Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Aνδραβίδα και ιππικός τομέας!Προς τι οι έριδες;

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΙΠΠΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ, ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ.

 Αγαπητοί φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, συνδημότες,ιπποπαραγωγοί, φίλιπποι με την παρούσα, ως πολίτης, δημότης του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης και φίλιππος εκφράζω τις σκέψεις, τις απόψεις μου, τα συμπεράσματά μου από την εικόνα που παρουσιάζεται στο διαδίκτυο, δημόσια, για τον θεσμό της Ιππικής Έκθεσης καθώς και του ιππικού τομέα στην Ανδραβίδα γενικότερα. Σκοπός μου η επικράτηση της λογικής, της ηρεμίας, του σεβασμού.

 

Αυτή τη χρονική περίοδο που αποτελεί τις μέρες μετά την πραγματοποίηση της 88ης Ιππικής Έκθεσης, παρουσιάζεται ένας εμφανής πόλεμος εναντίον του θεσμού και πολλών εκ των ανθρώπων που τον στηρίζουν, καθώς επίσης και της Δημοτικής Αρχής (το μαρτυρούν τα δεκάδες αρνητικά έως κακεντρεχή σχόλια στο διαδίκτυο). 

 Θα αναφερθώ σ' αυτή στην προαναφερόμενη εικόνα (κατάσταση) καθώς και σε γεγονότα που γνωρίζω. Όχι σε όσα μπορεί να υποστηρίξει ο καθένας, ούτε στο διήμερο του Ιππικού Δρώμενου καθόσον δεν βρισκόμουν στην Ανδραβίδα. Δεν γνωρίζω από που αντλούν τη γνώμη όλοι αυτοί οι οποίοι σαν  δικαστές σε υψηλό έδρανο, στηλιτεύουν και καταδικάζουν, αφού δεν ήταν παρόντες ώστε να στοιχειοθετήσουν την άποψή τους. Ακόμη, άνθρωποι εκτός του τόπου που δεν έχουν ακούσει όλες τις πλευρές για τυχόν προβλήματα, πως είναι δυνατόν να εκθέτουν την άποψή τους; Eννοείται ότι υπάρχουν κι αυτοί που έχουν μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη και είναι όσοι μένουν μακριά από προσωπικούς φανατισμούς ή παρέες.

Για την πρόσφατη Ιππική Έκθεση αναφέρω μόνο ότι σύμφωνα με τη λογική,  έγινε με δυσκολίες αφού ο χώρος του Δημοτικού Ιππικού Κέντρου τελεί υπό αναβάθμιση με κατασκευαστικές εκκρεμότητες. Σχετικά με τη διαδικασία αν έγιναν κάποια λάθη ή παραλείψεις, σίγουρα όποιος προσπαθεί κάνει λάθη, σίγουρα κανένας δεν πρέπει να διεκδικεί το αλάνθαστο.   Άλλωστε μέσα από τα λάθη γινόμαστε όλοι μας σε κάθε τομέα, καλύτεροι. Τα λάθη συζητιούνται με σεβασμό και διάθεση για διόρθωση και όχι με ύφος θανατικής ποινής (αυτό εξάγεται απ' όσα λαμβάνουν χώρα..).

