Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Στου Κορονοϊού τις μέρες...

 Βιώνουμε μια χρονική περίοδο με έντονο άγχος παγκοσμίως λόγω της εμφάνισης και της ταχύτατης μετάδοσης του Κορονοϊού ..επιπρόσθετα για την Ελλάδα και της κατάστασης στα σύνορά μας η οποία δεν είναι απλή ούτε εύκολη..Εκεί κάτοικοι και Δυνάμεις πολεμούν όλες αυτές τις μέρες ξεχνώντας οικογένειες, άνεση, ζωή....
Στο παρόν θα παρουσιάσω σκέψεις, συμπεριφορές, εικόνες από αυτή την απρόοπτη δυσάρεστη επίσκεψη η οποία μας δοκιμάζει....

Ο ιός με την ανατροπή σχεδίων ατομικών και συλλογικών, με την κατιούσα φορά στην παγκόσμια οικονομία,με την διάσπαρτη παγκόσμια κοινωνική ανησυχία, με τις διενέξεις ανάμεσά μας λόγω διαφοράς σκέψεων κάποιες φορές, με τους ασθενούντες ελαφρά ή βαριά καθώς και με τα θύματα, με την απαραίτητη κι επιβεβλημένη απομόνωση προχωρά ταχύτατα και στο διάβα του ο φόβος έγινε φοβία, η αγάπη προς όλους έγινε αγάπη προς την ζωή μας και μόνο, το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο τινάχτηκε στον αέρα..
Μια ισχυρή δοκιμασία στην οποία βγάζουμε τον αληθινό μας εαυτό..
Νιώθω πως αρκετοί θέλουν να εξασφαλίσουν όλα τα αγαθά της καθημερινότητας σχετικά με το φαγητό και τις ανάγκες του σπιτιού  χωρίς να αφήσουν κάτι στα ράφια για τον διπλανό τους..
Παρατηρώ πως ενώ περνούν από το σημείο που ο άστεγος (αναφέρομαι σε ανθρώπους που δεν μπορούν να εργαστούν, ασθενείς με σοβαρά προβλήματα...) περιμένει κοιτάζοντας πάντα τα κοτσύφια και τον ουρανό, ας βρέχει, ας έχει ήλιο, ας κάνει κρύο...δεν τον βοηθούν ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες κάτι του πήγαιναν...έστω και επιδεικτικά. 
Αφήστε οι ανόητες κι απάνθρωπες εκδηλώσεις...
Στο σούπερ μάρκετ η κυρία που δήλωσε Ελληνίδα επιτέθηκε στην ευγενέστατη κυρία (Ελληνίδα κι αυτή απλά δεν το κατάλαβε η πρώτη) που την ακολουθούσε στην σειρά για το ταμείο με αφορμή πως την πλησίασε πολύ κοντά και κινδύνευε να την κολλήσει ...." άντε να χαθείτε εσείς οι ξένοι που φέρατε όλα τα κακά...εσείς πρέπει να φοράτε μάσκα..." ..Τραγικό!!!και δεν το αναλύω..απλά η αφεντιά μου και κάποια νέα κορίτσια σκεφτήκαμε πόσο εύκολα δημιουργείται ο εμφύλιος.....
Σ΄ αυτές τις μέρες που συχνά ακούμε και διαβάζουμε για την ευθύνη μας προς τις ευπαθείς ομάδες θα αναφέρω για ακόμη μια φορά πως ισχύει και το αντίστροφο....έχουν και οι ευπαθείς ευθύνη προς εμάς..κύριοι και κυρίες καλοβαλμένοι αλλά ηλικιωμένοι με έντονο βήχα χωρίς καμιά κάλυψη (αγκώνα, μάσκα, χαρτομάντιλο) κυκλοφορούν σε υπηρεσίες και σε ΜΜΜ.
Όσο για τον πανικό που διασπείρουν αρκετοί μέσω του διαδικτύου κυρίως.. και είναι όλοι αυτοί που δεν μελετούν προσεκτικά τις επίσημες οδηγίες του αρμόδιου φορέα, πιστεύω ότι ευκαιρία ψάχνουν να εξωτερικεύσουν την προσωπική τους κατάθλιψη..(έτσι συμβαίνει πάντοτε ..).
Ακόμη στα χαρακτηριστικά του ψυχολογικού πολέμου κατατάσσω το γεγονός της ανακοίνωσης των θυμάτων από τον ιό (με έμφαση τρόμου..) αφού οι εφημερίδες δεν περιγράφουν την κατάσταση υγείας των θανόντων πριν τους προσβάλλει ο ιός!!
Είναι απάνθρωπο και βίαιο να βομβαρδίζουμε την κοινωνία αντί να την συμβουλεύσουμε...μ'  αυτόν τον τρόπο γεννιούνται δυο ακραίες καταστάσεις....η μια του πανικού που οδηγεί σε ψυχολογικά προβλήματα και η άλλη της απαξίωσης του θέματος που οδηγεί σε οργανικά προβλήματα δηλ. στην μετάδοση του ιού.
Το να διακόψουμε ή να περιορίσουμε τις συναθροίσεις,τις συγκεντρώσεις γενικά σε κλειστούς χώρους ή και γενικότερα τη συνάντηση πολλών ατόμων όπου δημιουργείται ασφυκτική ατμόσφαιρα είναι λογικό, το να  μην βγούμε να περπατήσουμε όμως στη φύση ή στην θάλασσα όπου δεν υπάρχει συνωστισμός νομίζω πως είναι υπερβολή....
Επίσης οι έχοντες προβλήματα υγείας όπως και οι ηλικιωμένοι έπρεπε να είναι συμβιβασμένοι με το θέμα της παραμονής στο σπίτι περισσότερο από τους άλλους πολίτες.Κακώς ή καλώς δεν κάνουμε ότι θέλουμε εμείς...η υγεία πρώτα απ'  όλα μας καθοδηγεί...Υπάρχουν τρόποι η ζωή να έχει ποιότητα χωρίς δόσεις υπερβολής από καμιά πλευρά.
Τα παιδιά και οι νέοι τώρα με το κλείσιμο των σχολείων σαφέστατα και δεν θα μείνουν  φυλακισμένοι όσες μέρες κρατήσουν τα μέτρα (πιστεύω πως θα συνδεθούν με τις διακοπές του Πάσχα για λόγους πρόληψης βέβαια) αλλά δεν θα είναι και κάθε μέρα έξω..Είναι καιρός να μάθουν κι αυτοί να πειθαρχούν , όπως και όλοι μας..είναι καιρός να μάθουν να περπατούν, να εκτιμούν την φύση και τα δώρα της...να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους σε κάθε τομέα (τραγούδι, χορό,μουσική, ζωγραφική, γραφή, δημιουργίες..να καλλιεργήσουν την ιδέα των επιτραπέζιων παιχνιδιών, των παραδοσιακών παιχνιδιών), να ασχοληθούν και με διάβασμα φυσικά, έτσι ώστε να κατανοήσουν πόσο όμορφα μπορείς να νιώσεις στο σπίτι. 
Στα διδάγματα που μας αφήνει η επέλαση του ιού είναι και μια γενικότερη διαφοροποίηση στην σκέψη...όπως να μάθουμε ότι η ψυχαγωγία έχει θετικά και όχι η απρόσωπη διασκέδαση σε κλειστούς και στενούς χώρους με την δυνατή μουσική, τα άγνωστης ποιότητας ποτά και το απαραίτητο τσιγάρο έστω και έξω..
 
