Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Η Εκκλησία επί των ημερών..

 Παρακολουθώ όλες αυτές τις μέρες:
**την ανησυχία πολλών συμπολιτών για την επικινδυνότητα της μετάδοσης του ιού, κυρίως από τον εκκλησιασμό καθώς και την Θεία Κοινωνία. Εύλογο το ενδιαφέρον με την έννοια της προστασίας της δημόσιας υγείας, αφού στις εκκλησίες συγκεντρώνονται αρκετοί άνθρωποι μεταξύ αυτών πολλοί ηλικιωμένοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
**ταυτόχρονα τις παθιασμένες αναρτήσεις πολλών οι οποίοι δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο (προστασία υγείας) αλλά την αντιπάθεια και το μίσος τους για την θρησκεία (άλλοι για τον χριστιανισμό, άλλοι για την κάθε θρησκεία), την ειρωνεία τους για τα Θεία Μυστήρια, την ειρωνεία τους για το πλήθος που πιστεύουμε και εκκλησιαζόμαστε όταν μπορούμε...
Μετά λύπης μου διαπιστώνω
**συμπεριφορές βαθιά πολέμιες από πρόσωπα που δεν γνωρίζουν τι εστί εκκλησία με την πραγματική της έννοια, που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους ποτέ, που ούτε οι οικογένειές τους δεν έχουν σχέση με τον χώρο παρά μόνο αν είναι να φωτογραφηθούν με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της ιεροσύνης  ή να εμφανιστούν στις μεγάλες γιορτές προς επίδειξη των επώνυμων ρούχων που φέρουν.
**επί της πολιτικής μια προσωπολατρία...με κομματική βάση κι ως εκ τούτου την παθιασμένη υποστήριξη ακόμη και στην συμπεριφορά με το ύφος της εναντίωσης και της απαξίωσης αυτής...και συνάμα μεγάλου πλήθους πιστών.
 
Οι ναοί (τουλάχιστον όσους ξέρω στην Αθήνα) από την πρώτη στιγμή έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα, όταν σε δημόσιες υπηρεσίες ο κόσμος ήταν κυριολεκτικά στοιβαγμένος μπροστά στα γκισέ για να εξυπηρετηθεί.Οι ιερείς (επίσης όσοι γνωρίζω) συμβούλευσαν από την αρχή της ιστορίας...τους ηλικιωμένους ανθρώπους και νέους με προβλήματα υγείας να παραμένουν στο σπίτι τους.
Η Ορθοδοξία στην οποία πολλοί πιστεύουμε είναι η αέναη πηγή της Αληθινής Αγάπης!είναι αυτή που μας διδάσκει την συνύπαρξη του καλού και του κακού, αυτή που αγκαλιάζει τον ανθρώπινο πόνο, αυτή που μας μαθαίνει πως από τον Γολγοθά οδηγούμαστε στην Ανάσταση, αυτή που μας μεταλαμπαδεύει το " Αγαπάτε Αλλήλους" .
Η Θεία Κοινωνία αποτελεί το μέγιστο των Ιερών Μυστηρίων στο οποίο εισέρχεται κανείς γιατί το θέλει...αιώνες τώρα οι ιερείς μεταλαμβάνουν από το Άγιο Ποτήριο μετά από όλους τους πιστούς...μετά από λεπρούς, από φυματικούς χωρίς να παρουσιαστεί κρούσμα ασθένειας στους ίδιους.Αυτά για όλα όσα βρίσκουν διάφοροι και λένε..
Εννοείται πως εδώ και μέρες στις εκκλησίες ήταν ελάχιστα άτομα..
 Εύλογο ήταν να σταματήσει ο εκκλησιασμός στο πλαίσιο της διακοπής των συναθροίσεων...και σε όλους εμάς που πιστεύουμε και εκκλησιαζόμαστε δεν ήταν έκπληξη, ήταν αναμενόμενο.
Προσωπικά δεν ανήκω στα θρησκόληπτα άτομα, δεν φίλησα ποτέ το χέρι ιερέα, το απέφευγα από μικρή καθόσον δεν έβρισκα κάτι που να αιτιολογεί την κίνηση (δεν μπορούσε να με πείσει κανείς γι αυτό), σε κάποιους γέροντες που ενέπνεαν την αύρα της αγιοσύνης έκανα υπόκλιση.Μεγαλώνοντας χαιρετώ και ασπάζομαι τους αγαπημένους μου ιερείς με βαθιά εκτίμηση και Αγάπη Ψυχής. Δεν φιλώ τις εικόνες (τα τζάμια δηλ) αλλά εννοείται πως υποκλίνομαι με σεβασμό για το εικονιζόμενο πρόσωπο. Δεν βρίσκομαι συνέχεια στην εκκλησία αλλά όταν βρίσκομαι δεν είναι για το φαίνεσθαι..Λατρεύω τις καθημερινές κάποια πρωινά να περνώ από τους αγαπημένους ναούς του κέντρου της Αθήνας, με ησυχία και σιωπή...Στηρίζω το έργο των σωστών ιερέων αλλά είμαι ενάντια σε όσους με τα λάθη τους ή τα πάθη τους, με την ανάρμοστη συμπεριφορά τους στιγματίζουν τον χώρο.

