Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Η αγάπη μας προς τα παιδιά.

Tα παιδιά είναι η συνέχεια αυτού του κόσμου. 
Κάθε παιδικό χαμόγελο αποτελεί ένα όμορφο λουλούδι και όλα μαζί μετατρέπουν τη γη σε έναν τεράστιο κήπο.
Συχνά γίνεται αναφορά στην αγάπη προς τα παιδιά από ειδικούς επιστήμονες, από γονείς και κηδεμόνες με σκοπό τη βελτίωση των συμπεριφορών των ενηλίκων προς αυτά, με σκοπό την ενίσχυση της προσωπικότητάς τους προκειμένου να πορευτούν στην κοινωνία ως άνθρωποι με αξίες, ιδανικά, δύναμη και φυσικά χαμόγελο ντυμένο με ελπίδα.
Εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι που θα τα οδηγήσουμε στον δρόμο της ολοκλήρωσής τους, στο δρόμο της ψυχοπνευματικής ωριμότητας.
Η αγάπη είναι η βάση της καλής ανατροφής αρκεί να εκδηλώνεται με ενέργειες που τους δημιουργεί ασφάλεια και δεν τους καταστρέφει τον εσωτερικό τους κόσμο.
 
Οι θεωρίες για τη διαπαιδαγώγησή τους κατά καιρούς διαφοροποιούνται για πολλούς λόγους.
Το βέβαιο είναι πως δεν πρέπει να ξεχνάμε οι ενήλικες την αγάπη μας προς αυτά η οποία δείχνεται με πράξεις.
Ως πράξεις δεν νοούνται οι αγορές ούτε η ανταπόδοση για την καλή τους συμπεριφορά ή για την πρόοδό τους στο σχολείο. Κάποια δώρα είναι δεδομένα για όλους.
Πράξεις αγάπης για τα παιδιά που μεγαλώνουμε, για τα παιδιά του οικείου περιβάλλοντος είναι όλα όσα τους λέμε να τα βλέπουν σε εμάς, να θυσιάζουμε χρόνο από τα ενδιαφέροντά μας ή κι απ' τις οικιακές εργασίες για να βρισκόμαστε μαζί τους, να θυσιάζουμε μέρος των προσωπικών οικονομικών μας επιθυμιών ώστε να τους εμπλουτίζουμε τη ζωή με θεάματα και δράσεις που τα διδάσκουν και τα ψυχαγωγούν ταυτόχρονα και άλλα ακόμη. Φυσικά όλα αυτά συνδυασμένα με το παιχνίδι και ξεκούραση ανάλογα με την ηλικία τους (παιδική χαρά, τρέξιμο, ποδήλατο, κούκλες κλπ.).
 
Πράξεις αγάπης για τα παιδιά που δεν ανήκουν στην οικογένειά μας είναι πάρα πολλές και με βεβαιότητα σας λέω πως έχουν τεράστια σημασία και αξία, κάτι που δύσκολα αντιλαμβάνονται πολλοί αφού δεν έχουν μάθει να δίνουν ηθικά και υλικά εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου. Τέτοιες πράξεις μπορούν να γίνονται πολύ συχνά αν όχι καθημερινά, αρκεί να το θέλουμε. 
Στις πράξεις σ' αυτόν τον τομέα δεν ανήκουν μόνο η οικονομική ενίσχυση μέσω αγορών φιλανθρωπικών οργανισμών ή ένα δώρο σε κάποιο παιδί που ανήκει σε οικονομικά χαμηλότερη τάξη, ή η αγορά μιας τυρόπιτας ή η δωρεά πραγμάτων που είναι άχρηστα για εμάς.
Η σπουδαιότερη πράξη αγάπης σε παιδιά άλλων οικογενειών είναι να ενεργούμε όταν πέφτουν στην αντίληψή μας ίχνη συναισθηματικής και σωματικής κακοποίησης, να μην προσπερνάμε αυτό το σοβαρότατο θέμα για την κοινωνία μας καθόσον μπορεί να γίνουμε εμείς αυτοί που θα σωθεί όλη η οικογένεια.
