Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Oι Χαιρετισμοί της Παναγίας.

Σήμερα 22 Μαρτίου είναι οι Α' Χαιρετισμοί της Παναγίας.
Τους Χαιρετισμούς, αποτελούν οι στίχοι από το ωραιότερο ποίημα των εποχών, τον Ακάθιστο Ύμνο. Σύμφωνα με τις πηγές, γράφτηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ και απευθύνει ευχαριστίες, ύμνους, προσευχές προς την Παναγία. Οι στίχοι περιέχουν τόσο γλυκά λόγια με πλούσιο και βαθυστόχαστο νόημα, που πολλοί λογοτέχνες ανεξάρτητα εάν πιστεύουν ή όχι, έχουν εμπνευστεί και αποδίδουν άριστες κριτικές γι' αυτό το έργο.
Ο δημιουργός των Χαιρετισμών, σύμφωνα με τις έρευνες πρέπει να είναι ο άγιος Ρωμανός ο Μελωδός. Το ποίημά του, ανήκει στα μελοποιημένα έργα και σαν είδος στην κλασική βυζαντινή μουσική που ονομάζεται "κοντάκιο". Έχει 24 στροφές (οίκους) που αρχίζουν με τη σειρά, από τα 24 γράμματα της αλφαβήτου.
Τον 7ο αιώνα στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ο λαός έψαλλε τον Ακάθιστο ύμνο , όταν σύμφωνα με θαύμα της Παναγίας, σώθηκε η Πόλη από την επίθεση των Αβάρων.
 Το γνωστότερο τροπάριο των ημερών είναι το  «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ».
Η Ορθόδοξη Εκκλησία ψάλλει τους Χαιρετισμούς κάθε Παρασκευή βράδυ, τις πρώτες 5 εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.Ουσιαστικά μοιράζουμε τους Χαιρετισμούς σε 4 κομμάτια, που λέγονται "στάσεις"  και λέμε από ένα κάθε Παρασκευή, ενώ την 5η Παρασκευή λέγεται ολόκληρο το έργο.

Εύχομαι με υγεία και πνευματική ηρεμία να βιώσουμε τη Σαρακοστή και να ξανάρθει η ώρα να απολαύσουμε στα πνευματικά μας καταφύγια τους μελιστάλαχτους στίχους των Χαιρετισμών.
Φέτος πρέπει να ευχηθούμε πιο  δυνατά,μέσα απ" την ψυχή μας για τα αληθινά αγαθά και στην Πατρίδα μας,μαζί με την συνεχή δέηση για ειρήνη στην ανθρωπότητα!
Να ευχηθούμε και να προσπαθούμε για την κοινωνία της χώρας μας, για την κοινωνία όλου του κόσμου.
Να ευχηθούμε η Παναγία να στέκει δίπλα στους ανθρώπους που μάχονται απ' τη θέση τους σε κάθε τομέα.

Να ευχηθούμε για τις αδικοχαμένες ψυχές και τους οικείους τους που θα έχουν τον αιώνιο Σταυρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...