Όπως αναφέρω συνεχώς δεν ανήκω στις αμαζόνες του υψηλού ή μέτριου ή μικρού βεληνεκούς, δεν είμαι ειδήμονας ούτε μέσω σχετικών σπουδών, ούτε μέσω μακράς ή βραχείας εμπειρίας. Για χάρη αστεϊσμού, σας ενημερώνω ότι πλέον δεν προλαβαίνω να αποκτήσω μια τέτοια ιδιότητα.  Eίχα όμως την τιμή και την ειλικρινή χαρά να είμαι έμπρακτα αρωγός σε πρόσωπα που είναι ειδήμονες και με τους δυο ως άνω τρόπους (τα γραφόμενά μου υποστηρίζονται από ντοκουμέντα). Είμαι πολίτης που γεννήθηκα  και μεγάλωσα στην Ανδραβίδα, που την τίμησα και την τιμώ με την προσφορά μου η οποία δεν διαφημίζεται με κανέναν τρόπο, ούτε και πρόκειται.....που επέλεξα με την οικογένειά μου, τη μοναδική περιουσία μου να την έχω εκεί και όχι σε άλλες πόλεις του εσωτερικού ή του εξωτερικού όπου υπάρχουν πολλές και δελεαστικές ευκαιρίες. Είναι βαθιά τα συναισθήματα στο άκουσμα "Ανδραβίδα , Αγία Σοφία και άλογο" καθόσον αποτελούν μια άρρηκτη πολιτισμική αλυσίδα με την οποία μεγαλώσαμε, την οποία οφείλουμε να διατηρούμε ατράνταχτη. Η πατρική μου οικογένεια διέθετε άλογα και σήμερα διαθέτουμε ένα μικρόσωμο άλογο προς τιμή της παράδοσης και των παιδιών φίλων και συγγενών.

Αρκετές φορές με πιο πρόσφατη το 2019 όπου βρισκόμουν στη γενέτειρα, κατά τις εκδηλώσεις της Αγίας Σοφίας και ως εκ τούτου στην Ιππική Έκθεση, υπήρχαν πρόσωπα που ενημέρωναν από πριν διά τηλεφώνου τους ιπποπαραγωγούς ή αλογάδες στην γλώσσα τους, για τη μη πραγματοποίηση του δρώμενου. Αυτήκοος μάρτυρας μάλιστα σε κάποια προσπάθεια σε κεντρικό σημείο του χωριού. Είχα λάβει (και τέλος του φετινού Αυγούστου) τηλεφωνήματα και μηνύματα για επιβεβαίωση της είδησης.. από αρκετούς. Το γιατί είναι εύλογο...η απουσία της θεμιτής συντονιστικής - καλλιτεχνικής θέσης για κάποιο ή κάποια άτομα. Πασίγνωστο πλέον και με πολλές προσπάθειες για αυτόν τον υποτιθέμενο θώκο. Κάτι το θλιβερό καθόσον δεν γίνεται να βροντοφωνάζουμε ότι αγαπάμε το άλογο και τον τόπο αλλά επειδή δεν ικανοποιείται η επιθυμία μας, κάνουμε ότι είναι δυνατό να πολεμήσουμε εναντίον στον ιστορικό θεσμό. Εδώ θα αναφερθώ με συντομία..σε προκλητικές συμπεριφορές από τα ίδια άτομα κατά την πραγματοποίηση της Ιππικής Έκθεσης  με εμπλοκή κι άλλων ατόμων με την ιδιότητα του προστάτη, με φρασεολογία κάτω κι από το τελευταίο επίπεδο της γης, με απειλές προφορικές και γραπτές διά μηνυμάτων κατά το παρελθόν.. Λυπάμαι γιατί ο θυμός οδηγεί αυτά τα πρόσωπα (γνωστά μου) που θα μπορούσαν να διαπρέπουν από καλοσύνη, σε μια χαώδη κατάσταση. Η κατάσταση που βγάζουμε προς τα έξω σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αυτή που επικρατεί μέσα μας.
Το ή τα ίδια άτομα λοιπόν και πάλι στο ακαλαίσθητο προσκήνιο με ειρωνείες, ψευτομαγκιές, προκλήσεις και ...τηλεφωνικές παρακλήσεις σε ανθρώπους του χώρου για να λάβουν το μέρος τους στην αχαρακτήριστη διαδικτυακή κατάσταση (προκειμένου να έχουν υποστηρικτές και κοινό). Δυστυχώς σ' αυτή τη ανεμοδαρμένη εικόνα λαμβάνουν μέρος αρκετοί (που δεν γνωρίζουν ..), εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν δεχτεί τη φιλοξενία και τη βοήθεια από όσους τώρα κατηγορούν και λοιδορούν.Δυστυχώς η ουσία είναι ότι αμαυρώνουν τη δική τους εικόνα, αφού και να γίνουν πιστευτοί σε κάποιους ..δεν γίνονται σε πολλούς ανθρώπους αξιόλογους με νου, με λογική, με διάφανο χαρακτήρα, με γνώσεις και άδολο ενδιαφέρον για το άλογο.
Επίσης υπάρχουν γραπτά ντοκουμέντα περί προσπάθειας συμφιλίωσης των ιπποπαραγωγών κτλπ στην Ανδραβίδα.Μόνο που αυτοί οι οποίοι κατά τη φετινή χρονιά "πρότειναν" την ονειρεμένη συμφιλίωση, καταπάτησαν οι ίδιοι τα λόγια τους..
 
