Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Τσε Γκεβάρα.«Αξίζει, φίλε μου, να υπάρχεις για ένα όνειρο, κι ας είναι η φωτιά του να σε κάψει.»



Είμαι σίγουρη πως αρκετοί γνωστοί μου θα παραξενευτούν που κάνω αυτή την περιληπτική αναφορά στον Τσε Γκεβάρα. Συνηθίζω να μελετάω τις θεωρίες και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, κρατώντας αυτά που θεωρώ πως μου ταιριάζουν. Έτσι από μικρή σημείωσα πως με αυτόν τον πασίγνωστο επαναστάτη μας συνδέουν η ανθρωπιστική και η εθελοντική γραμμή καθώς επίσης και η λογοτεχνική -ποιητική αγάπη. Όσο για το θέμα της θρησκείας, προτιμώ τους άθεους με τα χριστιανικά έργα και πράξεις προς τους συνανθρώπους τους, παρά τους χριστιανούς στα λόγια...χωρίς καμιά επιβεβαίωση με πράξεις. Έτσι κρατώ την ακλόνητη πίστη  μου και σ' αυτό βοήθησε το γεγονός πως οι γονείς μου με μεγάλωσαν δίχως ίχνος φανατισμού, και προχωρώ όσο μπορώ θαυμάζοντας κάποιους ανθρώπους για το μεγαλείο που άφησαν.
Στις 14 Ιουνίου του 1928 ή νωρίτερα από τις  14 Μαΐου του ίδιου έτους κατά τον Τζον Λι Άντερσον, στο Ροσάριο της Αργεντινής γεννήθηκε ένα μωρό με μεγάλα εκφραστικά μάτια, ήταν ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως Τσε Γκεβάρα.
Χαρακτηρίστηκε ως διαχρονικό σύμβολο της επαναστατικής δράσης. Ήταν ιατρός και υπήρξε ένας από τους ηγέτες της επανάστασης στην Κούβα όπου αργότερα έγινε υπουργός της κυβέρνησης του Κάστρο. Το 1965 αποχώρησε από την Κούβα με σκοπό την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και στην Βολιβία, όπου δολοφονήθηκε.


Κομμουνιστής, Μαρξιστής -Λενινιστής επαναστάτης, συμμετείχε στο κίνημα της 26η Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα.
Ανάπτυξε θεωρίες επί της στρατηγικής και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπόλεμου προσπαθώντας να εφαρμόσει τις θεωρίες στην πράξη.Η οικογένειά του με ολιγαρχική καταγωγή δεν περιφρονούσε τους ανθρώπους των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, γι αυτό και άλλοι πολίτες "υψηλής" καταγωγής , τους κατηγορούσαν. Η μητέρα του υπήρξε φανατική καθολική αλλά αργότερα στράφηκε στην αριστερά.Αυτό το θεωρώ σημαντικό σημείο... ο φανατισμός σε έναν τομέα συνήθως τους σκεπτόμενους ανθρώπους τους οδηγεί σε αντίθετη φορά και είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Ο μικρός Τσε έπασχε από άσθμα όπως διαπιστώθηκε όταν ήταν δύο χρονών. Το αντιμετώπιζε κάνοντας αθλητισμό αλλά συχνά παρουσίαζε επιπλοκές. Έκανε παρέα με παιδιά από διάφορα κοινωνικά στρώματα και ήταν ιδιαίτερα κοινωνικός ενώ παράλληλα είχε στοιχεία εσωστρέφειας.