Έχω φίλους καρδιάς από διαφορετικά θρησκεύματα καθώς και πολυαγαπημένους που δηλώνουν άθεοι!Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ μας και συζητάμε πολλές φορές ειρηνικά κι όμορφα.
Αυτό που ενοχλεί τρομερά είναι η εναντίωση αυτές τις ημέρες και η τόσο μεγάλη ικανοποίηση λες και κέρδισαν κάτι που θα τους αλλάξει την ζωή! Είναι αχαρακτήριστες έως γελοίες οι αναρτήσεις που κυκλοφορούν για την διακοπή των λειτουργιών κτλ.
Ειλικρινά εύχομαι σε όλους που νιώθουν τόσο όμορφα με τα τόσα που λένε εναντίον της ιεροσύνης, του θεού, της εκκλησίας να είναι η ζωή τους γαλήνια, σαν την γαλήνη που νιώθει όποιος πιστεύει αληθινά.

 Με αληθινό σεβασμό προς όλους όπως πάντα..
Για όλους εσάς που πανηγυρίζετε την μεγάλη επιτυχία  της πολιτείας ή διαστρεβλώνετε υπέρ σας τα διάφορα μηνύματα...
προσωπικά  θα χαρακτήριζα σαν εξαιρετική κίνηση...
το θέμα του ορθού χειρισμού των γκρουπ από το Ισραήλ,
αν άμεσα έκλεινε αεροδρόμια και λιμάνια
αν σταματούσε τις εκδρομές που ακόμα γίνονται και εννοείται πως οι μετακινήσεις είναι επικίνδυνες για μετάδοση του ιού..
 

ΤΕΛΟΣ
Όσοι πιστεύουμε
**σεβόμαστε  και υπακούμε τις οδηγίες - εντολές των ειδικών, προκειμένου ως κοινωνία, ως ανθρωπότητα να ζήσουμε καλύτερες μέρες, προσευχόμαστε για αυτό..
**δεν διακόπτουμε την επαφή μας με τον Θεό, ούτε χάνουμε τον ευλαβικό αγώνα της Αγίας Σαρακοστής γιατί η πίστη είναι μια αιώνια φλόγα η οποία δεν σβήνει ποτέ, όπως επίσης για να διατηρηθεί δεν θέλει την τυπική παρουσία μας στον ναό (προϋποθέτει την αληθινή, την ταπεινή ), αλλά την ουσιαστική παρουσία στον δρόμο του Ύψιστου που ξεκινάει από την καθημερινότητά μας δίπλα στον συνάνθρωπο,από την συνεχή προσπάθειά μας  για πάταξη του " εγώ" , της  ψυχοπνευματικής καλλιέργειας .
Όσοι δεν πιστεύετε
να είστε όσο πιο καλά γίνεται,να υποστηρίζετε και να στηρίζετε όλα όσα αγαπάτε, χωρίς ύβρεις, χωρίς ειρωνείες για όσα δεν είναι του δικού σας ορίζοντα.
Σε όλους μας 
να περάσει όσο πιο αναίμακτα γίνεται αυτή η δύσκολη χρονική περίοδος, να σκεφτούμε και να συλλογιστούμε τις ευθύνες μας γενικότερα για τον κόσμο, να δεηθούμε για τους συνανθρώπους μας που έφυγαν..., για όσους δίνουν μάχη στα νοσοκομεία καθώς και για όλο το προσωπικό της Δημόσιας Υγείας.
ας μην ξεχνάμε τις Δυνάμεις και τους κατοίκους που μάχονται στα σύνορα.
ΥΣ
Να θυμόμαστε πάντα πως υπάρχουν επιστήμονες που επικαλούνται τον Θεό και ιερείς που ταυτόχρονα έχουν και την επιστημονική ιδιότητα, ιερείς που συμβουλεύονται τους επιστήμονες, άγιοι γέροντες που επίσης μας συμβουλεύουν  να ακούμε του επιστήμονες.
Η γη μας χωράει όλους!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μια όμορφη απόδραση στη Βοιωτία.

Η ζωή στην πόλη μπορεί να έχει ποικιλία ενασχολήσεων, όμως η εξόρμηση στη φύση, κάποιες φορές είναι ανάγκη. Κάτι αντίστοιχο νιώθουν αρκετοί ...