Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Το ταξίδι στην Αθήνα της δεκαετίας του '70 συνεχίζεται.

Δεκαετία '70 και Αθήνα, ένα αφιέρωμα που ξεκίνησα πριν από λίγο καιρό παρουσιάζοντας διάφορα γεγονότα της εποχής.

Ένα κοινωνικό γεγονός που αποτελούσε την πρώτη είδηση, το πρώτο θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια της Αθήνας του 1970 ήταν πως "εκμεταλλεύονταν αφελείς νέες"  σύμφωνα με τον τίτλο μιας εφημερίδας στις 10 Απριλίου του 1970 (εφημερίδα που διάβασα πριν λίγα χρόνια από αρχείο οικείου μου προσώπου).  Ήταν ένα γεγονός που συντάραξε την κοινωνία αφού λόγω του καθεστώτος δεν περνούσε ούτε σαν ιδέα να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Συγκεκριμένα η εφημερίδα έγραφε ότι κάποιος Έλληνας ηλικίας σαράντα δύο ετών με τη φίλη του Υβόννη από τη Χάγη, είχαν δημιουργήσει ένα γραφείο για εύρεση εργασίας ..που μόνο αυτό δεν είχε ως στόχο.Μέσω του γραφείου, εξωθούσαν αθώα κορίτσια στην πορνεία.Ως ειδικότητα στον επαγγελματικό τομέα παρουσίαζαν το επάγγελμα της αεροσυνοδού. Μετά από πληροφορίες -όπως συμβαίνει πάντοτε σ' αυτές τις περιπτώσεις- το ζεύγος των επιχειρηματιών το συνέλαβαν τα αρμόδια όργανα της Γενικής Ασφάλειας αφού είχαν εξωθήσει δυο κοπέλες (δεν γνωρίζω πόσες ακόμη) στην ακολασία με την πρόφαση ότι για να προσληφθούν από μεγάλη αεροπορική εταιρεία στο εξωτερικό, πρέπει έως εκεί να ταξιδέψουν με κάποιον κύριο κλπ.Τους έδιναν τρεις χιλιάδες δραχμές κιόλας πριν τον διορισμό. Δυστυχώς όπως αναφέρει κι ο Γιάννης Καιροφύλας αλλά και κάποια άλλα έντυπα που έχω διαβάσει από εκείνη την εποχή, παρόλο τα αυστηρά μέτρα η σωματεμπορία ανθούσε. Έτσι εξηγείται πως λειτουργούσαν παράνομοι οίκοι ανοχής με το εμπόριο να επεκτείνεται στα ναρκωτικά και ότι άλλο..
Καλοκαίρι 1971
Η εικόνα της πόλης το καλοκαίρι ήταν διαφορετική, κυρίως εκείνο το καλοκαίρι. Να σκεφτεί κανείς ότι η πλατεία Κολωνακίου και η Φωκίωνος Νέγρη που αποτελούσαν στέκια πολλών προσωπικοτήτων, δεν είχαν τη συνηθισμένη ζωντάνια που έδινε η ανθρώπινη παρουσία. Γενικά όσοι είχαν εξοχικά πάντοτε έφευγαν , αλλά τώρα η Αθήνα άδειασε γιατί πολλοί άνθρωποι ήταν από την επαρχία οπότε είχαν την ανάγκη να επισκεφτούν τον τόπο τους. Ο τομέας της οικονομίας ήταν σχετικά καλός με τις εξαγωγές να παρουσιάζουν κάποια αύξηση. Επίσης οι Έλληνες που είχαν μεταναστεύσει στη Γερμανία έστελναν ένα μεγάλο σταθερό ποσό στους δικούς τους.

Στον τομέα της παιδείας ο οποίος είχε πολλά κενά, για να φοιτήσουν οι νέοι σε πανεπιστήμια έπρεπε  να πάνε στις μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με πηγές της εποχής κάθε χρόνο πενήντα χιλιάδες άτομα, έδιναν μάχη για το ένα τρίτο σχεδόν των θέσεων αυτών που ήταν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Μελετώντας αυτή την κατάσταση ο καθηγητής Ν. Λούρος είχε εκφράσει την άποψη ότι ήταν αναγκαία η ίδρυση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε μικρότερες πόλεις.
Θέματα υπήρχαν και στον εργασιακό τομέα καθόσον είχαν αρχίσει τα αιτήματα των εργαζομένων για πενθήμερη εργασία.Μάλιστα έθεταν ως ανώτατο αριθμό ωρών, τις σαράντα οκτώ την εβδομάδα.Από την πλευρά τους οι εργοδότες αιτούνταν την αλλαγή του νόμου (2112) που ήταν σχετικός με τις απολύσεις.Ζητούσαν να ιδρυθεί το ταμείο αποζημιώσεων, στο οποίο όμως να καταβάλουν τις αποζημιώσεις με δόσεις.
Ένα σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισε και ο ΟΤΕ αφού το πλοίο που μετέφερε από τη Γερμανία πανάκριβο τηλεπικοινωνιακό υλικό, βυθίστηκε σε ναυάγιο.
Κλείνοντας ένα δικαστικό θέμα που ήταν κι αυτό στις συζητήσεις της χρονιάς..
Η αγαπητή στο ευρύ κοινό ηθοποιός Ζωζώ Σαπουντζάκη και ο αδερφός της είχαν φθάσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την κατηγορία "δολία αποδοχή προϊόντος εγκλήματος".Ευτυχώς όμως για τους θαυμαστές και τις θαυμάστριες αθωώθηκαν καθόσον η καλλιτέχνιδα δήλωσε ότι είχε χρήματα και κοσμήματα από τον πρώην αρραβωνιαστικό της αλλά δεν γνώριζε την προέλευσή τους.



Τα στοιχεία που χρησιμοποιώ προέρχονται από εφημερίδες ή άλλα έντυπα μέσα, τα οποία υπάρχουν στο αρχείο μου.Τα περισσότερα αναφέρονται σε σχετικά βιβλία του Γιάννη Καιροφύλα.

Οι φωτογραφίες δεν ανήκουν στην εποχή του αφιερώματος αλλά στην Αθήνα της δεκαετίας του 2010, καθόσον δεν διαθέτω εκείνης της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτάφιοι 2024.

Επιτάφιος, η κορύφωση του Θείου Δράματος, ο πόνος και το μοιρολόι, η αναμνήσεις που τρέχουν για τον καθένα μας.. Και φέτος με τη βοήθεια των...