 Να μάθουμε οι μεγάλοι πρώτα απ'  όλους ότι δεν θα αρρωστήσουμε γιατί θα μείνουμε λίγο παραπάνω μέσα αλλά θα ενισχύσουμε μαζί με την σωστή διατροφή και όλες τις άλλες οδηγίες τον οργανισμό μας. Αυτό που ακούω και διαβάζω θα μελαγχολήσουμε, θα πέσουμε σε κατάθλιψη και τα σχετικά...με κάνουν να σκέφτομαι πως είμαστε σε ύψιστο βαθμό, ατομιστές, γιατί δεν σκεφτόμαστε πόσοι νέοι άνθρωποι καθημερινά φεύγουν απ'  την ζωή χωρίς να έχουν προηγηθεί προβλήματα υγείας, ούτε τους γονείς που χάνουν τα παιδιά τους και χαμογελούν, ούτε τις εντατικές των Νοσηλευτηρίων Παίδων που είναι γεμάτες από παιδιά με σοβαρότατες παθήσεις, ούτε τον καρκίνο που καθημερινά εμφανίζεται σε νέα πρόσωπα..
**Είμαι άνθρωπος κοινωνικότατος, της βόλτας και του έξω!!!Αλλά κάπου υπάρχουν όρια και πάνω απ'  όλα λογική!!Με ξεπερνάνε τα προαναφερόμενα... όπως με ξεπερνάει το ότι αντί να σεβαστούμε τις οδηγίες και να κατανοήσουμε πως τίποτα δεν είναι βέβαια για κανέναν...σχεδιάζουμε εκδηλώσεις και ταξίδια...αντί να τα ακυρώσουμε όλα!!και με αισιοδοξία να αναμένουμε τις καλύτερες μέρες!
Ότι η υγεία είναι το πρώτιστο αγαθό με δεδομένο την Αληθινή Αγάπη που μπορεί να ανατρέψει κάθε κακό..
Ότι δεν έχουμε την δύναμη που νομίζουμε ...και πως το χρήμα δεν λύνει όλα τα προβλήματα!!
Με Αγάπη και σεβασμό
Πολλές ευχές για όσο πιο αναίμακτη έξοδο από του ιού το τούνελ...
Πολλές ευχές για να δούμε τα θετικά από όλη αυτήν την κατάσταση όπως να ανακαλύψουμε την εσωτερική μας δύναμη ...
Να βιώσουμε στιγμές σιωπής με την πιο παθιασμένη δέησή μας για το καλό αυτού του κόσμου!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μια όμορφη απόδραση στη Βοιωτία.

Η ζωή στην πόλη μπορεί να έχει ποικιλία ενασχολήσεων, όμως η εξόρμηση στη φύση, κάποιες φορές είναι ανάγκη. Κάτι αντίστοιχο νιώθουν αρκετοί ...