Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Ταξιδεύοντας στην Αθήνα της δεκαετίας του '50.

 Μια ιστορική αναδρομή με επίκεντρο το κλίμα της Αθήνας κατά τη δεκαετία του '50. Οι πληροφορίες που ακολουθούν προέρχονται από προσωπικές σημειώσεις που κρατούσα μικρή όταν οι θείοι μου περιέγραφαν καταστάσεις που μου κέντριζαν το ενδιαφέρον, καθώς επίσης από βιβλία του Γιάννη Καιροφύλα.
 Το καλοκαίρι οι Αθηναίοι συνήθιζαν όλοι μαζί να εξορμούν ψάχνοντας τη δροσιά. Είχαν κοινά χαρακτηριστικά οι διακοπές τους...τα πάρκα, τις πλατείες ακόμη και τα πεζοδρόμια που ενώ την ημέρα έκαιγαν απ' τον ήλιο, ερχόταν το βραδάκι με ένα μόνιμο δροσερό αεράκι. Έτσι μόλις έπεφτε ο ήλιος, σχεδόν όλοι με γέλια και αστεία ξεχύνονταν στο Ζάππειο, στην πλατεία Συντάγματος, στο Πεδίον του Άρεως, στον κήπο του Μουσείου και φυσικά στις γειτονιές όπου υπήρχαν μικρότερα πάρκα και γραφικές πλατείες. Υπήρχαν πολλά αναψυκτήρια και ζαχαροπλαστεία που γέμιζαν τα βράδια. Προσωπικά θυμάμαι ακόμα και αργότερα γύρω στο 1980 που η μεγαλύτερη θεία όταν ερχόμαστε καλοκαίρι στην Αθήνα μας πήγαινε στο βουναλάκι της Γκύζη και στο Ζάππειο.Επανερχόμενη περίπου στο 1956 αναφέρω πάντα σύμφωνα με τις πηγές, η έξοδος των Αθηναίων απαιτούσε παγωτό, αναψυκτικό ή πασατέμπο.
Οι συζητήσεις ανάμεσα στις παρέες των μεγάλων ατελείωτες με τους άνδρες επί πολιτικών θεμάτων και τις γυναίκες επί άλλων θεμάτων σχετικά με τα παιδιά τους, τη γειτονιά και άλλα. Οι νέοι τηρούσαν τους περιπάτους ...όπου είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα κορίτσια και το αντίστροφο. Ο ερωτισμός πάντα ήταν στη φύση μας απλά τα κοινωνικά κλισέ διαφοροποιούν τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται.
Ένα θέμα που συζητούνταν απ' όλες τις ηλικίες , ήταν η μόδα καθώς και οι καλλιτεχνικές ειδήσεις.
Τα ανέκδοτα και τα αστεία κρατούσαν ζωντανή την ατμόσφαιρα καθώς φυσικά και η λεγόμενη κοινωνική κριτική....
Οι παρέες κυριολεκτικά ξημερώνονταν στις καρέκλες σε μικρές και μεγάλες γειτονιές αφού η βραδινή δροσιά έκανε το κλίμα ιδανικό.

 Έως τότε στα προάστια οι κάτοικοι της πόλης είχαν τα εξοχικά τους. Τώρα το σκηνικό άλλαζε και για να αποφύγουν τα ακριβά ενοίκια του κέντρου, πήγαιναν για μόνιμη κατοικία εκεί όπου γλύτωναν χρήματα αλλά και απολάμβαναν το ωραιότατο κλίμα.


Σίγουρα είμαστε υπέρ της προόδου και της εξέλιξης....όμως πιστεύω ότι η σημερινή εξέλιξη γενικά έχει και αρνητικά σημεία.!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

25η Μαρτίου 2024.Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας "Ο Σπάρτακος".

  Όπως γνωρίζουν οι φίλοι μου, αυτός εδώ ο ιστότοπος αποτελεί για πολλά θέματα, αρχείο. Έτσι συμβαίνει και με τις δραστηριότητες του Ομίλου ...