Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Στο οδοιπορικό αυτών των ημερών.

Οι σκέψεις - απόψεις μου σχετικά με την παρούσα κατάσταση που βιώνει όλος ο κόσμος, όχι ως ειδικού αλλά ως πολίτη που ανέκαθεν τον ενδιέφερε η κοινωνική κατάσταση. Ως ατόμου και χρήστη του διαδικτύου που αποφεύγω τα σχόλια σε προφίλ ή τις διαφωνίες μέσω διαλόγων χωρίς νόημα.
Οι μέρες περνάνε κι η ζωή κυλάει στον δύσκολο παράδρομο που χάραξε η εμφάνιση του Covid 19.
Σκέψεις, προβληματισμοί, αναλύσεις, ειδήσεις απ'  όλους, επιστήμονες, πολιτικούς,πολίτες..
Άνθρωποι που θεοποιούνται στα μάτια του κάθε λαού, μπρος στην απόγνωση που επικρατεί, "άρχοντες" του κάθε τόπου οι οποίοι μέσα απ' την δύσκολη χρονική περίοδο συνεχίζουν τον αγώνα της πορείας τους..ακόμα και σήμερα...με τη μέθοδο της υπόσχεσης.. προκειμένου να μην κλονιστεί η θετική  γνώμη του κόσμου προς αυτούς.
"Άρχοντες|"  σε μεγάλες χώρες...που χάνουν κάθε ίχνος συμπάθειας..για τον χειρισμό και τις απάνθρωπες δηλώσεις τους.
Τα επιστημονικά νέα γενικά τα αναφέρουν οι επιστήμονες όπως συμβαίνει σε κάθε γεγονός.
Τα μέτρα πρόληψης που είναι το κατεπείγον εξαρχής αποτελούν οι βασικοί κανόνες υγιεινής τους οποίους δυστυχώς πολλοί δεν τηρούσαμε, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού που επιτυγχάνεται μέσω της σωστής διατροφής και της άσκησης ...μεγάλο κενό και σ' αυτόν τον τομέα,στον βασικό τομέα για την υγεία μας, αν σκεφτούμε πως τα περισσότερα παιδιά διατρέφονται χωρίς το μαγειρεμένο φαγητό στο σπίτι κι οι μεγάλοι έχουν απαξιώσει όλα τα είδη διατροφής που συστήνουν οι ειδικοί,τα δώρα της φύσης γενικότερα ..

Ερχόμενη στο θέμα του τρόπου πρόληψης που αποτελεί η καθολική κατάσταση απομόνωσης, η καραντίνα...όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικός τρόπος για την αποφυγή ή μείωση της μετάδοσης νοσημάτων. Η λογική θέλει όλον τον πλανήτη να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση αφού ο ιός "κυκλοφορεί¨"  ελεύθερος..Σ' αυτά τα μέτρα πειθαρχούμε.
Δεν έχει σημασία τι πιστεύουμε για την εμφάνιση του ιού, τα πως και τα γιατί...Όπως έχω αναφέρει πάλι ανήκω προσωπικά αλλά και ως οικογένεια στα κοινωνικά άτομα, στους ανθρώπους που περπατάμε χιλιόμετρα καθημερινά..αλλά άμεσα ακολουθήσαμε, άμεσα ακυρώσαμε αποδράσεις...Δυστυχώς πολλοί συνεχίζουν και ταξιδεύουν, δημιουργώντας πρόβλημα στους συνανθρώπους ..
ΠΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Για εμάς τους Ορθοδόξους η Αγία Τεσσαρακοστή αποτελεί μια ιδιαίτερη χρονική περίοδο αφού συνδέεται με την προετοιμασία για να πορευτούμε την Μεγάλη Εβδομάδα στα Άγια Πάθη και να βιώσουμε την Ανάσταση. Προσωπικά τις Ακολουθίες αυτού του διαστήματος τις ευλαβούμαι ιδιαίτερα καθόσον με γεμίζουν ελπίδα μέσα από τον Γολγοθά, καθόσον μπορώ και σκέφτομαι βαθύτερα, γιατί συνδέεται με τα ανεκτίμητα παιδικά μου χρόνια,γιατί ακούω την ουράνια φωνή του Ανδρέα να ψέλνει,γιατί νιώθω την γαλήνη και την Αγάπη στα μικρά πνευματικά καταφύγια όπου βρίσκομαι.
Είναι συναισθηματικό πλήγμα για τους αληθινά πιστούς η έλλειψη της εκκλησίας.Αλλά είναι μια μεγάλη ευκαιρία να βιώσουμε πιο σωστά την προετοιμασία...που θέλει προσευχή για όλους και όχι υπό τη μορφή παραγγελίας αγαθών από τον Θεό. Η απευθείας μετάδοση των Ακολουθιών είναι η βέλτιστη λύση. Ο Θεός θέλει να μην τον επικαλούμαστε όταν κινδυνεύουμε μόνο..ή όταν κάτι μας πάει στραβά αλλά να τον έχουμε στην πρώτη θέση της καρδιάς μας, να είναι το μόνιμο Φως στην ψυχή μας.