Πράξη αγάπης είναι και η προσφορά του χρόνου μας ως εθελοντισμός σε ατομικό ή ομαδικό επίπεδο.
Κατά καιρούς διαβάζουμε ως ειδήσεις (προσωπικά δεν ακούω, μόνο διαβάζω) ,γεγονότα τραγικά εις βάρος των παιδιών ...και μένουμε στον σχολιασμό..χωρίς να προσπαθήσουμε να δούμε με ποιον τρόπο θα δείξουμε την αγάπη μας!! 
Σ' αυτό το σημείο θα αναφερθώ σ' ένα γεγονός που έλαβε πρόσφατα χώρα σε κάποια μεγάλη πόλη της Ελλάδος με αφορμή (τα αίτια είναι σίγουρα βαθύτερα) την συνεχή φασαρία που έκαναν τα παιδιά και την τιμωρία του πατέρα από το δικαστήριο. Παρατήρησα πως πάρα πολλοί έσπευσαν ως αγάπη προς τα παιδιά, ως φωνή φιλανθρωπίας, ως ένδειξη συμπαράστασης να σχολιάζουν δυσμενώς την καταδικαστική απόφαση εις βάρος του γονέα. Αν πονάτε πραγματικά να φροντίσετε να δείτε τι συμβαίνει στο σπίτι, πως μεγαλώνουν τα παιδιά και να προβείτε στις ανάλογες ενέργειες.
Ζούν τα παιδιά στο διαμέρισμα τα οποία συνεχώς κάνουν φασαρία, δεν ηρεμούν ποτέ δηλαδή βρίσκονται σε διαρκή ένταση. Όποιος αγαπάει τα παιδιά μόνο και μόνο ακούγοντας την κατάσταση αυτή στενοχωριέται γιατί δεν ξεκουράζονται όπως έχουν ανάγκη για την ψυχοσωματική τους ανάπτυξη. Οι γονείς μπορεί να μην είχαν χρόνο να ασχοληθούν μαζί τους ή μπορεί να μην είχαν διάθεση.
Το νόημα βρίσκεται στο γεγονός πως τα παιδιά εκτός της οργανικής τους ανάπτυξης που σίγουρα κλονίζεται από τον τρόπο ζωής, ως χαρακτήρες πως θα συνεχίσουν αφού μεγαλώνουν χωρίς όρια όπως φαίνεται;Πως θα μάθουν να σέβονται τον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους;
Η λέξη όρια είναι μαγική γιατί προσφέρει ασφάλεια στα παιδιά κι ας νομίζουν πολλοί ότι η ανεξέλεγκτη ελευθερία  είναι αυτό που τους κάνει καλό.
Πάρα πολλές φορές έχω παρατηρήσει παιδιά στο δημοτικό που δεν σταματούν να σπρώχνουν και να κτυπούν τους συμμαθητές τους και οι γονείς να λένε "άστα θα τα βρούνε μόνα τους..." μα η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά που είναι συνεχής...θέλει έλεγχο.
 Συνεχίζοντας επί του συγκεκριμένου περιστατικού οι Αρχές είχαν ειδοποιήσει αρκετές φορές τον πατέρα για τη συνέχεια σε περίπτωση που δεν λάβει τα μέτρα του. Ο πατέρας αντί να υπακούσει, αντί να ανησυχήσει σύμφωνα με πληροφορίες από την περιοχή απείλησε ...το ζευγάρι που δεν μπορούσε να ησυχάσει από τη φασαρία. 
Οι "πονόψυχοι" από εμάς έτρεξαν να καταδικάσουν τους δικαστές...χωρίς να σκεφτούν πως τα ίδια τα παιδιά υποφέρουν για τους λόγους που προανέφερα..χωρίς να σκεφτούν την ψυχολογική κατάσταση που δημιουργήθηκε στους ανθρώπους που δεν μπορούσαν στο σπίτι να βρουν την ηρεμία τους, να ξεκουραστούν.
