Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

25η Μαρτίου, εορτασμός και έθιμα.

Ελ Γκρέκο, Ο Ευαγγελισμός (1595-1600), Museum of Fine Arts, Βουδαπέστη

Η 25η Μαρτίου είναι η μια από τις δυο μεγάλες Εθνικές μας Επετείους με διττό εορταστικό χαρακτήρα, τον εθνικό και τον θρησκευτικό.

Ως προς το Εθνικό μέρος  εορτάζουμε την ενθύμηση της Επανάστασης του 1821, του ξεσηκωμού  των Προγόνων μας μετά από τέσσερις αιώνες σκλαβιάς, εναντίον του τουρκικού ζυγού.

Στην ουσία οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες εορτάζουμε την απελευθέρωση της χώρας,την ανεξαρτησία, την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.

Όπως γνωρίζουμε η Ελληνική Επανάσταση στον διπλωματικό τομέα άναψε στα τέλη του Φεβρουαρίου του 1821 από τον τότε πρίγκηπα Αλέξανδρο Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία και σημερινή Ρουμανία, ενώ στην Ελλάδα η δάδα φούντωσε από τον Μοριά και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε στη Στερεά Ελλάδα αλλά και στο υπόλοιπο τμήμα της χώρας.

Αν και σύμφωνα με κάποιες ιστορικές πηγές αποτελεί μύθο το γεγονός της Αγίας Λαύρας,καθόσον δεν υπήρχε η Αγία Λαύρα τότε, εγώ κρατώ την παράδοση με την οποία μεγαλώσαμε αφού δεν ενοχλεί σε κάτι,δεν εμποδίζει το να γίνουμε εμείς καλύτεροι.

 Το λάβαρο της Επανάστασης υψώθηκε στην Αγία Λαύρα των Καλαβρύτων (κρυφά βέβαια) από τον μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό με θάρρος και ανδρεία, με δεδομένη τη θυσία την 25η Μαρτίου 1821 ημερομηνία όπου αποτελεί τον επίσημο εορτασμό.. Έτσι με την παρουσία των προκρίτων και των οπλαρχηγών άρχισε και  "επισήμως" ο αγώνας.

Συγκεκριμένα όπως είναι γνωστό μέσα από τις σελίδες της ιστορίας μας:

ήταν μέσα Μαρτίου όταν σημειώθηκαν τοπικές εξεγέρσεις από τον σκλαβωμένο λαό ενάντια του κατακτητή. Για την ακρίβεια στις 21 στα Καλάβρυτα, στις 22 στη Μάνη, στις 23 στην Καλαμάτα και στις 24/25 στην Πάτρα και σ' όλες σχεδόν τις επαρχίες της Πελοποννήσου καθώς και σε άλλες περιοχές (Σάλωνα, Γαλαξίδι, Λιβαδειά, Αταλάντη).

Τον επόμενο μήνα , τον Απρίλιο όταν η φύση άνθιζε σειρά είχαν τα νησιά όπως οι  Σπέτσες, τα Ψαρά, η Ύδρα, η Κάσος, η Μύκονος. Ακόμη η Αττική και φυσικά ακολούθησαν κι άλλες περιοχές. 

Ο τομέας του νεοελληνικού διαφωτισμού έπαιξε καταλυτικό ρόλο σ΄αυτό το εγχείρημα όπου ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους ήταν ο Ρήγας Φεραίος (Βελενστινλής), ο δημιουργός του περίφημου ποιήματος το οποίο μελοποιήθηκε αργότερα "καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή".

Η αναφορά στους ήρωες και στις ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο και είναι αδύνατον να γίνει αναφορά σ' αυτό το μικρό οδοιπορικό. Παραμένουν στις καρδιές μας μέσα από της αφηγήσεις των προγόνων μας, από τις σελίδες της ιστορίας ως αυτών που θυσιάστηκαν για να ζούμε καλύτερα, ανεξαρτήτως αν αρκετές από τις αξίες για τις οποίες πολέμησαν καταπατούνται....ανθρώπων έργα..

