Στο έτος 1950 βρίσκονται οι ρίζες της καθιέρωσης του Μαΐου ως "Μήνα Ψυχικής Υγείας". Ο Οργανισμός Mental Health America ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια, που πλέον υποστηρίζεται από διάφορες οργανώσεις και φορείς, επί του σοβαρότατου θέματος της ψυχικής υγείας.
Τα ψυχολογικά προβλήματα είναι πολλά και τόσο κοντά στον κάθε ένα από εμάς!!Ο κλονισμός της ψυχικής υγείας δυστυχώς, ολοένα και αυξάνεται. Το άρθρο με τις ψυχικές παθήσεις θα δημοσιευτεί σε 3 μέρη. Τα γραφόμενα πηγάζουν από εργασίες που πραγματοποίησα για σχετικά σεμινάρια που παρακολουθώ από το 2000.
Η κατάθλιψη θα είναι η συχνότερη ασθένεια του αιώνα που διανύουμε. Υπάρχουν αρκετές μορφές κατάθλιψης. Θα αναφερθώ στη μανιοκατάθλιψη ή διπολική διαταραχή, η οποία αποτελεί μια διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου. Η ασθένεια συνήθως παρουσιάζεται στο τέλος της εφηβείας, νωρίς στην ενήλικη ζωή αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στην παιδική ηλικία. Μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική διάθεση του ατόμου αλλά και τη λογική σκέψη.
Η διπολική διαταραχή δημιουργεί πολύ έντονες μεταβολές της συναισθηματικής διάθεσης, από την εύφορη ψυχική κατάσταση στη μελαγχολία. Επίσης, τα συμπτώματα εμφανίζονται με μανιακά και καταθλιπτικά επεισόδια, τα οποία επαναλαμβάνονται σε συχνά χρονικά διαστήματα. Κάποια χαρακτηριστικά του μανιακού επεισοδίου είναι, η ακραία ευερεθιστότητα, η συνεχής διάσπαση της προσοχής, η μεγάλη αυτοεκτίμηση, η απότομη άνευ ορίων αύξηση των αγορών, οι κατάχρηση ουσιών, η επιθετική συμπεριφορά. Το άτομο που παρουσιάζει κάποια συμπτώματα, σχεδόν για κάθε ημέρα και πάνω από μια εβδομάδα σαν χρονικό διάστημα, καλό θα είναι να οδηγηθεί σε ειδικό.
Το καταθλιπτικό επεισόδιο συνθέτουν πολλά συμπτώματα, εκ των οποίων η απελπισία, η απώλεια ενδιαφέροντος, η απώλεια ικανοποίησης από καταστάσεις που του δημιουργούσαν ικανοποίηση, διαταραχές στον ύπνο και στην όρεξη, σωματικοί πόνοι για τους οποίους δεν βρίσκεται εξήγηση, σκέψεις θανάτου. Κατά τους ειδικούς για να είναι δυνατή η διάγνωση της κατάθλιψης πρέπει ο άνθρωπος να εμφανίζει αρκετά συμπτώματα, καθημερινά και για 2 εβδομάδες συνεχόμενα, περίπου.
Η κατάθλιψη είναι ένας ύπουλος εχθρός. Αρκετές φορές οι μορφές των επεισοδίων παρουσιάζουν και ψυχωτικά συμπτώματα, όπως ψευδαισθήσεις.
Ο βασικός παράγοντας σύμφωνα με τον οποίο η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, είναι η όσο το δυνατόν νωρίτερα επίσκεψη στον ειδικό. Σχετικά με τα αίτια της διπολικής διαταραχής η βιβλιογραφία των ειδικών της ψυχικής υγείας αναφέρει πως είναι πολλά, γι' αυτό και δεν έχει οριστεί συγκεκριμένος παράγοντας που να προκαλεί τη νόσο.
Η διπολική διαταραχή αποτελεί μια χρόνια νόσο η οποία δεν επιδέχεται πλήρη ίαση. Ακολουθώντας όμως τη θεραπεία του γιατρού του, κάθε ασθενής μπορεί να ελέγχει την κατάστασή του και να αποφεύγονται τα συχνά επεισόδια ή οι υποτροπιάσεις. Είναι καλύτερα κάποιος να επισκεφτεί τον ειδικό γιατί ανησυχεί για τον εαυτό του, παρά να αδιαφορεί για την κατάστασή του.
Σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη της κατάστασης των ασθενών παίζει το οικείο περιβάλλον. Τις περισσότερες φορές εθελοτυφλούμε για χρόνια, σε συμπτωματικά στοιχεία δικών μας ανθρώπων. Είναι τα κατάλοιπα των ελληνικών κοινωνικών ταμπού. Ακόμη και σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού στο άκουσμα του ψυχολόγου ή του ψυχιάτρου νιώθει άβολα και ντροπή. Υπάρχουν οικογένειες που ενώ βλέπουν έντονα και συνεχή συμπτώματα στα παιδιά, αντί να τα βοηθήσουν μέσω των ειδικών επιστημόνων, τα αφήνουν να βασανίζονται...προφασιζόμενοι διάφορα αίτια για την ασθενή συμπεριφορά τους...
Η επίσκεψη στον ψυχολόγο ή στον ψυχίατρο όταν απαιτείται είναι δείγμα καλλιέργειας και προόδου.
Το υλικό πηγάζει από προσωπική μου εργασία μέσω σημειώσεων από ετήσιο σεμινάριο που έχω παρακολουθήσει και από σημειώσεις του κ. Πέτρου Σκαπινάκη, Επίκουρου Καθηγητή Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι φωτογραφίες ανήκουν στην προσωπική μου συλλογή της περιοχής του Ν. Ηλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου