Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ.




Επανάσταση κατά το λεξικό είναι η προσπάθεια ή επίτευξη ριζικής αλλαγής των καθιερωμένων.
Κατά "ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ των ανυπότακτων και άλλων στασιαστών", ο κόσμος δεν τους ικανοποιούσε. Τον άλλαξαν ή τουλάχιστον προσπάθησαν να τον κάνουν καλύτερο.
Μια ομάδα ανθρώπων που αντικειμενικά ...ταρακούνησαν τον κόσμο και χάραξαν μια νέα γραμμή στα δεδομένα της ανθρωπότητας.  Αυτοί οι άνθρωποι στην επιστήμη, στην τέχνη, στην κοινωνία έδωσαν τον εαυτό τους,  όπως και πολλοί άλλοι σήμερα...είναι μορφές ανθρώπων που από πολλούς και περισσότερο από τους "δήθεν" χαρακτηρίζονται ως περιθωριακοί ή γραφικοί.  Δεν έχουν πάντα δίκιο αλλά και αυτοί που έχουν αν συνεργαστούν με λάθος ανθρώπους λάθος και θα προχωρήσουν...οι μη σωστοί συνεργάτες ανά τους αιώνες αποτελούσαν τρωτό σημείο..Η μελέτη μου σχετικά έχει αρχίσει πριν από χρόνια.Το οδοιπορικό θα αναπτυχθεί σε τρία μέρη καθόσον οι κυριότεροι επαναστάτες είναι αρκετοί.Αρχίζοντας με αλφαβητική σειρά..
ΑΚΕΝΑΤΟΝ, έζησε από το 1353 -1335 π.Χ. Ήταν Φαραώ και σύζυγος της Νεφερτίτης. Βασίλεψε μόνο 17 χρόνια. Συντάραξε όμως την Αίγυπτο αφού προσπάθησε να επιβάλει την λατρεία ενός μόνο θεού, σε μια κοινωνία που πίστευε σε πολλούς θεούς.
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, ο γνωστός σκλάβος που γεννήθηκε στην Ελλάδα και υπηρέτησε διά της βίας στο ρωμαϊκό στρατό. Το 73 π.Χ υπήρξε αρχηγός της μεγαλύτερης επανάστασης κατά της Ρώμης, στην οποία νικούσε επί τρία χρόνια!!!για αιώνες μετά φοβόντουσαν μήπως ξαναεμφανιστεί...
ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΑΣΙΖΗΣ, έζησε από το 1182 - 1226. Ήταν Ιταλός που ακολούθησε πιστά αυτά που συνιστά το ευαγγέλιο, περί πενίας και πολλά άλλα. Το 1228 ανακηρύχθηκε Άγιος.
ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΒΙΓΙΟΝ, γεννήθηκε το  1431 με άγνωστη την ημερομηνία του θανάτου. Ένας από τους πρώτους μεγάλους ποιητές της Γαλλίας και υπότροπος κατάδικος. Ένας σπάνιος "αλήτης" που με τα ποιήματά του μαγεύει ακόμα.
ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ, έζησε από το 1564 -1642. Επιστήμονας που γεννήθηκε στην Πίζα της Ιταλίας, ο οποίος απέδειξε πως στο κέντρο του Σύμπαντος βρίσκεται ο Ήλιος και όχι η Γη. Συμφωνούσε με τον Αριστοτέλη.Για αυτόν τον λόγο η Καθολική Εκκλησία τον καταδίκασε. Τον αναγνώρισε 99 χρόνια μετά.
ΙΣΑΑΚ ΝΕΥΤΩΝ, επιστήμονας από την Αγγλία, που έφερε την επανάσταση στην αστρονομία με το νόμο της παγκόσμιας έλξης που διέπει τη λειτουργία όλου του σύμπαντος.
ΤΟΥΣΕΝ ΛΟΥΒΕΡΤΙΡ έζησε από το 1743 -1803. Γεννήθηκε σκλάβος και λεγόταν Τουσέν "α Μπρέντα" από το όνομα της "φυτείας" στην οποία ανήκε. Πολέμησε για την ελευθερία όλων των Μαύρων και διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αϊτής, γαλλικής αποικίας. Το Μάη του 1802, ο Τουσέν και η οικογένειά του συλλαμβάνονται ως στασιαστές και οδηγούνται στην Γαλλία. Τον Απρίλιο του 1803 αυτός ο άνθρωπος που αγωνίστηκε για την ελευθερία των Μαύρων,  πεθαίνει στα μπουντρούμια του πύργου Ζου, στα όρη του Ιούρα, από πνευμονία λόγω του ψύχους. Δεν κατάφεραν να τον εξαφανίσουν όπως θα ήθελαν...αφού ένα χρόνο μετά το νησί του εξασφάλισε την ανεξαρτησία του.
ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ, έζησε από το 1770 -1827.Γερμανός από οικογένεια μουσικών.Κατά τις πηγές είναι ο πρώτος μουσικός που ζούσε από την τέχνη του χωρίς να έχει την ανάγκη των ισχυρών του πλανήτη. Παραμένει παγκοσμίως ως ο γνωστότερος κλασικός συνθέτης. "εσείς, άνθρωποι , που με θεωρείτε αγενή, ξεροκέφαλο, μισάνθρωπο..πόσο με αδικείτε!'".
ΣΙΜΟΝ ΜΠΟΛΙΒΑΡ, έζησε από το 1783 - 1830. Είναι ο Στρατηγός και αρχηγός του κράτους της Βενεζουέλας. Συνέβαλε στην απελευθέρωση της Λατινικής Αμερικής από τους Ισπανούς. Ακόμη και στα νεότερα χρόνια αρχηγοί των λατινοαμερικανικών κρατών εμπνέονται από τον αγώνα του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θεσσαλονίκη,Μονή Βλατάδων.

Εικόνες από έναν πανέμορφο και πολύ αξιόλογο χώρο, έναν ακόμη πολιτισμικό και ιστορικό θησαυρό της χώρας μας.Τη Μονή Βλατάδων που πρόκειται ...