 Ο ιός μας φέρνει αντιμέτωπους με τον εαυτό μας...
Εισερχόμαστε στην εκκλησία χωρίς παρρησία αλλά με το στυλιστικό θέαμα της μόδας, πηγαίναμε για να δείξουμε τα ψηλά τακούνια, τα ακριβά μας ρούχα...όσο για το πλήθος της επαρχίας, το έζησα πολύ καλά...Όλες οι μεγάλες εορτές και φυσικά η Μεγάλη Εβδομάδα είχε μετατραπεί σε εκδηλώσεις επίδειξης μόδας και ατελείωτης " κοινωνικής κριτικής" ...και μετά "πονάμε" γιατί έκλεισαν οι ναοί, στον αγώνα καταπολέμησης του προβλήματος..Η απόλυτη υποκρισία.
Τα Ιερά Μυστήρια τα είχαμε αποσυνδέσει πλήρως από την ιερότητα και την πνευματικότητα...κι εκεί για το φαίνεσθαι πηγαίναμε..για να σχολιάσουμε αναλόγως την περίπτωση....τι φορούσαν στους γάμους και στα βαφτίσια, αν και ποιοι έκλαιγαν στις κηδείες..
Ακόμη και οι εκπρόσωποι του Θεού σ'  αυτό το κλίμα εδώ και χρόνια έμαθαν να κινούνται..(όχι όλοι, εξαιρούνται οι μορφές που η Αγάπη και η ευλάβειά τους είναι ο τρόπος ζωής τους, ευτυχώς που υπάρχουν..).
Στενοχωριούνται γιατί...πήγαιναν οικογενειακώς 10 λεπτά τον χρόνο έξω από την εκκλησία στην Ανάσταση...
Καιρός σκέψης και αναθεώρησης αγαπητοί μου..
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ Κ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Βγάλαμε από την ζωή μας τις λέξεις Θεό, Αγάπη, Πατρίδα, οικογένεια και μετατρέψαμε τα σπίτια σε φθηνά ξενοδοχεία...Το σπίτι είναι το λιμάνι μας!!
Γονείς και παιδιά δεν γνωρίζονται...
Οι γονείς θυσιάζονται για την καριέρα και νομίζουν πως καλύπτουν τα αγαθά της παρουσίας τους και της υγιούς σχέσης με τα παιδιά τους μέσω των υλικών αγαθών...
τα παιδιά έρμαια του κάθε κύματος που αποτελεί επιθυμία των γονιών και τα οποία μόνο κουράζονται εκτός της σχολικής απασχόλησης που αποτελεί την βάση για την εξέλιξή τους , με όλα όσα τους φορτώνουν..όλα που τα αναγκάζουν να μην χορταίνουν τον ύπνο, να βρίσκονται σε κίνηση και άγχος..να έχουν αγνοήσει τα πνευματικά και ηθικά αγαθά και κυρίως να μην νιώθουν την λέξη Αγάπη με την κύρια σημασία της!!
Πως να προχωρήσουν χωρίς την Αγάπη του Θεού!!
Δυστυχώς αυτές τις μέρες αυξήθηκαν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας..
Αυτή η μάχη απ' όπου κι αν προέρχεται έχει θύματα, απώλειες κάθε αντίστοιχης κατάστασης.
Ήρθε όμως για να μας αφυπνίσει..αρκεί να συλλάβουμε τα βαθιά της και ανεκτίμητα μηνύματα!
Είναι κάτι που θα το τονίζω πάντα! Η ποιότητα δεν βρίσκεται στα υλικά αγαθά έτσι όπως τα μεταφράσαμε...Η ποιότητα βρίσκεται στις καλλιεργημένες ψυχές, τις ζυμωμένες με πίστη, Αγάπη, υπομονή,καρτερία..κι όλα τα Αληθινά και Αμοιβαία ηθικοπνευματικά αγαθά..
Απάνθρωπες συμπεριφορές...
Υπάρχουν καταστηματάρχες στις μέρες μας που προφασίζονται διάφορα για να μην χρησιμοποιήσουμε τις κάρτες για πληρωμές...για ευνόητους λόγους...
Εγκλήματα για κτηματικές διαφορές..
Κακίες δίχως τελειωμό..
Δεν έχουμε καταλάβει ότι 
ο ιός καταργεί την αξία του χρήματος και θέτει πλούσιους - φτωχούς, επώνυμους- ανώνυμους..στον ίδιο παρονομαστή..με τους εύπορους κι επώνυμους σε χειρότεροι μοίρα αφού λόγω ευχέρειας ταξιδιών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας..