Δεν φτάνει ένα δικαστήριο να τιμωρήσει τόσο απλά έναν πατέρα...δεν τα γνωρίζουμε όλα.
Η απορία μου είναι τεράστια για το αν όλοι που κατακρίνουν, υβρίζουν ...μπορούν να έρθουν στην θέση τους, εάν έχουν βιώσει τι σημαίνει να χτυπάνε καρέκλες συνέχεια μέρα -νύχτα πάνω απ' το κεφάλι τους και να νιώθεις το ποδοβολητό να σου χτυπάει όλο το σώμα. Τι σημαίνει να ξυπνάς στις 5 για δουλειά και ως τις 3 να ουρλιάζει το παιδί;
Ως άνθρωπος δίνω πολλά περιθώρια και ευκαιρίες γενικά. Επίσης χαρακτηρίζομαι από τεράστια υπομονή.Ακόμη από την αδυναμία που έχω σε όλα τα παιδιά και όχι μόνο στους απογόνους μου και βαφτιστήρια. Σας πληροφορώ όμως ότι τα παιδιά που μεγάλωσα, μεγαλώνω ή νουθετώ έμαθαν από μωρά να σέβονται το συνάνθρωπο, έμαθαν από μωρά να σέβονται τον εαυτό τους γιατί απλά έτσι μεγάλωσα κι εγώ.
Τα σημερινά παιδιά είναι οι αυριανοί ενήλικες.
Θέλετε την κοινωνία ως ένα πλήθος ασυδοσίας;
Γιατί ενοχλείστε από διάφορες ομάδες που δημιουργούν ταραχές και προβλήματα;
Θέλετε να βλέπετε παιδιά παραμελημένα;Τότε δεν τα αγαπάτε αληθινά.
Η σπουδαιότερη ευχή και παρότρυνση που έχω να δώσω στους γονείς και κηδεμόνες είναι να τους μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη για τον συνάνθρωπο, για τον Θεό κι αν δεν το θέλουν αυτό, τουλάχιστον ας τα μάθουν να μην βρίζουν, να μην λοιδορούν τα θεία αφού δεν τα ενοχλούν καθόσον είναι απίστευτο το κακό της έντασης που τους δημιουργούν στην αντίθετη περίπτωση.
Με άπειρη αγάπη προς τα παιδιά που θέλω μόνο να χαμογελάνε!
Με αληθινή αγάπη προς όλους ευχόμενη για το καλό!
Υ.Σ Για όσους έσπευσαν να τονίσουν πως έχουν γεννήσει παιδιά, έχουν εγγόνια, δισέγγονα και ότι άλλο θέλω να πω να τα χαίρονται.
Ας μην ξεχνάμε όλοι, ότι τίποτα δεν μας ανήκει.
Δεν είμαι βιολογική μητέρα (από ένα σημείο και μετά ήταν θέμα επιλογής μας) αλλά ποτέ δεν έπαψα να δείχνω την αγάπη μου εμπράκτως σε παιδιά και οικογένειες που είχαν ανάγκη. Mπορώ να πω ότι από τα Λυκειακά μου χρόνια διάβαζα ή πρόσεχα τα παιδιά της γειτονιάς. Από τότε δεν σταμάτησε το σπίτι μας να έχει κάποιο παιδί.Εκτός αυτού πολλά απ' τα πρωινά μέσω άλλων Φορέων στα παιδιά είναι αφιερωμένα.
Είναι κάτι που δεν θέλω να το αναφέρω αλλά αναγκάζομαι πριν τις ερωτήσεις "που ξέρω εγώ από παιδιά;" .
Τέλος από το 2000 παρακολουθώ διά ζώσης και διαδικτυακά σεμινάρια ψυχολογίας κυρίως σχετικά με τα παιδιά.
....το Υ.Σ αποτελεί απλά πληροφορίες και όχι λόγους περηφάνιας ή πηγή επευφημιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Ένας νέος χώρος πολιτισμού στην Αθήνα, είναι διαθέσιμος πλέον για το κοινό.  Πρόκειται για το  Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού που βρί...