Από πολύ νωρίς παρουσίασε ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία και κυρίως για την ποίηση, μελετώντας το έργο του Πάμπλο Νερούδα. Ο ίδιος σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του έγραφε ποιήματα και τα λογοτεχνικά του ενδιαφέροντα στρέφονταν στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία αλλά και σε κλασικά έργα. Πέρασε από διάφορα στάδια σπουδών και τελικά ασχολήθηκε με την ιατρική, επηρεασμένος από τη δική του κατάσταση σχετικά με το άσθμα αλλά και από την κατάσταση της γιαγιάς του, που φρόντισε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Η δράση του ως φοιτητής ήταν πολύ δραστήρια όσον αφορά τη συμμετοχή του σε παράνομες αριστερές οργανώσεις. Εκτός του ενδιαφέροντος για την πολιτική, ανέπτυξε τον τομέα της ανθρωπιστικής διάθεση για να βοηθήσει τους λαούς της Λατινικής Αμερικής που υπέφεραν από φτώχεια και ασθένειες. Πρόσφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στο λεπροκομείο στο Περού αλλά και σε άλλες περιοχές. Τον χαρακτήριζαν η θέληση για κοινωνική προσφορά καθώς επίσης και η διάθεση να γνωρίζει άλλες χώρες.


Σχετικά με την Κούβα...ήταν πεπεισμένος πως ο Κάστρο είχε τα προσόντα για να γίνει ένας ξεχωριστός ηγέτης της  κουβανικής επανάστασης γι'αυτό και συμμετείχε στο κίνημα της 26 ης Ιουλίου.. Αρχικά συμφώνησε ως γιατρός να συνοδεύσει την εκπαίδευση των ανταρτών, όμως δεν άργησε να λάβει κανονικά μέρος σαν εκπαιδευτής τους. Ως αποφασιστικός χαρακτήρας γεμάτος ικανότητες κέρδισε την εμπιστοσύνη των ανταρτών και ανέβηκε στην ιεραρχία τους (Κομαντάτε).
Η δράση του ως ηγέτης των ανταρτών είχε επιτυχίες αλλά και δυσκολίες έως αποτυχίες.
Ως πολιτικός άρχισε να πραγματοποιεί σημαντικές αλλαγές, όπως την καθιέρωση  δωρεάν συστήματος υγείας, ένα εκπαιδευτικό σύστημα που εξασφάλιζε και στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα (μέχρι τότε κυρίως αναλφάβητα) σχολική μόρφωση. Η δράση του είναι πολύ μεγάλη και δε γίνεται να αναφερθώ σ' αυτό το περιληπτικό αφιέρωμα.



Στις 9 Οκτωβρίου του 1967 και ημέρα Κυριακή, ο μεγάλος επαναστάτης έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του βολιβιανού στρατού, σε ηλικία μόλις 39 χρονών. Αποτέλεσε σύμβολο των επαναστατών όλου του κόσμου.


Κατά τις πηγές κάποιοι στρατιώτες του υποστηρίζουν πως τις τελευταίες του στιγμές είπε: «Μη με πυροβολείτε. Είμαι ο Τσε Γκεβάρα και αξίζω περισσότερο ζωντανός παρά νεκρός», άλλοι λένε πως ο Τσε φώναξε: «Μη με πυροβολείτε. Είμαι ο Τσε Γκεβάρα και απέτυχα». Επίσης αναφέρονται και τα εξής:  Όταν αντιλήφθηκε τι επρόκειτο να συμβεί, φώναξε:«Πυροβολήστε με δειλοί. Θα σκοτώσετε μόνο έναν άνθρωπο, όχι τις ιδέες μου». Συνολικά 9 σφαίρες "τρύπησαν" τον Τσε, στο θώρακα και το στήθος.




Δεν κρίνω το έργο του και δεν αποτελεί αυτό το αφιέρωμα κανενός είδους προτροπή σε κάτι.
Οι φωτογραφίες είναι του διαδικτύου.
 Κλείνω με δυο στροφές από το χαρακτηριστικό τραγούδι...
 .....

Σα θρύλος γύρω καλπάζεις,
σαν ευχή και σαν κατάρα,
στα στενά της Σάντα Κλάρα
τ' όνειρό σου δοκιμάζεις.

Εδώ θα μείνει για πάντα
το ζεστό το πέρασμά σου,
φωτιά που ανάβει η ματιά σου,
commandante Τσε Γκεβάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...