Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ.


1816 - 2016 (11 Ιουλίου)
Πέρασαν 200 χρόνια, από τότε που το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε με νόμο την αγορά των γλυπτών..μέρος του ανεκτίμητου θησαυρού μας...που αφαίρεσε ο Έλγιν από την Ακρόπολη...Θυμάμαι που το 1994 επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Αγγλία και μέσα στο Μουσείο..όταν κάποιος ξεναγός Άγγλος, αναφέρθηκε επαινετικά για τον Έλγιν, ένα οργισμένος Έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου...φώναξε "ένας κλέφτης ήταν"...


Με τον όρο Μάρμαρα του Παρθενώνα εννοούμε τα τμήματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα που αφαιρέθηκαν από το λόρδο Elgin μαζί με ένα κιονόκρανο και άλλα αρχιτεκτονικά μέλη από τον ναό και τα οποία αφού μεταφέρθηκαν στην Αγγλία, αγοράστηκαν από το αγγλικό δημόσιο το 1816 και παραδόθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο. Εκτός από αυτά όμως, το συνεργείο του Elgin μετέφερε από την Ακρόπολη και τους γύρω χώρους πολλές αρχαιότητες και απέσπασε αρχιτεκτονικά και γλυπτά τμήματα από τα Προπύλαια, τον ναό της Αθηνάς Νίκης και κυρίως το Ερέχθειο, από όπου απεκόμισε μαι Καρυάτιδα, γείσα και μια κολόνα. Λιγοστά "ξενιτεμένα" τμήματα του Παρθενώνα βρίσκονται όμως σε άλλα ευρωπαϊκά μουσεία. ( ΑΝΘΕΜΙΟΝ περιοδικό ΕΦΑ. Ελένη Κόρκα Δρ Αρχαιολόγος).

Ο λόρδος Elgin το 1799 διορίστηκε ως πρεσβευτής της Αγγλίας στην Οθωμανική Πύλη.Η ευνοϊκότατη διάθεση του Σουλτάνου προς τον Άγγλο Πρέσβη, παρακίνησε τον Elgin να επιδιώξει να από τον Sejed Abdullah Καϊμακάν Πασά, αντικαταστάτη του Μεγάλου Βεζίρη, ο οποίος έλειπε στην Αίγυπτο, κάποιες παραχωρήσεις για την ομάδα του στην Ακρόπολη. Το 1801 δόθηκε τελικά από τον Καϊμακάν Πασά, με τον οποίον ο Elgin είχε ιδιαίτερη φιλική σχέση, άτυπη χαριστική επιστολή, λανθασμένα επονομαζόμενη "φιρμάνι", με την οποία ζητούνταν η ευνοϊκή αντιμετώπιση του συνεργείου του Elgin από τους προεστούς της Αθήνας, προκειμένου να γίνει αποτύπωση, σχέδια  και λήψη εκμαγείων από τα μνημεία της Ακρόπολης,καθώς και ανασκαφή και πιθανή απομάκρυνση από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα κάποιων τμημάτων ενεπίγραφων ή με γλυπτή διακόσμηση, με σαφή διευκρίνιση όμως ότι δε θα επερχόταν καμία βλάβη ή φθορά στο κτίριο.


Η επιστολή αυτή, σύμφωνα με στοιχεία που εντόπισε η κ. Κόρκα, στο πρωτόκολλο της τότε βρετανικής Πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη, πρέπει να παραχωρήθηκε στον Elgin χωρίς κανονικές διοικητικές διαδικασίες, καθώς προκύπτει ότι ζητήθηκε ανορθόδοξα από τον ίδιο τον Elgin,  δηλαδή χωρίς σχετικό εξερχόμενο αίτημα.Σήμερα διασώζεται η μετάφραση της επιστολής του Καϊμακάμη στα ιταλικά, τη lingua franca της εποχής.Επί του κειμένου αυτού δομήθηκε όλη η βρετανική επιχειρηματολογία και "στηρίχτηκε" η νομιμοποίηση των αποκτημάτων του Elgin. Προσέφερε πλούσια δώρα και χρήματα στους Τούρκους της Αθήνας, προκειμένου να κάνουν υπέρβαση καθήκοντος ...

Από το 1801 έως το 1804 τα συνεργεία του Έλγιν δρούσαν στην Ακρόπολη, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στα γλυπτά και το ίδιο το μνημείο, αποσπώντας και διαμελίζοντας ένα σημαντικό μέρος (περίπου το ήμισυ) από τον σωζόμενο γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, μαζί με ορισμένα αρχιτεκτονικά μέλη, όπως ένα κιονόκρανο και ένα σπόνδυλο από κίονα.
Τα Γλυπτά αυτά αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Το 1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen, που δημιουργήθηκε γι' αυτόν τον σκοπό. 


Ο άνθρωπος  που πόνεσε και προσπάθησε περισσότερο από τον καθένα, για την επιστροφή των μαρμάρων, ήταν η Μελίνα Μερκούτη, η οποία από το 1983 ως υπουργός Πολιτισμού ξεκίνησε έναν τεράστιο αγώνα. Η γράφουσα που είχε την τύχη να γνωρίζει την σπάνια προσωπικότητα, πιστεύει πως αν ζούσε ...τα μάρμαρα θα τα βλέπαμε εδώ..στη γενέτειρά τους.



  
Ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της ΕΦΑ, γράφει σχετικά με το θέμα .."Είναι μόλις διακόσια χρόνια από την απαγωγή των μαρμάρων. Πρόκειται άραγε περί επετείου; Τι είναι τα διακόσια χρόνια από την απαγωγή μπρος στα δυόμιση χιλιάδες από τη γενεσή τους έως σήμερα, Εορτάσωμεν, λοιπόν; Λες κι ο χρόνος δεν μέτρησε ποτέ -περασμένα ξεχασμένα-ο ποιητής, πάλι ξανά: cursed be the hour/ καταραμέν'η ώρα ..και πάλι.


 Τα 200 χρόνια από την απαγωγή των μαρμάρων ασφαλώς δεν είναι επέτειος, πολλώ μάλλον εορτή, αλλά ούτε και θρήνος. Είναι απλή στιγμή καταγραφής των πρόσθετων, νέων δεδομένων για το πως και το πού, προσθήκες στο αφήγημα που ξαναγράφεται - με το μάτι πάντα στο μέλλον.

Με την ευχή και την ελπίδα πάντα, κάθε Έλληνας πρέπει να αγωνίζεται από την πλευρά του , όπως μπορεί για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα....θέμα εθνικό, ιστορικό, πολιτισμικό.. Αναμφισβήτητα οι καθημερινές δυσκολίες είναι πολλές...όμως είναι ένας τρόπος για να ξεχάσουμε τα άλλα..σαν το θέμα που αναφέρθηκα.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ και μαθαίνουμε τα παιδιά μας ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΞΙΟΥΝ τα τεράστια σοβαρά προβλήματα της Χώρας μας...ανήκουν σε όλους μας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

25η Μαρτίου 2024.Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας "Ο Σπάρτακος".

  Όπως γνωρίζουν οι φίλοι μου, αυτός εδώ ο ιστότοπος αποτελεί για πολλά θέματα, αρχείο. Έτσι συμβαίνει και με τις δραστηριότητες του Ομίλου ...