Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Tα ιαματικά λουτρά της περιοχής Λίτζι του Νομού Ηλείας.


Ανάμεσα στην απερίγραπτη ελληνική ομορφιά, βρίσκεται η περιοχή Λίτζι, 9 χιλ. περίπου από την Κυλλήνη. Το πράσινο σε όλες του τις αποχρώσεις, καθώς και τα αγριολούλουδα που ξεφυτρώνουν στο δάσος των πανύψηλων δέντρων. Η παραλία με την ολόχρυση αμμουδιά και τους αμμόλοφους, στους οποίους τα σπάνια άσπρα κρινάκια, θυμίζουν τον παραδοσιακό στολισμό της νύφης..με τους λεμονανθούς. Τα δώρα της φύσης έρχονται να συμπληρώσουν τα ιαματικά λουτρά, όπως είναι γνωστά..δηλαδή νερά με θεραπευτικές ιδιότητες. Η ιστορία τους, μας μεταφέρει σε χαρακτηριστικά του ρωμαϊκού πολιτισμού. Το καταγράφουν διάφορες πηγές καθώς και η πινακίδα που υπάρχει στο χώρο, στον οποίο βρίσκονται απομεινάρια ρωμαϊκών λουτρών.



Λίγα λόγια που διαβάζονται σαν παραμύθι....
Το 1850 , ο Βούρος ως Υπουργός Υγείας υποδείκνυε σε πάσχοντες από ρευματισμούς, άσθμα ,καθώς και δερματικές παθήσεις, την επίσκεψη στα λουτρά του Λίτζι προς βελτίωση και ίαση των προβλημάτων τους. Λέγεται επίσης πως ο Υπουργός το 1855, λόγω γνωριμίας του με τον ηγούμενο Αγάπιο, της Ιεράς Μονής των Βλαχερνών, ο οποίος υπέφερε από ρευματικά, τον προέτρεψε να πηγαίνει στα λουτρά, προκειμένου να θεραπευτεί. Ο ηγούμενος είδε σημαντική βελτίωση και το είπε στον Υπουργό, ο οποίος χρησιμοποίησε αυτό το γεγονός για να πείσει τον Αγάπιο ώστε να γίνει αρωγός στην εξέλιξη των λουτρών. Έτσι, σύμφωνα πάντα με ιστορικές πηγές,  τον Οκτώβρη του 1860 ο Ηγούμενος με αναφορά του προς το Υπουργείο, γνωστοποιούσε το Βούρο, πως είχε εξασφαλιστεί το απαιτούμενο χρηματικό ποσό, για να χτιστεί ένα υποτυπώδες κτίριο στα λουτρά. Η πληροφορίες για το καλό που έκαναν τα λουτρά, έγιναν γρήγορα γνωστές.


Στις γραμμές της ιστορίας. 
Το υδροθεραπευτήριο μέχρι το 1880 , δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ουσιαστικά οι ιαματικές πηγές της αναφερόμενης περιοχής, αποτελούν την πρώτη ελληνική λουτρόπολη. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε τότε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Χαρίλαος Τρικούπης. Έτσι τα λουτρά ανέλαβε ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Πελοποννήσου, κατόπιν παραχωρήσεώς τους από την Κυβέρνηση. Τότε έγιναν τα πρώτα έργα προς εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών, δημιουργώντας ξενοδοχείο και υδροθεραπευτήριο, ώστε να εξυπηρετούνται οι άνθρωποι που προσέρχονταν εκεί. Ακόμη δημιουργήθηκε η σιδηροδρομική γραμμή από τα Καβάσιλα μέχρι τα λουτρά.
Αργότερα το 1951 με άλλη εκ νέου παραχώρηση, την εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών ανέλαβε ο ΕΟΤ. 

