Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Γυναίκα και αξιοπρέπεια.

Γυναίκα,άνθρωπος του θηλυκού γένους σύμφωνα με το λεξικό. 

Θηλυκό γένος...η φύση, η γαία,η θάλασσα,η βροχή, η αστραπή, η σελήνη,η φωτιά,η εστία,η μάνα,

η αδερφή,η σύντροφος,η ερωμένη,η αγάπη, η ελπίδα,η Ανάσταση,η Παναγιά.

Αξιοπρέπεια σύμφωνα με το λεξικό σημαίνει κοσμιότητα, ευγένεια ήθους που εννοείται πως το ιδανικό είναι να μας χαρακτηρίζει όλους ανεξαρτήτου φύλου.

Στο παρόν κείμενο δράττομαι της ευκαιρίας από την Παγκόσμια Ημέρα για να αναφερθώ στον σύνδεσμο της γυναίκας με την αξιοπρέπεια  καθόσον για την ισότητα των δυο φύλων, τους αγώνες για τα δικαιώματα που δεν είχαν οι γυναίκες, για το σημαντικό θέμα περί κακοποίησης κάθε μορφής, έχω αναφερθεί σε παρελθοντικά κείμενα αλλά υπάρχουν λόγω της ημέρας πολλές αναφορές γενικότερα.


Η γυναίκα ως ύπαρξη εκπροσωπεί την αξιοπρέπεια, χαρακτηρίζεται από ομορφιά ψυχής, από λεπτότητα, από ευγένεια συμπεριφοράς,τρυφερότητα, από το ένστικτο της προστασίας όπως λέμε το μητρικό ένστικτο, το οποίο δεν έχει σχέση με την τεκνοποίηση αφού υπάρχουν γυναίκες που δεν τεκνοποιούν αλλά μέσω αυτού του ένστικτου βοηθούν τον συνάνθρωπο και γυναίκες που έχουν τεκνοποιήσει και κακοποιούν, παραμελούν ή εγκαταλείπουν τα παιδιά τους. Είναι αυτή που η δυναμικότητά της περικλείεται στον μανδύα των προαναφερομένων χαρακτηριστικών.
Κάθε άνθρωπος με την αξιοπρέπειά του εκπέμπει τον σεβασμό προς τους άλλους και προκαλεί τον σεβασμό των άλλων. Έτσι συμβαίνει και με την κάθε γυναίκα της οποίας την αξιοπρέπεια δεν έχει δικαίωμα να θίγει βέβαια κανένας. Γεγονός είναι όμως ότι οφείλει και η ίδια να προστατεύει την αξιοπρέπειά της , να την καλλιεργεί, να την μεταλαμπαδεύει με την ομορφιά της συμπεριφοράς της στην κοινωνία.


Η κάθε μορφή βίας (λεκτική, συναισθηματική, σωματική) εννοείται ότι υπονομεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα της κάθε γυναίκας και φυσικά την αξιοπρέπεια που είναι ένα από αυτά.
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι στις περιπτώσεις βίας ή κακοποίησης δεν χάνει την αξιοπρέπεια το θύμα (γυναίκα αφού σ' αυτήν αναφέρομαι), αλλά ο θύτης (άνδρας ή γυναίκα) χάνει τη δική του αξιοπρέπεια (ή αποδεικνύει ότι δεν την είχε ποτέ) και επιπλέον προσβάλει , καταπατά την αξιοπρέπεια του θύματος (γυναίκας).

Για τον λόγο αυτό καμιά γυναίκα που είναι θύμα βίας (κανένα θύμα γενικά) δεν πρέπει να ντρέπεται, να νιώθει μειονεκτικά κι αυτό να στέκεται ως εμπόδιο στην καταγγελία του περιστατικού. Αντιθέτως που ο κάθε θύτης (άνδρας ή γυναίκα) πρέπει να ντρέπεται και επιπλέον να γνωρίζει ότι όσο ζει θα είναι έτοιμος να υποστεί τις ανάλογες με το αδίκημα, με την ή τις πράξεις του συνέπειες. Είναι επιεικώς απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει τουλάχιστον στην ελληνική κοινωνία ακόμα και σήμερα, να απομονώνουν το θύμα (πολλές αληθινές ιστορίες επ' αυτού), να του εντείνουν την άσχημη ψυχολογία, να το κάνουν να νιώθει ότι έχασε την αξιοπρέπειά του αντί αυτή τη συμπεριφορά να την έχουν προς τον θύτη, ευελπιστώντας πως ίσως  έτσι υπάρχει ελπίδα για το καλύτερο..
Μέσα από την εθελοντική μου πορεία έχω βιώσει απίστευτες καταστάσεις, όπως πλήθος συγγενών να εξαπολύει ύβρεις, να μειώνει, να περιφρονεί το κοριτσάκι - θύμα ή το αγοράκι - θύμα, λέγοντάς του "που είναι η αξιοπρέπειά σου;" , ενώ τον συγγενή - θύτη δεν τον ενοχλούν, δεν του κλείνουν την πόρτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κάποιο, αγαπημένης προσωπικότητας..
Το επόμενο λεπτό αλλά καταλυτικό σημείο είναι αυτό στο οποίο η κάθε γυναίκα δείχνει, καλλιεργεί , μεταλαμπαδεύει την αξιοπρέπειά της.
Δυστυχώς τα φθηνά πρότυπα γυναικείας παρουσίας που προάγονται για ιδιοτελείς σκοπούς , όχι μόνο δεν καλλιεργούν την αξιοπρέπεια αλλά παρασύρουν τις γυναίκες σ' έναν απίστευτο ξεπεσμό. 
Η γυναικεία αξιοπρέπεια δεν φύεται στην επίδειξη των εξωτερικών χαρακτηριστικών, δεν καλλιεργείται στις φυσικές ή τεχνητές καμπύλες, στα σημεία της θηλυκότητας, στο προκλητικό στήσιμο αλλά στη φωτεινή ψυχή, στην ευγενική συμπεριφορά, στην καλοσύνη, στη μετριοφροσύνη, σε κάθε τι από το οποίο παράγονται στοιχεία αυτοβελτίωσης και στη συνέχεια βελτίωσης του κοινωνικού συνόλου.Θεωρείται αυτονόητο πως μια γυναίκα πρέπει να είναι καθαρή, περιποιημένη, με όμορφα ρούχα , μπιζού, όμορφο μακιγιάζ (αν της αρέσει βέβαια) που θα συνδυάζονται με την απαλότητα, την ευωδιά του εσωτερικού της κόσμου, του καλλιεργημένου νου της.

