Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Επί των ημερών!Σκέψεις - απόψεις.


 Κι αυτή την άνοιξη η φύση συνεχίζει τον ανθηρό της δρόμο για να μας θυμίζει πως κάπου υπάρχει η αναγέννηση..αυτή που έχει ανάγκη το σύνολο των ανθρώπων της γης, την αναγέννηση της ψυχής δηλαδή...εκεί είναι το αδύναμο σημείο μας.
Τα ρόδα όμως σε πολλές καρδιές δακρύζουν,αφού ο τρόμος έχει σκορπιστεί γιατί η ανθρωπότητα  βιώνει έναν άλλου είδους πόλεμο, αυτόν του αόρατο εχθρού, του λεγόμενου COVID 19.
Διότι ερήμωσαν πόλεις και χωριά,ο ήλιος γελά αλλά λίγοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν να τον νιώσουν...εδώ επισημαίνω πως πρέπει να ανακαλύψουμε κάθε ίχνος ψυχικής δύναμης και πνευματικής φλόγας.
Ανήκω στους αισιόδοξους χαρακτήρες ίσως γιατί έχω δοκιμαστεί από μικρή σε όλα τα είδη των ανέμων..γνώρισα τις Συμπληγάδες αλλά τις προσπέρασα ευτυχώς χωρίς πληγές.
Η αισιοδοξία μου όμως δεν αποτελεί εμπόδιο στο να κατανοήσω τους συνανθρώπους μου οι οποίοι έχουν καταβληθεί από τον φόβο που δυστυχώς έγινε φοβία.
Ελήφθησαν κάποια μέτρα ως πρόληψη και προστασία από την πολιτεία που  ίσως έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα.Δεν επιρρίπτω ευθύνες καθόσον δεν είμαι ειδήμων, απλά εκφράζω τις σκέψεις μου, ως ένα οδοιπορικό του θέματος  που μας απασχολεί.
**Όταν ματαιώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, πλήθος πολιτών μετακινήθηκαν στα χωριά ατομικά ή με ομαδικές εκδρομές..μάλιστα σε διάφορα μέρη τα αποκριάτικα γλέντια πραγματοποιήθηκαν  σε αίθουσες με 100 και 150 άτομα χωρίς υπερβολές..
Δεν είχαν καταλάβει καθόλου τι συνέβαινε. Αυτό κατ'  εμέ και στην γρίπη που θερίζει καθημερινά απαγορεύεται..Κάποιοι όπως εμείς ως οικογένεια ακυρώσαμε την μετακίνησή μας εκτός Αθηνών τότε και πριν λίγες μέρες ακυρώσαμε και του Πάσχα (πλέον ανακοινώθηκε το κλείσιμο των ξενοδοχείων). Πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει σε όλους τους τομείς να φροντίζει για την πρόληψη.
 
