Με την Καθαρά Δευτέρα γνωριζόμαστε παιδιόθεν, τότε που περίμενα τη λαγάνα με ιδιαίτερη χαρά, τότε που ο ταραμάς, οι γίγαντες,ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είχαν την αύρα της μαμάς, οι γεύσεις οι οποίες παραμένουν στο ασημοκεντημένο ντουλαπάκι των αναμνήσεων κι όταν έρχονται....περνάνε από μπροστά μου οι ανεκτίμητες εικόνες της ζωής μου.
Όσο για το χταποδάκι που έφερνε από την αγορά ο πατέρας μου και το έψηναν στα κάρβουνα του ξυλόφουρνου όπου είχε προηγηθεί η λαχανόπιτα με τον χυλό, δεν μπορώ να περιγράψω τίποτα γιατί ήταν η εποχή όπου γεύσεις και συναισθήματα δημιούργησαν ένα μπουκέτο από πολύχρωμες ανεμώνες με τη διαφορά ότι ποτέ έως σήμερα δεν μαράθηκαν, ποτέ δεν μάδησαν τα πέταλά τους, αλλά παραμένει στα λιβάδια της ψυχής μου.
Γενικά η μέρα αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νηστεία και τη φύση λόγω του εθίμου του χαρταετού αλλά και της ανοιξιάτικης χρονικής περιόδου.
Η Καθαρά Δευτέρα έχει το σημαντικότερο μήνυμα για τους Χριστιανούς, αυτό που θέλει να είμαστε καθαροί στην ψυχή και στο σώμα.Το μήνυμα που συνδέεται με τη φράση των Αρχαίων " νους υγιής εν σώματι υγιεί" αφού πρόκειται περί αλληλένδετης σχέσης.
Αποτελεί την αφετηρία της νηστείας έχοντας προηγηθεί η ενθύμηση του μεγάλου αγαθού της συγχώρεσης για το οποίο κάθε χρόνο αναφέρω ότι δεν ισχύει για μια Κυριακή,αλλά ότι αυτή η Κυριακή μας θυμίζει πως όλο τον χρόνο μέχρι να ξανανταμώσουμε μαζί της...είναι ευοίωνο για την ψυχή και τη ζωής να συγχωρούμε.
Έτσι αυτή η Δευτέρα είναι ο σημαντικός κρίκος για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή , την περίοδο όπου ο νους πλημμυρίζει με σκέψεις που διανθίζονται από τους αγγελικούς ψαλμούς των Χαιρετισμών (περισσότερα σε άλλο κείμενο), την περίοδο όπου μαζί με τη διατροφική νηστεία η οποία κατ' εμέ έχει αξία όταν στερείσαι τις τροφές που σου αρέσουν κι όχι όταν βρίσκεις υποκατάστατα, μαζί με την εγκράτεια σε θέματα που αφορούν τον ψυχικό τομέα, ετοιμαζόμαστε για να ανηφορίσουμε μαζί με τον Θεάνθρωπο την πορεία του Γολγοθά.
Όπως πάντα έτσι και την Καθαρά Δευτέρα η παράδοση έχει φροντίσει να την κάνει ακόμη πιο πλούσια σε εντυπώσεις.
Ο γνωστός όρος "κούλουμα" είναι αυτός που οδηγεί στον εορτασμό στη φύση και στο πέταγμα του χαρταετού που δίνει χαρά σε μικρούς και μεγάλους, που συμβολίζει την καθαρή ψυχή η οποία μπορεί ν΄αγγίξει τα ουράνια...
Σ' όλα τα μέρη ο κόσμος συνηθίζει να συγκεντρώνεται σε εξοχικά μέρη στεριάς ή θάλασσας. Στην Αθήνα η γνωστή τοποθεσία για τα κούλουμα ήταν (και είναι) πέριξ της Ακρόπολης κι ο λόφος Φιλοπάππου. Παλιότερα στήνονταν γλέντια υπό την μουσική πλανόδιων μουσικών και το βραδάκι οι Ρουμελιώτες γαλατάδες χόρευαν λεβέντικο τσάμικο στις στήλες του Ολυμπίου Διός.
Σ' όλα τα μέρη ο κόσμος συνηθίζει να συγκεντρώνεται σε εξοχικά μέρη στεριάς ή θάλασσας. Στην Αθήνα η γνωστή τοποθεσία για τα κούλουμα ήταν (και είναι) πέριξ της Ακρόπολης κι ο λόφος Φιλοπάππου. Παλιότερα στήνονταν γλέντια υπό την μουσική πλανόδιων μουσικών και το βραδάκι οι Ρουμελιώτες γαλατάδες χόρευαν λεβέντικο τσάμικο στις στήλες του Ολυμπίου Διός.
Στη Θήβα (και σ' άλλα μέρη) γνωστό είναι το δρώμενο του Βλάχικου Γάμου με ρίζες γύρω στο 1.830 το οποίο αποτελεί μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Σε πολλές περιοχές την Καθαρά Δευτέρα λαμβάνουν χώρα τα καρναβάλια , χορεύουν το γαϊτανάκι που ως έθιμο ήρθε από την Μικρά Ασία.
Στη Μεθώνη πραγματοποιείται η αναπαράσταση ενός γάμου του 14ου αιώνα που ακουστικά γνωρίζουμε όλοι , "του Κουτρούλη ο γάμος".
Το Γαλαξίδι είναι γνωστό για τα αλευρομουτζουρώματα ή αλευροπόλεμο που ριζώνει στο 1.800 ή 1.801 περίπου.
Στον Τύρναβο το Μπουρανί που είναι μια χορτόσουπα χωρίς λάδι αλλά κατά την ώρα της προετοιμασίας οι λεγόμενοι μπουρανίδες κάνουν διάφορα παίγνια με επίκεντρο φαλλικά σύμβολα.
Για όλους μας η Καθαρά Δευτέρα είναι το κλείσιμο το κύκλου των αποκριάτικων εκδηλώσεων ή βακχικών εορτών σύμφωνα με τους λαογράφους.
Καλή Καθαρά Δευτέρα σε όλους, με υγεία και επιθυμία για αληθινή κάθαρση να οδηγηθούμε στην Ανάσταση αφού βιώσουμε τα Άγια Πάθη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου