Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Ημερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος (2) 1932.


Το Ημερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος  με ιδρυτή και διευθυντή τον Γεώργιο Δροσίνη...
αποτελεί έναν μικρό θησαυρό της βιβλιοθήκης μου.
Θα ακολουθήσουν κάποια αποσπάσματα από το τεύχος του έτους 1932 και θα συνεχίσω με τα τεύχη άλλων χρονολογιών σε επόμενα κείμενα.















ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ.
Ι.Ν. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

"Η μοίρα του πνεύματος είναι άλλοτε να ρίχνεται προς τα "έξω" και να χάνεται μέσα στα πράγματα, και άλλοτε -άμα ακριβώς καταλαβαίνει πως χάνεται μέσα στα πράγματα- να ξαναγυρίζει στον εαυτό του, να μαζώνεται και να συλλογιέται ερευνώντας την δύναμή του".


"Η μοίρα κάθε φιλοσοφήματος είναι να ερμηνεύεται  και νοείται από κάθε οπαδό του διαφορετικά. Το πλατωνικό σύστημα εξηγήθηκε και επραγματοποιήθηκε ψυχικά κατά πολλούς τρόπους, αυτή είναι η μοίρα κάθε μεγάλης ιδέας,φιλοσοφικής, θρησκευτικής, καλλιτεχνικής και ηθικής.
Όπως η  γη γεννάει πολλές και ποικίλες μορφές ζωής, αν και είναι μία, έτσι και η ιδέα γεννάει πολλές και ποικίλες μορφές του πνεύματος, αν και η ίδια μένει πάντα μία. Και όπως δυο αγαπημένοι βρίσκουν χίλιους δυο τρόπους για να εξηγηθούν και να καταλάβει ο ένας τον άλλον και στους χίλιους δυο αυτούς τρόπους για να εξηγηθούν και να καταλάβει ο ένας τον άλλον και στους χίλιους δυο αυτούς τρόπους βρίσκεται η αλήθεια της αγάπης των, έτσι και η αγάπη των οπαδών προς την ιδέα γεννάει πολλές μορφές που δίνουν την αλήθεια της ιδέας.
Όπως η φύσις κρύβεται πίσω από τα πλάσματά της και απομακρύνεται από τα μάτια μας, όσο εμβαθύνομε στα έργα της, έτσι χάνεται και η ιδέα πίσω από τις άπειρες μορφές της".


"Κανένα άλλο πράγμα δεν ελευθερώνει και δεν απλώνει την ψυχή τόσο και δεν χαλυβδώνει άλλο τόσο τον χαρακτήρα, όσο μια συντριβή, μια δοκιμασία. Η ισχυρότερη ίσως δοκιμασία και συντριβή είναι εκείνη που μας γεννάει ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου".

"Είναι τόσο σύνθετη η ζωή ενός που πονάει και δουλεύει για τη μορφή, για το αληθινό και το ακέραιο ώστε πολλές φορές να του φαίνεται σαν ένα πολυπρόσωπο δράμα, ενώ στο βάθος το πρόσωπο του δράματος είναι ένα, ο εαυτός του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτάφιοι 2024.

Επιτάφιος, η κορύφωση του Θείου Δράματος, ο πόνος και το μοιρολόι, η αναμνήσεις που τρέχουν για τον καθένα μας.. Και φέτος με τη βοήθεια των...