Προστατεύεται η αξιοπρέπεια όταν δεν προσπαθείς με δόλιους τρόπους να αναδειχθείς, όταν συμπεριφέρεσαι καθαρά και ξάστερα σαν τα γάργαρα νερά της θάλασσας πριν την έλευση του πλήθους των λουόμενων, όταν τιμάς τη γυναικεία φύση, όταν απολαμβάνεις τον έρωτα σ' όλο του το μεγαλείο κρατώντας τις στιγμές σου σαν άγιο φυλαχτό, δίχως να γίνεσαι κοινό θέαμα και θέμα, όταν ξέρεις τι θέλεις και που βρίσκεσαι. Όταν έχεις συνειδητοποιήσει ότι όλοι οι αγώνες που πραγματοποιήθηκαν για την ισότητα, για τα κοινωνικά, για τα εργασιακά δικαιώματα δεν έγιναν για να λάβει η γυναίκα ανώτερη θέση από τον άνδρα αλλά ίση όπως είναι το αυτονόητο για όλους τους ανθρώπους.
Επίσης αξιοπρέπεια της γυναικείας υπόστασης είναι ο σεβασμός προς κάθε γυναίκα του πλανήτη ανεξαρτήτως φυλής , θρησκείας, γλώσσας. Πως είναι δυνατόν να βροντοφωνάζουμε για δικαιώματα , για την ισότητα κι άλλα πολλά ακόμη, όταν εμείς οι ίδιες δεν νιώθουμε ίσες με τις άλλες γυναίκες στον κόσμο;
Μαζί λοιπόν με όλα όσα απέκτησε το γυναικείο φύλο,όλα όσα του ανήκαν αλλά είχαν καταπατηθεί....οφείλει να φωτίζει την κοινωνία με την αξιοπρέπειά του. Δεν οφείλουν μόνο οι άλλοι σε εμάς αλλά και εμείς στο εαυτό μας.

Τέλος αξιοπρέπεια λέγεται η συμπεριφορά μας προς τούτη τη μέρα και τις μελαψές γυναίκες που άναψαν τη φλόγα, η μνήμη με σεβασμό στην Καλιρρόη Παρρέν, στις ηρωίδες του '21,στις αγωνίστριες του Έπους του '40 , στις γυναίκες από τις οποίες στα χρόνια του Πολέμου και μετά τους παρουσίασαν τα μωρά ως νεκρά και ουσιαστικά τα "έκλεψαν" για να τα πουλήσουν σε πλούσια ζευγάρια του εξωτερικού..τα μωρά που αποτελούσαν γεννήματα βιασμών ή αποτυχημένων σχέσεων, σ' όλες εκείνες που έγιναν η μεγάλη γέφυρα για να  απολαμβάνουμε τη ζωή. Αξιοπρέπεια λέγεται ο σεβασμός σ' όλες τις γυναίκες που πεθαίνουν ή βλέπουν τα παιδιά τους να πεθαίνουν από την πείνα στις λεγόμενες υποανάπτυκτες χώρες, σ' εκείνες που έπεσαν θύματα της παγκόσμιας κατάστασης....κι άλλα πολλά ακόμα.
Έτσι η μέρα αυτή δεν έχει τόση σχέση με ξέφρενα γλέντια (ανεξαρτήτως αν λόγω της κατάστασης δεν πραγματοποιούνται) αλλά με ουσιαστικές εκδηλώσεις μνήμης και αγωνιστικούς στόχους.

Με αγάπη, σεβασμό και την ελπίδα καθημερινά όλο και περισσότερες γυναίκες να τιμούν και να προστατεύουν (με καταγγελίες όπου πρέπει) την αξιοπρέπειά τους, με την ευχή να πάψουν να υπάρχουν γυναίκες - θύματα στον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...