Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΡΟΣΙΝΗ.


Αυτές οι ανασκαφές στις συλλογές των βιβλίων της οικογενείας, πραγματικά με μαγεύουν. Για πολλούς τα βιβλία είναι κάτι άχρηστο, άλλοι δεν μπορούν να διαβάσουν λόγω έλλειψης συγκέντρωσης προσοχής εξαιτίας ψυχολογικών προβλημάτων η γιατί δεν τους αρέσει γενικότερα. Κάποιοι τα θεωρούν περιττά λόγω έλλειψης χώρου...ως δικαιολογία. Είμαστε όμως πάρα πολλοί αυτοί για τους οποίους, τα βιβλία αποτελούν θησαυρό ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Αν και ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, η αξία και η ομορφιά του βιβλίου δεν συγκρίνεται με καμμιά διαδικτυακή έκδοση.
 ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ αποτελεί ένα σημαντικότατο έργο με Ιδρυτή και Δντή τον Γεώργιο Δροσίνη. Τις  εκδόσεις των ετών 1928,1929,1930 και 1932 ξεφύλλισα σήμερα και πραγματικά σαγηνεύτηκα από την καθαρεύουσα αρχικά, από τα πλούσια γεγονότα κατόπιν, από τις πληροφορίες για την εποχή. Επίσης στη σκέψη μου πέρασε η ιστορία κάθε τόμου...Γεώργιος Δροσίνης και άλλες πνευματικές προσωπικότητες της εποχής, η διαδικασία της εκτύπωσης πριν τόσα χρόνια..
                               ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΤΟΣ  1928

 Για τον Μάιο !!! Οντάπρεπε δεν έβρεχε κι ο Μάης χαλαζώνει.
                              Μάης άβρεχτος, τρυγητής χαρούμενος.
                              Μη βγάλης μήτε μπάλωμα πριν βγη ο Μάης μήνας.


ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΤΟΣ  1929
 
ΠΟΛΙΤΙΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑΙ ΕΝ ΤΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΙ
 
Οτε μετά τον πρόσφατον Ευρωπαϊκόν Πόλεμον ήρχισαν να υποσείωνται του πολιτικού και κοινωνικού καθεστώτος τα θεμέλια, οι σοφοί της Ευρώπης, επιζητούντες θεραπείαν του επικινδύνου τούτου κακού, έστρεψαν και σήμερον ακόμη στρέφουν τα βλέμματα προς την ελληνικήν αρχαιότητα, όπως εκείθεν αντλήσουν σωτήρια πολιτικά διδάγματα. Τω όντι οι αρχαίοι Έλληνες και άλων μαθήσεων και της πολιτικής επιστήμης είναι αναμφισβητήτως οι πρώτοι θεμελιωταί.
Το άρθρο συνεχίζεται, απλά επέλεξα αυτό το μικρό απόσπασμα.
 
 
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΤΟΣ  1930
 
Ονόματα για το Μάιο: Πράσινος, Λούλουδος, Τριανταφυλλάς, Καλομηνάς, Κερασάρης.
 
Φυσικά παράδοξα των αρχαίων.
 
Στην αναφερόμενη έκδοση αναφέρονται πολλά από τα φυσικά παράδοξα των αρχαίων, από τα οποία αναφέρω μόνο τρία.
 
--- Ο άγριος ταύρος πραύνεται, όταν προσδεθεί εις συκήν
----Το ήλεκτρον δεν έλκει το φυτόν βασιλικόν.
---- Ο μαγνήτης δεν έλκει κατά την νύκτα.
 
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΤΟΣ  1932
 
ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ
 
Το παιδί το αγαπάμε κυρίως για τις δυνατότητες: για τον προορισμό του, το παιδί μας συγκινεί γιατί παριστάνει ένα ιδεώδες που πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Η ιδέα του ανθρώπου μας παρουσιάζεται στο παιδί σε όλη της την απεριόριστη έκτασι.Αυτός είναι ο λόγος που μας κάνει να θέλωμε να είμαστε παιδιά, γιατί ξέρομε πως το παιδί έχει άπειρες δυνατότητες, έχει μέσα του όλη τη δυναμικότητα της ιδέας του ανθρώπου, ενώ εμείς την έχομεν κατά ένα ωρισμένο τρόπο πραγματοποιήσει, δηλαδή περιορίσει. Ι.Ν. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.
 
 
 Τα γραφόμενα δεν αποτελούν αντιγραφή από κάποιον άλλο ηλεκτρονικό χώρο γι' αυτό και παρατηρείται έλλειψη στους τόνους και τα σημεία στίξης της καθαρεύουσα, καθόσον δεν μπορούν όλα να καλυφτούν σε σύγχρονο πληκτρολόγιο. Για τα προαναφερόμενα ζητώ την κατανόησή σας!!
 
 
 



 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 σχόλια:

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...