Αυτό που έχει σχηματιστεί λέγεται έριδα που σημαίνει η βίαιη και διαρκής διαφωνία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ατόμων που τα σπρώχνει στην έχθρα και στο μίσος. Πως γίνεται να θυσιαζόμαστε για το ευγενέστατο τετράποδο και την Ανδραβίδα δημιουργώντας έριδες;

.
Η Ανδραβίδα δεν έχει ανάγκη από έριδες για να ξεπεράσει το δύσκολο στάδιο των εποχών και να ανέλθει, να προοδεύσει. 
Η Ιππική Έκθεση δεν έχει ανάγκη τις απειλές με κάθε τρόπο!Αυτές είναι προϊόντα θυμού και απερισκεψίας..Δεν διαγράφεται διότι έχουν γίνει αγώνες από πολλούς , αφανείς και εμφανείς.Ας μην ονειρευόμαστε εφιαλτικά..αλλά να σκεφτόμαστε πως θα ανέβει ένα σκαλοπάτι πιο πάνω.
Άνθρωποι που βάλλονται και διαβάλλονται στο διαδίκτυο ή στα παρεάκια, διά ζώσης δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα διότι αναγνωρίζουν τα λάθη και τα πάθη τους, διότι είναι δοκιμασμένοι από Συμπληγάδες της ίδιας της ζωής. Κάποιοι από αυτούς βοήθησαν όσους σήμερα δημιουργούν τις  έριδες να βρίσκονται με τον ρόλο που κατέχουν, βοηθήθηκαν με αδιάσειστα στοιχεία..
Το άλογο, το υπέροχο και αγαπημένο από την αρχαιότητα ζώο, δεν έχει ανάγκη από φωνές, ούτε φιλονικίες...αγάπη και φροντίδα θέλει. Σας δίνει τόσα μόνο με το βλέμμα του..Γιατί το βασανίζεται;Γιατί στην παρουσία του προσπαθείτε να βγάλετε κάθε είδους απωθημένο, κάθε ανεκπλήρωτο όνειρό σας;  
 

Κάποιος φίλος που ασχολείται σε επιστημονικό επίπεδο με τα άλογα με ρώτησε αν η ύπαρξη των δύο ιππικών φορέων είναι το πρόβλημα. Πιστεύω πως όχι γιατί ο κάθε φορέας μπορεί να βαδίζει στον δρόμο του με σκοπό τη διατήρηση και το ταξίδι της ιστορίας και της παράδοσής μας, με ευγένεια, χαμηλούς τόνους σεβασμό.Άλλωστε διαφορετικά τα δεδομένα ενός Συλλόγου και διαφορετικά ενός Ομίλου.
 Όμως ας μην μπλέκουμε αυτούς τους φορείς με την Έκθεση..εκεί όλοι υποκλινόμαστε κι απλά την υπηρετούμε δίχως προσωπική προβολή.Άλλωστε η προβολή πλέον, είναι πεπερασμένο μοντέλο για την κοινωνία.
 