Στην Αθήνα στις 25 Δεκεμβρίου 1842 θεμελιώθηκε η Μητρόπολη (Μητροπολιτικός Ναός) όπου αφιερώθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου για να τιμηθεί η 25 Μαρτίου 1821.
Τέλος κατά τα χρόνια της σκλαβιάς η ύπαρξη του Κρυφού Σχολειού είχε κύριο ρόλο στη μάθηση των γραμμάτων στα παιδιά, όσο κι αν θέλουν πολλοί νεωτεριστές στης ιστορίας να μηδενίσουν το θέμα, δεν είναι τυχαία τα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα σπουδαίων προσωπικοτήτων. Βέβαια και φαντασία τους να ήταν....δεν καταλαβαίνω αυτού του είδους τον πόλεμο..
Πολύ σημαντικός ήταν ο ρόλος των Ελλήνων του εξωτερικού καθώς και των Φιλελλήνων.
Ας μην ξεχνάμε επίσης το λογοτεχνικό έργο του Διονύσιου Σολωμού , "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" που αποτελείται από 158 τετράστιχες στροφές, εκ των οποίων οι 24 πρώτες στροφές καθιερώθηκαν ως Εθνικός μας Ύμνος το 1865.
Το εν λόγω ποίημα ο Διονύσιος Σολωμός το έγραψε τον ιστορικό  Μάϊο του 1823.Η πηγή έμπνευσης προήλθε όταν ευρισκόμενος στη γενέτειρά του Ζάκυνθο,παρακολουθούσε  την πολιορκία του Μεσολογγίου. Ήταν στο σπίτι του φίλου του Στράνη, στον ομώνυμο λόφο, λίγο έξω από την πόλη. 


Από θρησκευτικής πλευράς η 25η Μαρτίου είναι η μέρα της ενθύμησης του χαρμόσυνου νέου για τον ερχομό του Χριστού στον κόσμο από την Παναγία.
Σύμφωνα με το λεξικό η λέξη Ευαγγελισμός έχει ρίζες στην ομηρική λέξη ευάγγελος, που σημαίνει αγγελιοφόρος καλών ειδήσεων (ευ + άγγελος).
Στη Μαρία την είδηση πως θα φέρει τον Ιησού έδωσε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, ο οποίος ουσιαστικά ζήτησε τη συγκατάθεση της.
Έτσι την ευλογημένη αυτή μέρα εορτάζουμε το χαρμόσυνο γεγονός της Σωτηρίας του κόσμου καθώς και της απελευθέρωσης από την βαριά σκλαβιά.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στα έθιμα της ημέρας!
Ο επίσημος εορτασμός με παρελάσεις και ομιλίες, θεατρικά κτλπ.

Καθόσον δεν λείπει ο Μάρτης απ' τη Σαρακοστή, η  μεγάλη μας εορτή ανήκει στη νηστίσιμη περίοδο αλλά λόγω της θρησκευτικής υπόστασης γίνεται κατάλυση ιχθύος, γι' αυτό και έχει καθιερωθεί να τρώμε ψάρι.Επειδή τα παλιότερα χρόνια ο μπακαλιάρος ή βακαλάος o παστός  μπορούσε να βρεθεί και στα ορεινά μέρη καθόσον δεν κινδύνευε να αλλοιωθεί (τα νησιά και οι παραθαλάσσιες περιοχές είχαν φρέσκα ψάρια), οι πατάτες ήταν προϊόν που μπορούσαν εύκολα να προμηθευτούν οι άνθρωποι καθώς και το σκόρδο, καθιερώθηκε σαν το επίσημο γεύμα της ημέρας ο μπακαλιάρος με τη σκορδαλιά ή αλιάδα.

Επίσης σύμφωνα με την παράδοση  αυτήν την ημέρα ούτε τα χελιδόνια δεν χτίζουν τις φωλιές τους, τόσο σοβαρή αργία είναι!!

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, είναι η μέρα που τα παιδιά κρεμάνε τα μαρτάκια τους στις τριανταφυλλιές και στα κλαδιά των δέντρων έτσι ώστε να χελιδόνια να φτιάξουν τις φωλίτσες τους.

Σε μερικές περιοχές της Ηπείρου, την παραμονή του Ευαγγελισμού, τα παιδιά ξεχύνονται στα χωράφια, χτυπώντας κατσαρόλες, καπάκια τσουκαλιών και ό,τι μεταλλικό μαγειρικό σκεύος έχουν. Πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο διώχνουν τα φίδια, που εκείνη την μέρα ξυπνούν από την χειμερία τους νάρκη.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Ένας νέος χώρος πολιτισμού στην Αθήνα, είναι διαθέσιμος πλέον για το κοινό.  Πρόκειται για το  Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού που βρί...