αθηναίων, δίδαξε ο Απόστολος Παύλος "Τον Άγνωστο Θεό".
Έγινε ο δεύτερος επίσκοπος της Αθηναϊκής Εκκλησίας. Λέγεται πως παρέστη την Κοίμηση της Θεοτόκου, η οποία έγινε πάνω σε νεφέλες. Ήταν Χριστιανός φιλόσοφος και είχε δυο μαθητές τον Ρούστικο και τον Ελευθέριο. Ο Αυτοκράτορας Δομετιανός, που είχε πληροφορηθεί την χριστιανική του δράση στην Βρετανία και στην Ισπανία, τον ειδοποίησε πως θα πεθάνει, αν δεν απαρνηθεί τον Χριστό.Ο Διονύσιος επέλεξε να πεθάνει και το 96 μ.Χ αποκεφαλίσθηκε με τους δυο μαθητές του. Λέγεται πως ως εκ θαύματος έδωσε το κεφάλι του σε μια γυναίκα με το όνομα Κατούλα , η οποία ενταφίασε τα τρία πτώματα. Ο Άγιος Διονύσιος είναι ο προστάτης των Δικαστικών και του Δικαστικού Σώματος. Η μνήμη του τιμάται στις 3 Οκτωβρίου.Κατόπιν εγκυκλίου του 1999 μ.Χ τιμάται και στις 12 Οκτωβρίου, όπου είναι η Σύναξη των εν Αθήναις Αγίων.
Η αγία κάρα του, βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους, όπου και φυλάσσεται. Εκεί είχε δωρίσει την Αγία Κάρα ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος ο Κομνηνός.
Ο Ιερός Ναός της Σκουφά στο Κολωνάκι, ξεκίνησε να χτίζεται το 1923 και ολοκληρώθηκε το 1931.
Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, με σχήμα σταυροειδές και μεγάλο τρούλο. Εξωτερικά είναι διακοσμημένος με αρχαιοπρεπή στοιχεία. Το σχέδιο του Ναού το είχε ετοιμάσει ο διάσημος βυζαντινολόγος , αρχιτέκτονας Αναστάσιος Ορλάνδος, όπου είχε και την επιστασία της κατασκευής, η οποία ολοκληρώθηκε με την βοήθεια του αρχιτέκτονα Γεωργίου Νομικού.
Η τελετή των εγκαινίων του Ναού έγινε στις 24 Μαΐου του 1931.
Παραπάνω στοιχεία για την ομιλία του Αποστόλου Παύλου καθώς και για τον διάκοσμο του Ναού του Αγίου Διονυσίου, θα αναφερθούν σε μελλοντικά αφιερώματα.
Χρόνια πολλά και να χαρίζει φώτιση σε όλους και ιδιαιτέρως στο Δικαστικό Σώμα, του οποίου είναι ο προστάτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου