Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Σκέψεις για την Ανδραβίδα και ο ρόλος των παρατηρητών.

Κάποιοι αγαπημένοι μου φίλοι, ταξίδεψαν στην Πελοπόννησο και πρόσφατα επισκέφτηκαν την Ανδραβίδα.Οι εντυπώσεις τους από τη φύση και το σχέδιο της πόλης άριστες. Η  έλλειψη ζωής, τους δημιούργησε μια στενάχωρη αίσθηση, αφού έκαναν σύγκριση με άλλα μικρά μέρη.Επίσης διαπίστωσαν βασικά στοιχεία απουσίας επαγγελματισμού, σε κάποιους χώρους. Αυτό όμως που τους έκανε κάκιστη εντύπωση ήταν .. πρωτόγνωρες για τους ίδιους συμπεριφορές. Συγκεκριμένα προσώπων που μέσω ύβρεων σε δημόσιο χώρο, προσπαθούσαν να δείξουν ότι παράγουν πολιτισμό.
Είναι ειλικρινά θλιβερότατο εμείς που διατυμπανίζουμε την προσπάθεια της ομόνοιας για το κοινό καλό, για τον πολιτισμό και την ιστορία, να αμαυρώνουμε την εικόνα του τόπου. Στη ζωή υπάρχουν πρόσωπα και προσωπεία. Όποιος είναι επιτυχημένος βασιζόμενος σε ηθικές αρχές και αξίες δεν έχει ανάγκη να επιτίθεται με ύβρεις εναντίον κανενός, δεν έχει ανάγκη να φοράει προσωπείο ανάλογα την ώρα και τη μέρα. Αντιθέτως που με μόνιμο χαμόγελο και αληθινή ευγένεια, με σοβαρές κινήσεις ή  με την απαξίωσή του, αφήνει στους νοήμονες να κρίνουν..
 Εδώ θέλω να επισημάνω το σημαντικότατο ρόλο που φέρουν οι λεγόμενοι παρατηρητές, όπως ονομάζουν οι επιστήμονες  όλους τους τρίτους,εκτός των πρωταγωνιστών σε μια υπόθεση, εκτός του θύτη και θύματος στον εγκληματολογικό τομέα και στο bullying, εκτός των κυρίων προσώπων ή φορέων σε κάποια διαφωνία. Ο κάθε ένας σε προσωπικό ή ομαδικό επίπεδο έχει δικαίωμα να κάνει αυτό που θέλει, με την υποχρέωση να μην ενοχλεί κανέναν άλλον. Ως ενόχληση θεωρείται και η λεκτική επίθεση ή η βία.
Όταν κάποιος εκπροσωπεί τον τόπο του, οφείλει και η εμφάνισή του να αρμόζει στην ανάλογη περίπτωση.Σαν παράδειγμα αναφέρω, ότι ποτέ δεν έγινε η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας με ενδυμασία νυχτερινής εξόδου. Επίσης οι αμέτρητες χορωδίες που παρακολουθώ δεν εμφανίζονται με ενδύματα γαμήλιας δεξίωσης. Οι παρατηρητές (τα περισσότερα άτομα της τοπικής κοινωνίας) ασκούν μεγάλη επίδραση μεταξύ ατόμων και φορέων. Μπορούν να ενθαρρύνουν κάποιον για να ακολουθήσει τη λανθασμένη διαδρομή, μπορούν να τον αποτρέψουν και να τον οδηγήσουν στο σωστό δρόμο ή μένουν αμέτοχοι και αυτή η στάση μεταφράζεται σε συμφωνία.
 Έτσι λοιπόν και στην κοινωνία της κωμόπολης, χρόνια τώρα...πάρα πολλοί από τους ονομαζόμενους ως παρατηρητές ,μπροστά χειροκροτάνε αυτά που πισώπλατα χλευάζουν και κατακρίνουν. Λυπάμαι ειλικρινά γιατί παρακολουθώντας χρόνια συγκεκριμένες συμπεριφορές..διαπιστώνω ότι ευθύνονται πάρα πολλοί που κάποιοι ξεφεύγουν της πορείας τους, που κάποιοι προσδίδουν.. ελεεινούς χαρακτηρισμούς τον τόπο. Ας γνωρίζουμε όλοι όσοι βρισκόμαστε ή βρεθούμε στο ρόλο του παρατηρητή, πως έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε τους εχθρούς σε φίλους, την αδυναμία σε δύναμη, την ύπουλη συμπεριφορά σε ειλικρίνεια.Ένας άλλος σημαντικός κι αυτός ρόλος, είναι των ουδέτερων τρίτων ατόμων, όσων δηλαδή βρίσκονται μακριά από τον τόπο των γεγονότων.
Δεν επιτρέπεται άτομα από άλλα μέρη, να λαμβάνουν θέση για γεγονότα που έχουν λάβει χώρα αλλού γιατί είναι αυτονόητο πως δεν μπορεί να γνωρίζουν παρά μόνο από πληροφοριοδότες. Όταν θέλεις να γνωρίζεις τις καταστάσεις οφείλεις ανεπηρέαστος να ακούς τις γνώμες όλων και μετά να συνθέτεις το αποτέλεσμα. Γεγονότα που διαδραματίστηκαν μπροστά μου,δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει.Το ίδιο δεν μπορώ να κάνω κι εγώ σε άλλους.
 Πριν από κάποια χρόνια, μέσω της σελίδας κάποιων προσώπων είχαν δημοσιευτεί χυδαιολογίες κατά εμού, επειδή έλαβα θέση σε κάποιο θέμα. Για ακόμη μια φορά σας ενημερώνω, ότι τα στοιχεία βρίσκονται εκεί που πρέπει και πως δεν έχετε τέτοια δικαιώματα. Εκφράστε τις απόψεις σας από τις σελίδες σας..κι αυτές προσεκτικά πλέον. Παρόμοια συμπεριφορά διαπίστωσα προς έναν φορέα όπου ανήκω,από κάποια άτομα που δεν είχαν ξαναεμφανιστεί μέχρι πρόσφατα. Εδώ εφιστώ την προσοχή σας. 
Τέλος παρατηρώ κατά καιρούς, σε επίσημη σελίδα του Δήμου οι χειριστές να ασχολούνται εμφανώς ...με φορείς της αρεσκείας τους και με τον τρόπο που θέλουν. Εδώ την ευθύνη την έχουν τα όργανα του Δήμου. Σε καμιά επίσημη σελίδα δεν επιτρέπεται οι ανάρτηση ύβρεων,ούτε σχόλια εναντίον κανενός. Υπάρχει νομολογία επ' αυτού.
Ο κάθε άνθρωπος από το δικό του μετερίζι, μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολλά, αρκεί να γνωρίζει πως δεν είναι ο μόνος. υπάρχουν κι άλλοι που δημιουργούν.
Εύχομαι κάποτε..οι λαϊκισμοί να εκλείψουν, τα αρμόδια όργανα να σκεφτούν και να πράξουν αναλόγως, οι άνθρωποι να αφήσουν κάτω την εγωπάθεια και την αλαζονεία γιατί οδηγεί πρώτα στη δική τους ψυχική ταλαιπωρία.Επίσης ο έρωτας με τις θέσεις, τις κάμερες και οποιουδήποτε άλλου τύπου προβολής, παραπέμπει σε ιατρική διάγνωση από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας. Αυτό που μας κάνει ψυχικά και εμφανισιακά ομορφότερους είναι ο έρωτας με τη ζωή, τη χαρά , την αισιοδοξία.
Μια εκ των χειροτέρων λέξεων είναι το "εγώ"..αυτό που κάποιους τους έχει παρασύρει.
Η καλύτερη που δημιουργεί και θαύματα είναι το " εμείς", αυτή που παραγκωνίσαμε.
Προσωπικά συγχωρώ οποιοδήποτε λάθος, δε συγχωρώ όμως τις αποτροπιαστικές  συμπεριφορές, δε συγχωρώ τα επαναλαμβανόμενα ψέματα και τις ύπουλες κινήσεις, ιδιαιτέρως όταν σχετίζονται με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας. 
Πάντα με σεβασμό και αγάπη προς όλους στη γλυκιά γενέτειρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...