 **Όταν επέστρεψε το πούλμαν της Ηλείας από το Ισραήλ οι επιβάτες είχαν σχεδόν όλοι συμπτώματα κι ως εκ τούτου πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με δημοσιεύματα τηλεφωνική επικοινωνία ιατρού με τον ΕΟΔΥ, ο υπεύθυνος του οποίου έδωσε την άδεια να επιστρέψουν οι εκδρομείς στον τόπο τους αντί να μεταβούν σε νοσοκομείο της Αθήνας όπου θα είχαν ληφθεί μέτρα, αντί να μην μετακινηθούν και να αποφευχθεί το κακό που έγινε σε τρεις νομούς, να χάσει την ζωή του ο εκλεκτός συμπολίτης (πρώτο θύμα του ιού), που ίσως να μην είχε αυτή την εξέλιξη αν είχε επισκεφθεί νοσηλευτήριο σχεδόν 3 μέρες νωρίτερα. Δυστυχώς καμιά αρχή δεν είχε συλλάβει νωρίς τον κίνδυνο!!
**Ο ιός προχωρούσε με βήμα ταχύτατο...τα αεροδρόμια και τα λιμάνια όμως ήταν ανοιχτά για τους επισκέπτες από το εξωτερικό όπου υπήρχε και ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης..
**Στην Αθήνα (κέντρο) όπου μπορώ να έχω άποψη οι αγαπημένοι ναοί άδειασαν από το πλήρωμα, λίγοι νεώτεροι υπήρχαν, οι ιερείς απέτρεπαν τους μεγαλύτερους και όσους είχαν προβλήματα να έρχονται για εκκλησιασμό καθώς επίσης από την πρώτη στιγμή διέθεταν αντισηπτικό.
Για το Ιερό Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας δεν αναφέρω κάτι γιατί έχω εκφραστεί σύμφωνα με τα όσα επιβεβαιώνουν οι ιερείς επί αιώνες τώρα που έκαναν την κατάλυση μετά την Κοινωνία φυματικών, λεπρών, ατόμων με ηπατίτιδα.
**Το ιστορικό κέντρο άδειασε σχεδόν από κόσμο και φτάσαμε λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των καταστημάτων να παρακαλούν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να κλείσουν...αφού δεν υπήρχε κίνηση. Περνώντας για επείγουσα δουλειά από κεντρικότατο τουριστικό δρόμο επικρατούσε η θλίψη καθώς εκεί που ξέραμε πως υπήρχε κόσμος τώρα τα μαγαζιά ήταν άδεια. Κι εγώ σκέφτηκα πως είναι καλύτερα να κλείσουν επισήμως παρά να είναι ανοιχτά κι ερημωμένα.
**Σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες σε κάποιες περιοχές είχαν γεμίσει τα μαγαζιά από μαθητές...απαράδεκτο για τους γονείς αν έγινε κάτι τέτοιο.Ο άνθρωπος πρέπει να γαλουχείται με εσωτερική πειθαρχία από μικρός (πρόληψη και αυτό). 
**Eπίσης  σύμφωνα με άλλες πληροφορίες γέμισαν οι παραλίες κόσμο όπως και τα νησιά το περασμένο σαββατοκύριακο....μ' αυτά τα δεδομένα δεν συμφωνώ, δεν έχει νόημα να μένουμε μέσα και ξαφνικά να βρεθούμε ο ένας πάνω στον άλλο. Αφήστε δε..για τις μετακινήσεις σε μικρά μέρη και νησιά...Μα ειλικρινά αποτελεί μεγάλη επιπολαιότητα.
Η άποψή μου είναι πως μια βόλτα με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο σε σημεία όπου δεν υπάρχει κόσμος, κοντά στην φύση καλό κάνει κι όχι κακό. Άλλωστε οι επιστήμονες έχουν μιλήσει για ανοιχτά μέρη χωρίς συνωστισμό.
**Οι δημόσιες υπηρεσίες  λειτουργούσαν ....σε κάποιες μάλιστα ο κόσμος ήταν κάτι παραπάνω από συνωστισμένος . Για πολλούς εξ ημών η παρουσία σ' αυτές ήταν αναπόφευκτη καθόσον υπάρχουν υποθέσεις που αναγκαιούν. Αχαρακτήριστο γιατί ο εχθρός ήδη είχε φτάσει στην πόρτα μας..
 Σχετικά με τα γενικά μέτρα πρόληψης...
αφορούν στον καθημερινό τρόπο ζωής , στις συνήθειές μας..
*καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι (δυστυχώς πάρα πολλοί δεν το εφάρμοζαν!!!) 
γενικά και κυρίως όταν ερχόμαστε από έξω.., όταν επιστρέφουν τα παιδιά από το σχολείο για παράδειγμα δεν κάθονται να φάνε στο τραπέζι αν δεν προηγηθεί πλύσιμο χεριών αν όχι και προσώπου..
*ανοίγουμε τα παράθυρα και τις πόρτες ώστε να ανανεωθεί ο αέρας και να εισχωρήσουν οι αχτίνες του ήλιου, λιάζουμε τα ρούχα μας αυτά που φοράμε και φυσικά τα στρωσίδια των κρεβατιών ή των καναπέδων ή ότι άλλο.
*αποφεύγουμε τον συνωστισμό ακόμη και στον τρόπο διασκέδασης...
δεν κινδυνεύουμε μόνο από τα ΜΜΜ, από τα μαγαζιά ή από τις λαϊκές αγορές,κινδυνεύουν και οι νέοι στα κάκιστης ποιότητας μαγαζιά που λειτουργούν κυριολεκτικά σε ασφυκτική κατάσταση...
( ..σήμερα είναι ο ιός αυτός, υπάρχουν όμως κι άλλες ασθένειες, αύριο θα είναι κάτι άλλο).
 **Η καλή άμυνα του οργανισμού μας εκτός της ψυχολογικής κατάστασης (ορθής διαχείρισης του στρες) χτίζεται με την σωστή διατροφή...όχι τώρα βέβαια, ανέκαθεν..μαθαίνουμε στα παιδιά την αξία των φρούτων, των λαχανικών, των οσπρίων, των ψαριών,των φρέσκων χυμών, των αφεψημάτων (βότανα)...έτσι μπορούμε να φάμε και κάποια φορά το είδος κρέατος που μας αρέσει χωρίς  να αποτελεί καθημερινότητα ή προτεραιότητα.Δεν μου αρέσει η υπερβολή σε κανένα θέμα.
Τους μαθαίνουμε την ξεκούραση και όχι στο ασταμάτητο τρέξιμο και στο άγχος για πολλές δραστηριότητες  που τα εξουθενώνουν και στο τέλος αποτελούν μια ανάμνηση (εκτός αυτών που τις ακολουθούν από επιλογή και όχι κατόπιν παρότρυνσης των γονιών ή κηδεμόνων).
ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΖΩΗ μαζί βέβαια με την ΨΥΧΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ! δεν ασχολούμαστε όταν μας το επιβάλουν ή  όταν αρρωσταίνουμε...τότε είναι αργά. 
** Παρατηρώντας την εικόνα στην Αθήνα με μάσκες μια χρήσεως και γάντια πεταμένα στους δρόμους σκέφτομαι πόσο ενδιαφέρον άραγε διαθέτουμε για τον συνάνθρωπο!!αυτή η κίνηση δείχνει πολλά!Όπως και η επιδρομή στα σούπερ μάρκετ που δεν δώσαμε καμιά σημασία στους συμπολίτες...προσπαθήσαμε να είμαστε εμείς εξασφαλισμένοι...Εδώ πραγματικά σηκώνω τα χέρια προς τον Ουρανό!!!με ντροπή και λύπη...
**Κάτι που μου δημιουργεί ανησυχία ακόμη είναι το γεγονός ότι στο κέντρο της Αθήνας (Ακαδημία, Πανεπιστήμιο, Εθνική Βιβλιοθήκη (το παλιό κτίριο) από το πρωί βρίσκονται πολλοί ασθενείς - ναρκομανείς οι οποίοι συγκεντρωμένοι (μπορεί και 15 ή 20 άτομα) κάνουν την χρήση τους όπως την έκαναν όλα τα χρόνια.Οι άνθρωποι αυτοί που τους πονώ πραγματικά κινούνται στις στάσεις των ΜΜΜ και γενικά ανάμεσα στους πολίτες που τρέχουν για τις δουλειές τους. Θεωρώ πως ίσως πάσχουν από διάφορα νοσήματα και ως εκ τούτου που να πάρουν είδηση τον ιό...όμως δεν αποτελούν κίνδυνο;
**Η πώληση μασκών μιας χρήσης από αλλοδαπούς στο κέντρο της πόλης, οι  οποίοι μέχρι πρόσφατα πωλούσαν ομπρέλες θεωρείται προστασία;
**Οι δυο προηγούμενες περιπτώσεις εννοείται πως λειτουργούν δημόσια μπροστά στα μάτια όλων, άρα το γνωρίσουν και οι αρμόδιοι.
**Aκόμη τα όργανα της τάξης που εκ των πραγμάτων βρίσκονται μαζί στις μηχανές ή στα διάφορα σημεία όπου εκτελούν την υπηρεσία τους.Πως προστατεύονται;Kαι πως προστατεύουν τους πολίτες κατά τον έλεγχο;
Με σεβασμό και Αγάπη όπως πάντα και την ευχή να λάμψει το Φως στις ψυχές και στις ζωές μας...
Πιστεύω ότι ο ιός ως κρίση θα περάσει...αυτό που με ανησυχεί είναι το μετά..
θα γίνουμε καλύτεροι;
θα συνεχίσουν να ισχύουν κάποιοι νόμοι ή διατάξεις όπως ραντεβού στις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, κάτι που βοηθάει εκτός από την υγεία και στην ασφάλεια;
Επίσης διάφορα  απαιτούμενα δικαιολογητικά  θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ώστε να αποστέλλονται με e mail .
Οι προϊστάμενοι σε κάποιες υπηρεσίες όταν απαιτείται να προσφέρουν έργο και όχι να είναι με ανοιχτό τον υπολογιστή της υπηρεσίας στο προφίλ τους στο fb και όχι να μην εξυπηρετούν αλλά να είναι αδιάφοροι έως αγενέστατοι με ύφος πολλών Καρδιναλίων προς τους πολίτες (πρόσφατη εμπειρία).
Ακόμη κι αυτές τις δύσκολες μέρες εκμεταλλεύονται τις κομματικές σχέσεις...αίσχος!!
Ακόμη διάβασα κάτι σχετικά με τιμωρία των γονιών που αφήνουν μόνα τους τα παιδιά στις παιδικές χαρές..Αυτό το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί γενικότερα..πόσα παιδιά μέρα νύχτα κυκλοφορούν μόνα τους με κίνδυνο για τον εαυτό τους και για τους άλλους;
 
