Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Στον απόηχο της 85ΗΣ Ιππικής Έκθεσης της Ανδραβίδας.

Για την πρόσφατη 85η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας έγραψαν σχετικά τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά), αναρτήθηκαν φωτογραφίες, βίντεο, οι εντυπώσεις των θεατών είναι πάρα πολύ καλές και έτσι ωραία έφτασε εις πέρας ο παραδοσιακός ιππικός θεσμός για μια ακόμη φορά. Ολοκληρώθηκε με τις ευχές (που πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις)  όλων για ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, για το ταξίδι της ιππικής ιστορίας της Ανδραβίδας όσο το δυνατόν πιο μακριά!
Σχεδόν κάθε χρόνο μετά την Ιππική Έκθεση παρουσιάζω από εδώ τις σκέψεις μου σχετικά με τα όσα έλαβαν χώρα με σκοπό ένα και μοναδικό...να προβληματιστούμε αν χρειάζεται ή να σκεφτούμε για το καλό του τόπου..., στη συνέχεια να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου όπου αξίζουν, να περιγράψω αυτό που ζήσαμε με τη δική μου πένα..
Το φωτογραφικό υλικό ανήκει σε έργα του μεγάλου ζωγράφου Βανγκ Γκογκ (πολυαγαπημένου) και όχι στο ιππικό δρώμενο καθόσον προηγήθηκαν αναρτήσεις σχετικές και δεν είμαι λάτρης της υπερβολής.
Η Ιππική Έκθεση όπως έχω αναφέρει σε προγενέστερα κείμενα είναι ο μεγάλος δεσμός με το παρελθόν της Ανδραβίδας αφού διανύει το 85 έτος της (άρχισε βέβαια πριν 89 χρόνια αν υπολογιστούν τα 4 χρόνια παύσης κατά την πολεμική περίοδο).
Είναι ο θεσμός που διοργανώνει ο Δήμος και συμμετέχουν ενεργά οι δυο φορείς του τόπου, ο Σύλλογος και ο Όμιλος. Για την ακρίβεια η αναφερόμενη ήταν η πρώτη έκθεση επί της Νέας Δημοτικής Αρχής.
Οι εντυπώσεις μου..
Από το Σάββατο το πρωί στις 14 του Σεπ ως και την Κυριακή το μεσημέρι στις 15 του Σεπ (με παύση Σάββατο 3 ώρες περίπου το μεσημέρι και εννοείται μετά τα μεσάνυχτα) όπου και ήμουν παρούσα ως γραμματέας του  Ομίλου Φιλίππων Ανδραβίδας ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για ότι απαιτηθεί, στον χώρο της εξέδρας των επισήμων αφού εκεί ήταν οι επιτροπές, γραμματεία εγγραφής και όλα τα σχετικά, η κινητοποίηση από πλευράς Δήμου ήταν πραγματικά άριστη.
Θαύμασα και χαρακτηρίζω ως ελπιδοφόρο μήνυμα για την πρόοδο του τόπου πως ο Αντιδήμαρχος της Ανδραβίδας, ο Πρόεδρος , ο Αντιπρόεδρος, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου (νέα παιδιά στην πλειονότητα), εθελοντές, ασχολήθηκαν με όλα δίχως να χρησιμοποιήσουν την "ταμπέλα" της θέσης.Από την τοποθέτηση των καθισμάτων, την επικοινωνία με όποιους φορείς απαιτήθηκαν, μέχρι γραφειοκρατικά θέματα..Όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε το καλό και το καλύτερο του τόπου.
Ειλικρινά τους συγχαίρω και τους εύχομαι να αποτελέσουν το φωτεινό παράδειγμα. 
Η αναφορά δεν έχει καμιά σχέση με σύγκριση αυτοδιοικητικών προσώπων και καταστάσεων γενικότερα καθόσον πρώτη φορά χρειάστηκε να συνεργαστώ άμεσα και να είμαι παρούσα στην διαδικασία.
Αναφέρομαι δηλαδή αποκλειστικά σ' αυτήν την εμπειρία μου.
Συγχαρητήρια αξίζουν και στην εκφωνήτρια που με την άψογη παρουσία και τον επαγγελματισμό της  σε άγνωστη έως τώρα εκδήλωση ...αν σκεφτεί κανείς πως τα ιππικά δρώμενα έχουν τη δική τους ορολογία, έδωσε στον πολιτισμικό αυτόν θεσμό την αξία που του αρμόζει.Χωρίς φωνές, χωρίς τυμπανοκρουσίες, δίχως εμφανίσεις υπερβολής....
Εδώ θέλω να τονίσω τον θαυμασμό μου και στα παιδιά που είχαν αναλάβει την καντίνα για τη ΣΕΦΑ, τα οποία πραγματικά ξεπέρασαν τον εαυτό τους, ώρες δουλειάς με χαμόγελο και ευγένεια.Μπράβο σε όλους!

