Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ένα μικρό ταξίδι ..μέσω του ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ "Ο ΜΩΡΙΑΣ".

Ένα αφιέρωμα πολιτισμού τ' αποψινό, στον Λαογραφικό Σύλλογο Ανδραβίδας "Ο ΜΩΡΙΑΣ".
Η λαογραφία είναι μια απλή λέξη με τεράστια σημασία αφού ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον..μια απλή λέξη με μαγική αξία αφού ουσιαστικά είναι η επιστήμη που μελετά τις παραδοσιακές εκφράσεις ενός λαϊκού πολιτισμού όπως τα ήθη, τα έθιμα, την τέχνη,τον υλικό βίο και ότι χαρακτηρίζει έναν λαό.
Οι φορείς που ασχολούνται με το αντικείμενο της λαογραφίας πρέπει να συντονίζονται και να αποτελούνται από άτομα που κυριολεκτικά αγαπάνε τον τόπο και είναι μακριά από κάθε είδους ιδιοτέλεια. Πρέπει να χαρακτηρίζονται από πολιτισμό γιατί διαφορετικά σε κάθε τι παλιό δεν θα δίνουν σημασία.
Έτσι συμβαίνει με την υπεύθυνο του εν λόγω Λαογραφικού  Συλλόγου καθώς επίσης και στους συνεργάτες της.
Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ανδραβίδας ιδρύθηκε το 2000 με σκοπό τη διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ήταν κάτι που έλειπε από τη γενέτειρά μου καθόσον είναι σημαντικό να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
....βλέποντας τα εικονιζόμενα αντικείμενα αρχινά ένα ταξίδι στα παιδικά μου χρόνια... στο σπίτι της γιαγιάς μου...


..οι γλυκές αναμνήσεις ζωντανεύουν..κάθε αντικείμενο πολλές ανθρώπινες στιγμές..ο σκοπός για τον οποίο υπήρχε.. από το τηγάνισμα των αυγών με την ντομάτα!!!έως την κατασκευή κουσκουσέ!!
από την κατασκευή της σκορδαλιάς μέχρι το βραστό στη φωτιά!!κάπου κάπου η διαδικασία του γανωματή, του ειδικού πλανόδιου τεχνίτη ο οποίος γυάλιζε τα χάλκινα σκεύη..







...τα σκαλιστά έπιπλα που κάθε νοικοκυρεμένο σπίτι έπρεπε να έχει .. τα υφαντά , τα κεντητά και τ' άσπρα, πάντα έτοιμα καλοσιδερωμένα και σε πρώτη εμφάνιση οπωσδήποτε για τους επισκέπτες!!.η λάμπα που λειτουργούσε με πετρέλαιο... και επειδή το βράδυ στον τοίχο η φλόγα δημιουργούσε διάφορα σχήματα, πλάθαμε και τις ανάλογες ιστορίες...




....τα μπακίρια ..νταβάδες για ψήσιμο του φαγητού  και κατρούτσα για το κρασί που ξεκούραζε και ευθυμούσε μετά την ημερήσια κοπιαστική εργασία ..Απαραίτητη προϋπόθεση οι κουρελούδες και τ' απλάδια, που είχαν υφάνει οι γυναίκες στους οικιακούς αργαλειούς.

 
 
 




..ο μπουφές, ο κομός, ο καθρέφτης, το κρεββάτι, η κούνια... κορνίζες με κεντήματα αλλά και φωτογραφίες με προτεραιότητα αυτές των ξενιτεμένων...




Ο αναφερόμενος Λαογραφικός Σύλλογος, δεν αρκείται στο εκθεσιακό μέρος  αλλά οργανώνει όλο το χρόνο διάφορες εκδηλώσεις που χαρακτηρίζονται για την ποιότητά τους, το ύφος και το ρυθμό τους. Δεν ξεχνώ τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που ουσιαστικά ήταν το μοναδικό λαμπερό φως εκείνων των ημερών για την Ανδραβίδα. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι ένα δείγμα από μια δραστηριότητα που έλαβε χώρα την Κυριακή του Θωμά, με θέμα "Ήρθε η άνοιξη ήρθε το καλοκαίρι".
 

Το παρόν αφιέρωμα το σκεφτόμουνα από τα Χριστούγεννα αλλά ο χρόνος κυλάει με πολύ γοργό ρυθμό.. είναι καθαρά προσωπική μου σκέψη γιατί θεωρώ πως ό,τι πραγματικά αποτελεί κρίκο στη διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, ό,τι προάγει πολιτισμό γενικότερα και κινείται σε πλαίσια σοβαρότητας και ποιότητας πρέπει να ταξιδεύει ώστε να γίνεται γνωστό. Επίσης αποτελεί επιθυμία πολλών φίλων ανά τον κόσμο η διαδικτυακή γνωριμία με τον τόπο μας, ώστε να έχουν μια εικόνα, αφού αρκετοί προετοιμάζονται να την επισκεφτούν. Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη σελίδα του Λαογραφικού Συλλόγου Ανδραβίδας "Ο ΜΩΡΙΑΣ". Ελπίζω η πανάξια υπεύθυνη κ. Οικονομοπούλου να με συγχωρέσει που δεν την ενημέρωσα για τη σύνταξη αυτού του αφιερώματος.
Συγχαρητήρια σε όλους που συντελούν στις ξεχωριστές εκδηλώσεις του Συλλόγου, οι οποίες κυριολεκτικά χρωματίζουν την ατμόσφαιρα της πόλης με πινελιές υψηλού πολιτισμικού επιπέδου
Της εύχομαι να είναι πάντα καλά, το ίδιο εύχομαι και στους συνεργάτες της ώστε να λούζουν την Ανδραβίδα μας που είναι κωμόπολη με βαριά ιστορία, με τα γάργαρα νερά των ποταμών της λαογραφίας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...