Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Η ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΑΤΤΑΛΟΥ.

Η Στοά του Αττάλου ανήκει στα πιο γνωστά σημεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας αφού είναι ορατή από την οδό Αδριανού όπου βρίσκεται και η κεντρική της είσοδο, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Φιλίππου και στον ίδιο χώρο με τον Ναό του Ηφαίστου με του οποίου το αφιέρωμα ξεκίνησα το ταξίδι στα αρχαιολογικά μνημεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.
 Η Στοά του Αττάλου λοιπόν  θεωρείται πως είναι το λαμπρότερο ελληνιστικό κτίριο της Αρχαίας Αγοράς και το μόνο που η αναστήλωσή του έγινε με σχεδόν σύγχρονο υλικό στις μέρες μας.
Εκεί στεγάζεται το Μουσείο του αρχαιολογικού χώρου της Αγοράς.
Το κτίριο που βλέπουμε σήμερα ήταν μια ξεχωριστή για την μεγαλοπρέπειά της διώροφη στοά περγαμηνού τύπου που φαινόταν στην ανατολική πλευρά της Αγοράς και εκεί ξεκουράζονταν οι επισκέπτες αλλά υπήρχαν και πολλά καταστήματα.

Ήταν δώρο του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου Β' (159 -138 π.Χ) στην πόλη της Αθήνας, όπως διακρίνεται στο επιστύλιο που βρίσκεται στην κάτω κιονοστοιχία, η οποία διατηρείται αποσπασματικά: "ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΤΤΑΛΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΔΟΣ".


Ως κτίριο αναπτυσσόταν σε μήκος περίπου 116 μέτρων, ήταν διώροφο όπως προανέφερα, με δεύτερη σειρά κιόνων στο εσωτερικό και 21 καταστήματα στο βάθος σε κάθε όροφο. Στο ισόγειο η εξωτερική κιονοστοιχία ήταν δωρική και η εσωτερική ιωνική, με αρράβδωτους κίονες. Στον όροφο η εξωτερική κιονοστοιχία ήταν ιωνική και η εσωτερική είχε κιονόκρανα Περγαμηνού τύπου.
Η Στοά του Αττάλου αποτελούσε για τους Αθηναίους χώρο συνάντησης, περιπάτου και εμπορικό κέντρο της εποχής. Καταστράφηκε από τους Ερούλους το 267 μ.Χ και ενσωματώθηκε στο Υστερορρωμαϊκό τείχος της Αθήνας. 


Η αναστήλωση της Στοάς πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ετών 1953-1956 από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, βασίσθηκε στις μελέτες του αρχιτέκτονα Ιωάννη Τραυλού, και υλοποιήθηκε χάρη στη δωρεά του John D. Rockefeller Jr. Σήμερα, η Στοά λειτουργεί ως μουσείο, στο οποίο εκτίθενται τα ευρήματα από τις ανασκαφές του χώρου της Αρχαίας Αγοράς.

Υ.Σ Από την προσωπική μου εμπειρία σας προτείνω ότι η περιήγηση όλου του χώρου  της Στοάς του Αττάλου και του Ναού του Ηφαίστου αξίζει να γίνεται όλες τις εποχές του χρόνου.Το ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον είναι πολύτιμο.Της φύσης η ομορφιά απίστευτη, μόνο όποιος πηγαίνει μπορεί να σας το περιγράψει αλλά δεν γίνεται το μεγαλείο να σας το μεταφέρει επ' ακριβώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτάφιοι 2024.

Επιτάφιος, η κορύφωση του Θείου Δράματος, ο πόνος και το μοιρολόι, η αναμνήσεις που τρέχουν για τον καθένα μας.. Και φέτος με τη βοήθεια των...