Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Προσφορά - Εθελοντισμός!


 
Για το θέμα του τίτλου έχω γράψει κι άλλες φορές...
Σ' αυτό το κείμενο γράφω όσο πιο σύντομα γίνεται την Αληθινή προσέγγιση της "προσφοράς και του εθελοντισμού" κατ' εμέ...

Ως άνθρωποι που κοιτάμε με ξεκάθαρο βλέμμα τον κόσμο γύρω μας διαπιστώνουμε την ανάγκη του να συνεισφέρουμε στον συνάνθρωπο, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό γενικότερα.


Η προσφορά διά του εθελοντισμού είναι η πράξη της ψυχής που την γεμίζει χαρά!
Όσο πιο μακριά απ' την δημοσιότητα ...τόσο μεγαλύτερη αυτή η χαρά!
Κάποιες εκφάνσεις προσφοράς στον πολιτισμό ή στο περιβάλλον, είναι η συμμετοχή μας με τον ρόλο, του μέλους σε διάφορους φορείς, όπου περιλαμβάνεται η ετήσια συνδρομή μας. Ακόμη με την κατά καιρούς εθελοντική εργασία, όταν απαιτηθεί.
Στους συνανθρώπους μας το πεδίο εθελοντικής προσφοράς είναι πολύ μεγάλο και αποτελεί κεφάλαιο αρκετών σελίδων από μόνο του.

 💞💞💞     💞💞💞         💞💞💞💞      👭👭👭👭👭

Όταν δίνουμε πρέπει να συνειδητοποιούμε ότι...μέσα από την πράξη αυτή , πρώτοι εμείς γευόμαστε το ψυχικό μεγαλείο...
θέλει σκέψη και απαιτείται εμβάθυνση της έννοιας της πράξης προκειμένου να μην παρασυρόμαστε από το "εγώ που τρέχω και δίνω και κάνω και...."
👭👭👭👭👭
Είναι δεδομένο στην εποχή μας με το διαδίκτυο, ότι λαμβάνει χώρα η δημοσιοποίηση πράξεων και καταστάσεων με ταχύτατο ρυθμό και πολύ περισσότερο από άλλες εποχές.
Μπορεί να γίνεται διακριτικά η ενημέρωση στην διαδικτυακή "γειτονιά" για τις δράσεις μας...
Αν θέλουμε να ενημερώσουμε τους φίλους μας για κάποιον φορέα ή ιδιώτη ή ένα γεγονός που μπορούμε να προσφέρουμε εθελοντικά, ο καλύτερος τρόπος είναι διά μηνύματος.
Αν και πιστεύω κατόπιν κοινωνικής έρευνας πως η θέληση είναι που λείπει γιατί από ανάγκες συνεχείς...και άπειρες...ξεκινώντας από την πολυκατοικία, την γειτονιά, την συνοικία, την πόλη, οργανισμούς , συλλόγους και πολλά άλλα.

Η προσφορά σε όλους τους τομείς που έχουν ως σκοπό το καλό, είναι θεάρεστο έργο εάν το κίνητρο είναι η ΑΓΑΠΗ και όχι η οποιαδήποτε μορφής ιδιοτέλεια!!

Άλλο περνώ τον κενό χρόνο μου γιατί δεν έχω τι να κάνω με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιώ με όρεξη, με χαμόγελο και όσο πιο σωστά γίνεται την αποστολή μου 
και
Άλλο θυσιάζω χρόνο (χρήματα, αντικείμενα...) από κάτι αγαπημένο μου ή από την ξεκούρασή μου.

Στην πρώτη περίπτωση (εκ πείρας και όχι από πληροφορίες) οι "εθελοντές" - όχι όλοι αλλά πάρα πολλοί- εκτελούν τα καθήκοντά τους με συμπεριφορά αγενή ή υποτιμητική προς τους έχοντες ανάγκη,με έπαρση, με κτητικότητα προς κάθε τομέα τον οποίο υπηρετούν και όσο μπορούν εκμεταλλεύονται τα ΜΜΕ ή την όποια μορφής δημοσιότητα προς  επίδειξη.

Στην δεύτερη περίπτωση οι εθελοντές για να θυσιάσουν διάφορα και να στερηθούν... κινούνται από ΑΓΑΠΗ μη επιδιώκοντας το "φαίνεσθαι".
 
Υπάρχει μια μορφή σύγχυσης στις μέρες μας και όσο επιβεβαιώνεται τόσο περισσότερο ανησυχώ για την κοινωνία..Φωτογραφίες και αναρτήσεις με σκοπό την επιβεβαίωση της αξίας μας...των μπράβο και όλων των σχετικών γιατί είμαστε εθελοντές, γιατί δίνουμε...γιατί (το λένε κιόλας) καλύπτουμε τον κενό μας χρόνο, γιατί καταξιωνόμαστε!!!
Ίσως απαιτείται να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ του γαλήνιου κόσμου της ψυχής και των εσωτερικών συμπλεγμάτων (κατωτερότητας κτλπ) από τα οποία αρκετοί υποφέρουν..
 
Επίσης, το "μέτρον άριστον" ή τα όρια ή η διακριτικότητα και η διάκριση, αποτελούν σοβαρό κανόνα, διότι αρκετές φορές αυτός που προσφέρει κινδυνεύει να αποτελέσει θύμα για φορείς και για ανθρώπους.

Προς αποφυγή σκέψεων παρεξηγήσεων που απεχθάνομαι κυριολεκτικά, αναφέρω πως:
δεν διδάσκω!
δεν επιδιώκω την απόκτηση ακολούθων!
δεν απαιτώ την σύμφωνη γνώμη του κοινού.
Απλά εκφράζω μέσα από όσα έχω ζήσει και ζω τις απόψεις μου, για ένα θέμα σημαντικότατο
που ίσως και άθελά μας ..παραβιάζουμε την ουσία και τους άτυπους κανόνες του!
Με Αγάπη και σεβασμό! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτάφιοι 2024.

Επιτάφιος, η κορύφωση του Θείου Δράματος, ο πόνος και το μοιρολόι, η αναμνήσεις που τρέχουν για τον καθένα μας.. Και φέτος με τη βοήθεια των...