Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

O Άγιος Χαράλαμπος,ένα γραφικό εκκλησάκι στο Πεδίον του Άρεως.

Στις 10 Φεβρουαρίου κάθε έτους  η Ορθοδοξία εορτάζει τον Άγιο Χαράλαμπο κι ως εκ τούτου έχουν την τιμητική τους οι ομώνυμοι ναοί.
Έτσι σήμερα εορτάζει και  ο Άγιος Χαράλαμπος Πολυγώνου.
Εντός του χώρου του Πεδίου του Άρεως βρίσκονται δυο πολύ όμορφα και γραφικά εκκλησάκια, με τέτοια αρχιτεκτονική που βλέποντάς τα οι επισκέπτες και οι πιστοί μεταφέρονται σε κάποιο νησί ή ένα παραδοσιακό χωριό της πατρίδας μας, οι Άγιοι Ταξιάρχες και ο Άγιος Χαράλαμπος.
Ο εν λόγω Ναός σύμφωνα με τις πηγές αλλά και μαρτυρίες ανεγέρθηκε μεταξύ του έτους 1928 έως του έτους 1936. Οι δαπάνες της κτίσης του έγιναν από την αγάπη για όσα άφησαν,από τα όνειρα για τη νέα τους ζωή,από τη φλόγα της πίστης  Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας που κατοίκησαν στην γύρω περιοχή.
Πρόκειται για μικρή εκκλησία με ρυθμό βασιλικής, καμαροσκέπαστη με ημιεξαγωνική αψίδα και διατηρεί την παλιά αγιογραφία της Πλατυτέρα.
Περί τα τέσσερα χρόνια ήταν η διάρκεια της εικονογράφησης, από το 1954 έως το 1958, η οποία ως αρχή της είχε την Παναγία τη Βλαχερνίτισσα και μετά από έναν χρόνο ήρθε η σειρά του τρούλου ο οποίος εικονογραφήθηκε σε τρεις χρωματικές ζώνες με τον Παντοκράτορα σε ερυθρή άποψη, έναν κύκλο κυανόμαυρο και έναν κύκλο πρασινωπό σε αρμονία με το χρώμα της Πλατυτέρας.
Ξεχωριστού κάλλους είναι τα σφαιρικά τρίγωνα των Ευαγγελιστών καθώς επίσης στις αγιογραφίες συμπεριλαμβάνονται παραστατικές σκηνές από το Δωδεκάορτο, σκηνές από το μαρτύριο του Αγίου και πολλές μορφές  αγίων, ιεραρχών, μαρτύρων.


Το τέμπλο του Ναού παρουσιάζει ιδιαίτερη καλαισθησία (το κοσμούν ερυθρωποί μικροί κίονες και πράσινα κιονόκρανα) αλλά και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον αφού δεν το αποτελούν φορητές εικόνες αλλά τοιχογραφίες που φρόντισε ο ίδιος ο Κόντογλου ο οποίος φιλοτέχνησε το εσωτερικό της εκκλησίας το 1955 και φυσικά έργο του είναι ο Παντοκράτορας.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στο ξεχωριστό επιστύλιο όπως και στις φορητές εικόνες που ακολουθούν τα  μεταβυζαντινά πρότυπα.
Η ενασχόληση του μεγάλου κι αγαπημένου Φώτη Κόντογλου οφείλεται στο γεγονός της ευαισθησίας του σε ότι συνδέονταν με την Μικρά Ασία αφού ο ίδιος ήταν από το Αϊβαλί.
Η εν λόγω εκκλησία είναι χτισμένη στο ανατολικό άκρο του πάρκου, ανάμεσα στο πράσινο, με όμορφη αυλή και περιβάλλεται από ψηλά κυπαρίσσια.
Τέλος..όποιος έχει παρακολουθήσει την Ακολουθία των Χαιρετισμών ή της Μεγάλης Εβδομάδας στον Άγιο Χαράλαμπο πραγματικά δεν μπορεί να φανταστεί το δέος και την ψυχική ευφορία.
Απ' ότι έχω διαβάσει η εκκλησία είχε υποστεί ζημιές από σεισμούς και υγρασία για τα οποία το εκκλησιαστικό συμβούλιο αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν προσπάθειες προκειμένου να αποκατασταθούν καθόσον πραγματικά αποτελεί ένα σπουδαίο μνημείο ...στη σκέψη ότι φιλοτεχνήθηκε από τον Κόντογλου κυριολεκτικά ριγώ...
Σήμερα είχα την τύχη χάρη στην ιδέα μιας πολυαγαπημένης φίλης να βρεθώ στο πανηγυρικό κλίμα έστω και εν μέσω της λαίλαπας του ιού..., να περπατήσουμε στο πάρκο που πλέον μπορούμε να χαιρόμαστε μικροί και μεγάλοι, να νιώσουμε τα χρώματα της άνοιξης, ν' ακούσουμε τους ψίθυρους της πλάσης που μόνο δύναμη χαρίζει..
Φωτογραφικά στιγμιότυπα.




 
















 .


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Σκόρπιες σκέψεις", Σεπτέμβριος 2024

 Οι "Σκόρπιες σκέψεις", θα παρουσιάζονται συγκεντρωτικά κάθε τέλος του μήνα! Δεν πιστεύω στους αλάνθαστους, αλλά σε όσους αποδέχον...