Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Δεκαετία του '50 - Κομμωτήρια στην Αθήνα!


Το ταξίδι στην Αθήνα της δεκαετίας του '50 με θέματα που μας ξεκουράζουν απ'  την καθημερινότητα της συννεφιάς, συνεχίζεται με αναφορά στα κομμωτήρια της εποχής!!
Τον Νοέμβριο του 1956 μια εφημερίδα της πρωτεύουσας έγραφε ότι στην Αθήνα υπήρχαν 1.000!!! κομμωτήρια και 2.000 κομμωτές και κομμώτριες με την ιδιότητα του πλανόδιου επαγγελματία.
Οι καταστηματάρχες είχαν αναστατωθεί από την κατάσταση και έψαχνε τρόπους να σταματήσει το κακό του υπερεπαγγελματισμού.

Πίστευαν ότι για να μπει τάξη στο θέμα, ήταν απαραίτητη η ίδρυση κρατικής σχολής κομμωτών που τα κατοχύρωνε το επάγγελμα . Επίσης προσπαθούσαν να ενεργοποιηθεί μια σχετική απόφαση του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου που είχε ατονήσει, όπως άλλωστε συνέβαινε και συμβαίνει ακόμη...
Πραγματικά ήταν ξέφρενη η εμφάνιση των κομμωτηρίων αν σκεφτεί κανείς ότι προπολεμικά ήταν έως 100 το πολύ. Ο αριθμός των 1.000 ήταν υπερβολικός ας είχε πολλαπλασιαστεί ο πληθυσμός. Το χειρότερο βέβαια για το οποίο είχε ξεσηκωθεί ο σύλλογος των καταστηματαρχών ήταν οι 2.000 άνδρες και γυναίκες της ειδικότητας...που είχαν μόνο έσοδα , χωρίς έξοδα αφού πήγαιναν στα σπίτια για να περιποιηθούν τις πελάτισσες.
Διαβάζοντας αυτή την πληροφορία σκέφτομαι ότι όλες τις εποχές ο άνθρωπος ήταν και είναι ο ίδιος...

Η απόφαση του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου

απαγόρευε την κυκλοφορία από διάφορες επικίνδυνες βαφές για τα μαλλιά, το ιδιοσκεύασμα για την ψυχρή περμανάντ (βοστρύχωση κόμης), το οποίο προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στο δέρμα (πληγές κτλπ)....οι κομμωτές και οι κομμώτριες έλεγαν ότι γίνονταν περίπου 1.000 περμανάντ την ημέρα κι ας είχε απαγορευτεί!!!

Από ιστορίες που μου είχε διηγηθεί μια θεία μου με πλούσια κοινωνική ζωή για την εποχή.

Πόσες κυρίες δεν έβγαιναν τρέχοντας και φωνάζοντας απ' τα καμένα μαλλιά και το πληγωμένο δέρμα!!

Πόσες δεν εμφανίζονταν στο μπαλκόνι ή στη γειτονιά με το μπικουτί στο κεφάλι που τα στερέωνε το γνωστό φιλέ!!

Πόσες δεν κυνήγαγαν τις κομμώτριες που δεν τις πέτυχαν τον κότσο που ήταν σαν κουνουπίδι!!!

Αφήστε στους γάμους , στις δεξιώσεις, στα δρώμενα της υψηλής κοινωνίας τότε....οι αίθουσες έπαιρναν το άρωμα από τη λακ!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Ένας νέος χώρος πολιτισμού στην Αθήνα, είναι διαθέσιμος πλέον για το κοινό.  Πρόκειται για το  Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού που βρί...