Και κάτι ακόμη..το Πάσχα αυτό εκ των πραγμάτων θα είναι εκτός εκκλησιαστικής προσέγγισης.
Όποιος θέλει θα ανατρέξει μέσω του ίντερνετ σε περασμένες ιερές ακολουθίες ώστε να έχει τα μοναδικά ακούσματα των ημερών..οι μεγάλοι άνθρωποι και αρκετοί εκ των νέων δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Οι περισσότεροι Χριστιανοί έχουμε συνδέσει αυτή την ιδιαίτερη σε σημασία πνευματικότητας, χρονική περίοδο με το λειτουργικό μέρος που έχει αντίκτυπο στη βαθύτερη συναισθηματική και ψυχική πορεία μας. 
Θα ήταν πολύ σημαντικό να σκεφθούν οι αρμόδιοι κάποια λύση σχετικά χωρίς να διαφοροποιηθούν τα μέτρα που επέβαλαν.
Για την Μεγάλη Εβδομάδα γίνεται ο λόγος!
Βέβαια θα μπορούσαν να γίνουν λειτουργίες σε μια εκκλησία χωρίς πιστούς και να μεταδίδονται απευθείας.Ας μην ξεγελιόμαστε, δεν θα ήταν πρόβλημα να βρεθούν 4 ή 5 άτομα σε κάποιον ναό ώστε να τελέσουν τις ακολουθίες..Στις δημόσιες υπηρεσίες περισσότερα άτομα βρίσκονται και χωρίς καμιά απόσταση μεταξύ τους, επίσης στα όργανα της τάξης στους δρόμους..Και τα άλλα παραδείγματα που αναφέρω.
Βρίσκω ακραίο να μην μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο αλλά υπάρχει κι άλλη λύση...
Θα μπορούσε στα χωριά να ισχύσει κάποιος τρόπος ώστε να ακούγεται η λειτουργία από τα μεγάφωνα των ναών (μέσω κάποιου cd) όπως πολύ σωστά πρότεινε σε ανάρτηση στο fb η πολυαγαπημένη μου φίλη, κ. Γεωργία Τσαγδή από την Ανδραβίδα.
 