μας δείχνει τον ανθόστρωτο δρόμο του Θεού και της φύσης ως μοναδική ομορφιά...
Ελληνικά δεδομένα
Στα ελληνικά δεδομένα δεν καταλαβαίνω ειλικρινά κάποιες εκδηλώσεις κομματικού χρωματισμού υπέρ ή κατά..Ανήκουμε στην Ευρώπη και καλώς ή κακώς θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της ..Έχουμε ένα σύστημα υγείας που αιμορραγεί χρόνια σε όλους τους τομείς..
Αυτοί που παλεύουν είναι όλοι που ανήκουν στο προσωπικό.
Τα εντεταλμένα από την πολιτεία πρόσωπα ασκούν τον ρόλο που τους έχει ανατεθεί όπως γίνεται κάθε φορά.Πάντα υπάρχουν άτομα που δεν τα γνωρίζουμε αλλά τα μαθαίνουμε  μέσω του πολιτικού βήματος, άλλες φορές μας ικανοποιεί το επίπεδό τους γνωσικό και ηθικό, άλλες όχι.Προσωπικά δεν αγιοποιώ κανέναν, δεν απορρίπτω,αλλά κρατώ τις βαθύτερες σκέψεις μου για το μέλλον..
Διαβάζω και παρακολουθώ σημειώνοντας τα υπέρ και τα κατά..Δεν με αφορά ποιος γράφει αλλά αυτά που γράφει να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (ισχύει η ρήση " από τρελό κι από μικρό μαθαίνεις την αλήθεια) γι'  αυτό και δεν ασκώ κριτική αρνητική σε όσους κάνουν αναρτήσεις διάφορων άρθρων.
Σχετικά με τις αναρτήσεις μου στο διαδίκτυο καμιά δεν είναι τυχαία.Γνωρίζω εκ των προτέρων ποια και σε ποιους θα προκαλέσει δυσαρέσκεια...απλά εάν υπάρχουν σχόλια υβριστικά τις  επαναφέρω σε κατάσταση που να μην φαίνονται ώστε να μην συνεχίζεται μονόλογος ή διάλογος αν αναγκαστώ να απαντήσω, σε επίπεδο που δεν με αντιπροσωπεύει.
Κρατώ από όλους τα θετικά όπως έκανα μέχρι τώρα!!αυτό κάνω  κι από τον Covid 19.
Μεταδίδω όσο μπορώ την αισιοδοξία όχι για εντυπώσεις, αλλά γιατί έτσι νιώθω δοκιμαζόμενη σ' όλη μου την ζωή από διάφορες καταστάσεις...
ΤΕΛΟΣ
Κρατώ τους προβληματισμούς μου, τις απορίες μου...τις συζητώ με άτομα που επικοινωνούμε, δεν τις χρησιμοποιώ για διαφωνίες και έριδες.Πιστεύω στον Θεό και δεν σταματώ να προσεύχομαι.
Δεν ασχολούμαι τώρα με τις επερχόμενες οικονομικές επιπτώσεις που είναι δεδομένες σε παρόμοιες καταστάσεις αλλά και σύμφωνα με την λογική.Βέβαια δεν ξεχνώ ότι στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης (άλλου είδους πολέμου), οι πλειονότητα διέσπειρε τον πανικό ..έδινε την εντύπωση πως οδηγούμαστε σε ομαδική αυτοκτονία..
Ασχολούμαι με το ψυχολογικό μέρος των συνανθρώπων μου και θα τους εμψυχώνω συνεχώς!
Ασχολούμαι με τον όρο Άνθρωπος που δεν πρέπει να χάσουμε μπρος στη φοβία που έχει δημιουργηθεί!Δεν θα διακόψω τις κοινωνικές μου σχέσεις...ο άνθρωπος δεν γεννήθηκε για να ζει σε γυάλα..Προσοχή και μέτρο σε όλα..
Δεν ξεχνώ τους φίλους άστεγους...
Δεν γεμίζω τα ντουλάπια μου σε σημείο που να μην βρίσκει άλλος άνθρωπος κάτι..
Καλή συνέχεια στον αγώνα της παγκόσμιας κοινωνίας.
Στο τέλος θα επικρατήσει το καλό...αρκεί να το πιστέψουμε..
ΥΣ. Τα μεγάλα ευχαριστώ μου στην Αντωνία που με τροφοδοτεί!!!με ανεκτίμητο φωτογραφικό υλικό από την γη της Αρκαδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μια όμορφη απόδραση στη Βοιωτία.

Η ζωή στην πόλη μπορεί να έχει ποικιλία ενασχολήσεων, όμως η εξόρμηση στη φύση, κάποιες φορές είναι ανάγκη. Κάτι αντίστοιχο νιώθουν αρκετοί ...