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν όλοι (αφού όλοι δηλώνουμε κοινωνοί της αγάπης για το άλογο..) αρχικά μέσω της αυτοκριτικής μας, μέσω του έργου μας, μέσω των πράξεων και συμπεριφορών μας καλύτεροι, ώστε να είμαστε άξιοι συνεχιστές της ιππικής παράδοσης. 
Ας αφήσουμε την αγενέστατη και προσβλητική μορφή, ας πάρουμε το ανθρώπινο πρόσωπο συνειδητοποιώντας ότι από εδώ είμαστε όλοι περαστικοί!!
 
Καιρός όλοι ακόμη και οικεία μου πρόσωπα, να σταματήσετε επιτέλους αυτούς τους άνευ ουσίας αλλά γεμάτους αρνητισμό διαλόγους και τα πικρόχολα σχόλια. Απαράδεκτο που μπήκατε στη διαδικτυακή δημόσια διαδικασία. Αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και προτάσεις να γίνει αίτημα στην δημοτική αρχή που είναι η αρμόδια για τον θεσμό της Ιππικής Έκθεσης, ώστε να συζητηθούν και να λυθούν, με παρουσία μόνο των αρμοδίων και όχι όσων βαφτίζονται αρμόδιοι κάθε ώρα και στιγμή. Όλοι επάνω στον εκνευρισμό μας μπορεί να πούμε ή να γράψουμε..όλοι πιστεύουμε ότι για κάτι έχουμε δίκιο..Όμως ας πατάξουμε την οργή κι ας προσπαθήσουμε για το καλό ρίχνοντας την ένταση!
 
Δυστυχώς εκτός του τόπου και του αλόγου, με όσα γράφετε (όχι όλοι), με όσα εκσφενδονίζετε, πληγώνετε πρώτα την ψυχή και τον εσωτερικό σας κόσμο, βάζοντας τον εαυτό σας σε μια διαδικασία αρνητισμού και στρες και μετά την κοινωνία και το άλογο.
 
Επίσης οι σελίδες περί ίππων και ιππικής θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ευγένεια κι ομορφιά, όχι να τροποποιούνται σε ένα ατελείωτο κουτσομπολιό και σε ένα περίτρανο κατηγορώ!
 

Με σεβασμό προς όλους ακόμη κι αυτούς που  με ευλογούν με διάφορους χαρακτηρισμούς και είναι βέβαια όσοι έτυχαν κάτι απ' τη φροντίδα μου...Όμως ειλικρινά θεωρώ ευλογία την ενασχόλησή τους και τη λήθη των στιγμών και των χρόνων που περάσαμε,διότι με προτρέπουν στο να επαναπροσδιορίσω θέσεις κι απόψεις, να γίνω καλύτερη.

Με αληθινή αγάπη σε όλους, που σημαίνει ότι ακόμη κι αν οι δρόμοι μας δεν συμβαδίζουν, επιθυμώ το καλό τους και μόνο.
 
Ευχές για ένα καλύτερο ιππικό μέλλον στην Ανδραβίδα μας και αν μπορώ να βοηθήσω, θα το πράξω με αληθινό ενδιαφέρον, μακριά από ιδιοτέλεια..
 
Σοφία Δ. Αγραπίδη
Αξκός Σ.Ξ ε.α - Συγγραφέας 
 
Υ.Σ Η παρούσα θα παρακαλούσα όπως, μην αναρτηθεί σε σελίδες ιππικών φορέων της γενέτειρας ή σελίδες σχετικά με την Ιππική Έκθεση.
 
Οι φωτογραφίες προέρχονται από διαδικτυακή πηγή για ευνόητους λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

25η Μαρτίου 2024.Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας "Ο Σπάρτακος".

  Όπως γνωρίζουν οι φίλοι μου, αυτός εδώ ο ιστότοπος αποτελεί για πολλά θέματα, αρχείο. Έτσι συμβαίνει και με τις δραστηριότητες του Ομίλου ...