Για τις μεγάλες πόλεις αλλά και για όλη την Ελλάδα θα μπορούσαν να μεταδίδονται από την τηλεόραση οι ακολουθίες του περασμένου έτους (και για τους υπόλοιπους Χαιρετισμούς ίσως..).
Δεν ανήκω στο θρησκοληπτικό πλήθος!
Έχω εκφράσει και θα εκφράζω δημόσια τις αντιρρήσεις μου με τα κακώς κείμενα του εκκλησιαστικού χώρου, δεν πηγαίνω σε όλες τις εκκλησίες, αρχής γενομένης από την γενέτειρα για σοβαρότατους λόγους, δεν επικοινωνώ με όλους τους ιερείς ή ιεράρχες αλλά ξεχωρίζω αυτούς που η ζωή τους είναι πραγματικά δοσμένη στον Θεό, που σέβονται και προστατεύουν τους ανθρώπους.
Τάσσομαι κατά της υποκρισίας γενικά και των πιστών ειδικά..
Όπως σε όλους τους τομείς υπάρχει ποικιλία χαρακτήρων έτσι και εκεί. 
 
 Εγώ είμαι πρώτη που λέω πως την φλόγα της πίστης την κουβαλάμε στην ψυχή μας, πως ο Χριστός , η Παναγία, οι Άγιοι είναι παντού...παντού επίσης κουβαλάμε όλα όσα αγαπάμε αλλά επιδιώκουμε να βρεθούμε στον χώρο που τα συναντάμε (πρόσωπα ή αντικείμενα ή θεάματα καλ..), έτσι λοιπόν οι ναοί αποτελούν τους ανάλογους χώρους για τους Χριστιανούς, έτσι το τελετουργικό των Χαιρετισμών και της Μεγάλης Εβδομάδας είναι ριζωμένο στις καρδιές μας μαζί με άπειρες γλυκές αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια.
Θα μεταφέρω εκεί που πρέπει αυτό το μήνυμα καθόσον αποτελεί επιθυμία πολλών φίλων και γνωστών.
Με υπακοή και σύνεση, με χαρά και όχι πανικό ή λύπη ας συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα για το καλύτερο όλων!!
Ας νιώσουμε πως προσφέρουμε σε εμάς και στην ανθρωπότητα!
Ας κρατήσουμε τα θετικά και τις όμορφες στιγμές στο σπίτι!
Με ειλικρινείς θετικές σκέψεις - δεήσεις για τους ανθρώπους στα σύνορά μας που εδώ και καιρό έχουν αφήσει οικογένειες και υποχρεώσεις για την Πατρίδα, για εμάς.
Με τις σκέψεις σε νοσούντες και τα θύματα αυτής της μάχης..



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μια όμορφη απόδραση στη Βοιωτία.

Η ζωή στην πόλη μπορεί να έχει ποικιλία ενασχολήσεων, όμως η εξόρμηση στη φύση, κάποιες φορές είναι ανάγκη. Κάτι αντίστοιχο νιώθουν αρκετοί ...