Κατά πληροφορίες σήμερα, τα λουτρά, όπως συνηθίζεται να λέγεται, έχουν αποδοθεί στην εταιρεία "Λουτρά Κυλλήνης ΑΕ" του ομίλου της Grecotel. 
Το 2005 και το 2006 η Αρχαιολογική Υπηρεσία σε συνεργασία με την υποστήριξη του ομίλου Grecotel διενήργησε καθαρισμό των ρωμαϊκών λουτρών και του περιβάλλοντα χώρου με σπουδαία αποτελέσματα ενώ βγήκαν στην επιφάνεια κι άλλες εγκαταστάσεις ρωμαϊκών χρόνων που βρίσκονται βορείως του συγκροτήματος που γίνονταν η λουτρική θεραπεία.. 

Η σημερινή κατάσταση .....δεν είναι αυτή που αρμόζει στο χώρο.... ο οποίος ανήκει στην ελληνική ιστορία...δεν είναι αυτή που αξίζει στους χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι τιμούν με την παρουσία τους κάθε χρόνο -υπάρχουν οικογένειες που έρχονται διακοπές στην περιοχή μας, εξαιτίας των λουτρών, 30 χρόνια..-!!!...το εικονιζόμενο κτίριο που βλέπει κανείς αμέσως, αφού βρίσκεται στο μέρος όπου αναβλύζει το ιαματικό νερό, αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της εγκατάλειψης.. Τα άλλα κτίρια, τα οποία δεν διακρίνονται ..και τα οποία είχαν ατομικά δωμάτια με λουτρό -μπανιέρα, μαρμάρινους νιπτήρες, αποδυτήρια, εγκαταστάσεις πολυτελέστατες για τα δεδομένα της εποχής τους και για το σκοπό που λειτουργούσαν, τελούν υπό την κατάσταση βανδαλισμών...σπασμένα τζάμια, πεσμένοι σοβάδες....έρμαια στον οποιοδήποτε επίδοξο καταστροφέα...
Στο χώρο των πηγών, δεν υπάρχει ούτε μια υποτυπώδης πληροφοριακή πινακίδα, έτσι για να γνωρίζουν όσοι περνάνε για πρώτη φορά από την περιοχή που βρίσκονται, τι είναι αυτά τα νερά, πως γίνεται η διαδικασία του λασπώματος ή του λουσίματος...Δεν συζητώ για αποδυτήρια...ίσως θεωρείται μεγάλη πολυτέλεια για τους υπευθύνους....Η εικόνα που μεταφέρω είναι αυτή που γνώρισα το καλοκαίρι και η γνώμη πολλών Ελλήνων και ξένων τουριστών σχετικά με την αλγεινή εντύπωση που αποκομίζει ο επισκέπτης.


Η θεραπεία γίνεται για κάποιους, κάνοντας μπάνιο με το θειούχο νερό και για τους περισσότερους κάνοντας επάλειψη με την ιαματική λάσπη που την αφήνουν για αρκετή ώρα να δράσει....κατόπιν ξεπλένονται με το ιαματικό νερό που αναβλύζει απ' το ίδιο σημείο.


Οι θεραπευτικές ιδιότητες των θειούχων ενώσεων που περιέχονται στις πηγές του Λίτζι, ήταν γνωστές από την εποχή του Ιπποκράτη.

 

Σχετικά με την ονομασία Λίτζι, οι εκδοχές είναι αρκετές..κάποιοι υποστηρίζουν πως η λέξη στα Λατινικά σήμαινε λουτρό. Άλλοι πως σήμαινε "το στόμα του Άδη", ενώ για πολλούς το Λίτζης ήταν γνωστός λήσταρχος κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.
















Με την ευχή πάντα για το καλύτερο....και τη βαθιά θλίψη....για τους ελληνικούς θησαυρούς που άντεξαν αιώνες....και χάνονται σήμερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

25η Μαρτίου 2024.Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας "Ο Σπάρτακος".

  Όπως γνωρίζουν οι φίλοι μου, αυτός εδώ ο ιστότοπος αποτελεί για πολλά θέματα, αρχείο. Έτσι συμβαίνει και με τις δραστηριότητες του Ομίλου ...