Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Ταξιδεύοντας στην Αθήνα της δεκαετίας του "70.Άνοιξη 1970.

 Πριν από λίγους μήνες παρουσίασα από αυτή τη σελίδα ένα αφιέρωμα στην Αθήνα της δεκαετίας του '50. Από σήμερα και με αφορμή το ταξίδι προς την αιωνιότητα του σπουδαίου μας μουσικοσυνθέτη θα πραγματοποιηθεί ένα οδοιπορικό στην Αθήνα της δεκαετίας του '70.Η αφετηρία είναι η άνοιξη του 1970.

Μετά το πραξικόπημα του 1967,ο Μίκης Θεοδωράκης είχε συλληφθεί το 1968, είχε αφεθεί ελεύθερος και ύστερα από λίγο καιρό τον συνέλαβαν πάλι (Αύγουστος του 1968).Ο τόπος τιμωρίας του ήταν ο Ωρωπός όπου το κελί αυτές τις μέρες είχαν την ευκαιρία να το επισκεφθούν οι πολίτες. Σ' αυτό το αφιέρωμα δεν κρίνω από καμία πλευρά τα πολιτικά φρονήματα. Οι γενιές εκείνες είχαν ιδανικά για τα οποία αγωνίζονταν και η γράφουσα ως άτομο δεν διακρίνεται από φανατισμό για τίποτα, από κάθε άνθρωπο και ρεύμα κρατά αυτά που αρμόζουν στις αρχές της.

 Στις 14  Απριλίου του 1970 η απελευθέρωση του ως άνω κρατούμενου ήταν το μεγάλο θέμα στον τύπο όπου τα πρωτοσέλιδα έγραφαν "Σε νοσοκομείο των Παρισίων ο Μίκης Θεοδωράκης".Η αλήθεια είναι ότι το γεγονός της απελευθέρωσης και η ανάγκη μεταφοράς του στο νοσοκομείο "Σωτηρία" λόγω της φυματίωσης (πολλοί κρατούμενοι έπασχαν από αυτή την ασθένεια), ήταν κάτι που είχε συγκινήσει τη Γαλλία αλλά και την Ευρώπη.

 

Στο αεροδρόμιο του Παρισίου τον περίμεναν πλήθος Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων αλλά και η Μελίνα Μερκούρη, την οποία χαιρέτισε φιλώντας της και τα μάτια της πλημμύρισαν από δάκρυα. Στην συνέχεια ο Μίκης Θεοδωράκης οδηγήθηκε σε νοσοκομείο της πόλης. Ο ίδιος έλεγε " Δεν έχω ακόμη πλήρη συνείδηση της ελευθερίας μου"..μετά από δύο χρόνια και έξι μήνες σχεδόν φυλακισμένος.

 

 

 1970 Ματαίωση της τρίτης πτήσης για τη Σελήνη

Εκτός του θέματος της αποφυλάκισης του μοναδικού μουσικοσυνθέτη μας που συζητούσε ο κόσμος, το 1970, ματαιώθηκε η τρίτη πτήση για τη Σελήνη, γιατί μια έκτακτη βλάβη στο διαστημόπλοιο θα έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή των αστροναυτών.

Επίσης η κοινωνία βρισκόταν σε αναμμένα κάρβουνα όπως λέμε όταν υπάρχει αγωνία, καθόσον είχαν μια ελπίδα στην Έκθεση Επιτροπής Δικαιωμάτων, που είχε συνταχθεί με εντολή του Συμβουλίου της Ευρώπης, με σκοπό την σύντομη αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ακόμη ένα θέμα της χρονιάς ήταν η αργοπορία των εγκαινίων της Εθνικής Πινακοθήκης που είχε επιβλέψει ο Μαρίνος Καλλιγάς. Η αργοπορία οφείλονταν στον θάνατο του υφυπουργού Προεδρίας Κ.Βοβολίνη.

Ανοιξιάτικες εκδηλώσεις.

Στην περιοχή της Νέας Σμύρνης υπό τη φροντίδα του Δήμου πραγματοποιήθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις για την υποδοχή της άνοιξης με γιορτή κρασιού, αρματοδρομίες,παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων και διάφορα άλλα.



Υ.Σ Οι φωτογραφίες προέρχονται από διαδικτυακή πηγή δίχως πνευματικά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτάφιοι 2024.

Επιτάφιος, η κορύφωση του Θείου Δράματος, ο πόνος και το μοιρολόι, η αναμνήσεις που τρέχουν για τον καθένα μας.. Και φέτος με τη βοήθεια των...