Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Ο Ναός του Ηφαίστου (Θησείο).

Με την ευκαιρία της θερινής περιόδου γεννήθηκε η σκέψη της παρουσίασης από αυτή τη σελίδα των αρχαιοτήτων της Αθήνας. 
Λόγω της αγάπης μου για τους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και της συμμετοχής μου ως μέλος στην Ένωση Φίλων Ακροπόλεως  πολύ συχνά χρόνια τώρα,βρίσκομαι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας όπου διαπιστώνω πως οι ξένοι τουρίστες είναι πολύ καλά ενημερωμένοι  όχι μόνο για τα μέρη που θα επισκεφτούν  στην Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμά τους, αλλά γενικά για την ιστορία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς μας.
Αντίθετα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε άγνοια ακόμη και των βασικότερων στοιχείων, των κεντρικών αρχαιολογικών χώρων. Είναι κάτι που πάντα με προβλημάτιζε.
Θα  προσπαθήσω να μην υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αλλά σε στοιχεία που είναι εύκολο να αποτυπωθούν έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε κάποιες βασικές πληροφορίες σε όποιον μας ρωτήσει "τι είναι αυτό που βλέπουμε"!!


Το ταξίδι ξεκινάει με τον Ναό του Ηφαίστου, γνωστόν ως Θησείο.
Είναι ο  Ναός που βλέπουμε όλοι όταν περπατάμε στην οδό Αδριανού, τον πολυσύχναστο δρόμο με τα γραφικά καφέ και τα εστιατόρια (συνήθως ξεκινάμε από το Μοναστηράκι λόγω ΜΕΤΡΟ και οδηγούμαστε στην περιοχή του Θησείου) .
Ο εν λόγω Ναός ανήκει σε έναν από τους πολύ καλά διατηρημένους αρχαίους ναούς στην Ελλάδα.
Ήταν αφιερωμένος στο θεό Ήφαιστο προστάτη των μεταλλουργών και στη θεά Αθηνά Εργάνη προστάτρια των κεραμέων και της οικοτεχνίας.
Βρίσκεται στη περιοχή του Θησείου που η ονομασία του ανήκει σε μια παλιά απόδοση του ναού στο Θησέα (αναθεωρήθηκε κατόπιν ερευνών και στοιχείων).
Για να επισκεφθεί κάποιος τον Ναό εισέρχεται από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς, στην οδό Αδριανού και απέναντι από την πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Φιλίππου.

Ο Ναός του Ηφαίστου έχει χτιστεί πάνω στον λόγο του Αγοραίου Κολωνού που βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Αρχαίας Αγοράς.
Είναι Δωρικού ρυθμού, περίπτερος και εξάστυλος.
Εξωτερικά περιβαλλόταν από την περίσταση, μια δωρική κιονοστοιχία, με 6 κίονες στις στενές πλευρές και 13 στις μακρές. Ολόκληρο το οικοδόμημα, από την κρηπίδα έως και την οροφή, ήταν κατασκευασμένο από πεντελικό μάρμαρο, ενώ τα αρχιτεκτονικά γλυπτά που το κοσμούσαν ήταν από παριανό μάρμαρο.


Η οικοδόμηση του ναού πρέπει να πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στα έτη 460-420 π.Χ. από άγνωστο αρχιτέκτονα, στον οποίο, όμως, αποδίδονται και άλλοι ναοί στην Αττική, με παρόμοια κατασκευή.
Ανήκει στα πιο ενδιαφέροντα κτίσματα.
Έφερε πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο με μεγάλο ενδιαφέρον στις μετόπες όπου παριστάνουν τους εννέα άθλους του Ηρακλή, τέσσερις άθλοι του Θησέα και πολλές άλλες πολύ αξιόλογες σκηνές.







Στον πρόναο παριστάνεται ο νικηφόρος αγώνας του Θησέα κατά των απαιτητών του θρόνου, των 50 υιών του Πάλλαντα, στον οποίο παρίστανται και έξι θεοί του Ολύμπου. Στον οπισθόδομο, στο πλάτος του σηκού, παριστάνεται η Κενταυρομαχία. Αξιόλογες γλυπτικές παραστάσεις κοσμούσαν, επίσης, και τα αετώματα του ναού. Στο δυτικό παριστανόταν η Κενταυρομαχία και στο ανατολικό η υποδοχή του Ηρακλή στον Όλυμπο ή η γέννηση της Αθηνάς.
Τα ελληνιστικά χρόνια φυτεύτηκαν θάμνοι και μικρά δένδρα γύρω από τον Ναό, μέσα σε γλάστρες που ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές.
Τον 7ο αι. μ.Χ ο Ναός μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Ακάμα όπου λειτούργησε έτσι ως την απελευθέρωση της χώρας από του Τούρκους.
Τον 18ο αιώνα στο κτίριο ενταφιάσθηκαν πολλοί επιφανείς προτεστάντες που πέθανα στην πρωτεύουσα και το 1834 έγινε η τελετή υποδοχής του βασιλιά Όθωνα.
Από τότε ο Ναός  λειτουργούσε ως αρχαιολογικό μουσείο, μέχρι το 1930 όπου άρχισαν οι ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά από την Αμερικανική Σχολή.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτάφιοι 2024.

Επιτάφιος, η κορύφωση του Θείου Δράματος, ο πόνος και το μοιρολόι, η αναμνήσεις που τρέχουν για τον καθένα μας.. Και φέτος με τη βοήθεια των...