Απουσίες..

Με απογοήτευση για τα ανθρώπινα..διαπίστωσα αρκετές απουσίες ..αυτοδιοικητικών από την εκδήλωση που κατ' εμέ δεν έχει σχέση με προσκλήσεις καθόσον η Ιππική Έκθεση ανήκει σε όλους και πρέπει να την στηρίζουμε..Εύχομαι να ήταν τυχαίο το γεγονός.

Ελλείψεις στην Ανδραβίδα.

Βασική έλλειψη στην αγαπημένη μας πόλη αποτελεί , τουλάχιστον για τέτοιες μέρες η απουσία μεσημεριανού χώρου εστίασης..
Ο Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ" κατά την Ιππική Έκθεση.

Ο Όμιλος όπως κάθε χρόνο είχε αναλάβει την ετοιμασία του στίβου (μετέφερε και τροφή για τα φιλοξενούμενα άλογα καθώς επίσης βοήθησε έμπρακτα όπου απαιτήθηκε έως την τελευταία στιγμή). Εννοείται πως όλο το Δημοτικό Ιππικό Κέντρο είχε περιέλθει σε πάρα πολύ καλή κατάσταση μετά τις λεπτομερείς εργασίες αποψίλωσης, καθαριότητας, ασπρίσματος που πραγματοποιήθηκαν από εθελοντές του Ομίλου στα πλαίσια της προετοιμασίας της ετήσιας θερινής του εκδήλωσης της ΣΠΑΡΤΑΚΙΑΔΑΣ.
Όπως πάντα φιλοξενήσαμε στους στάβλους μας άλογα μελών και φίλων που ήρθαν από μακριά.Φιλοξενήσαμε και φίλους όσοι μπορέσαμε.
Και στα τρία στάδια της Ιππικής Έκθεσης (Σάββατο πρωί και βράδυ, Κυριακή πρωί) όπως αρμόζει σε κάθε ομάδα που διακρίνεται από πνεύμα συνεργασίας βρισκόμασταν όλα τα μέλη του Δ.Σ στο Δημοτικό Ιππικό Κέντρο χωρίς να εμπλακεί κανένας στα καθήκοντα του άλλου, αλλά όλοι μαζί σε ετοιμότητα για κάθε απρόοπτο που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε μεγάλη εκδήλωση.Από την υπηρεσιακή μου εμπειρία μπορώ να πω ότι είναι απίστευτα αυτά που μπορεί να παρουσιαστούν ακόμη και την ώρα έναρξης μιας εκδήλωσης.Στον χώρο των επισήμων που διεξάγονταν οι διαδικασίες εκτός της γράφουσας, ήταν ο επίτιμος πρόεδρος επί χρόνια εθελοντής του Δήμου, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και αντιπρόεδρος , ο διαχειριστής οικονομικών , ο μέχρι πρότινος γραμματέας και μέλος του Δ.Σ, το εκλεκτό μέλος μας από τον Πύργο.Επίσης τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ καθώς  και πολλά άλλα μέλη βρισκόντουσαν στον χώρο των ίππων για προσφορά βοήθειας. Η οργάνωσή μας έγινε αισθητή από το κοινό που περιηγήθηκε τους χώρους και λάβαμε διά ζώσης και διά μηνυμάτων ευμενή σχόλια και ευχές..
 
 Η συμμετοχή μας από τα μέλη του Δ.Σ και όσους ζουν στην Ανδραβίδα ήταν πάρα πολύ καλή (άριστο τίποτα δεν είναι) , περισσότερο από τα αναμενόμενα αν σκεφτεί κανείς πως οι προετοιμασίες γίνονται εν μέσω καλοκαιριού που αποτελεί την υψηλή περίοδο για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, εκτός όλων των άλλων υποχρεώσεων που φέρουν τα οικογενειακά βάρη για τον καθένα.
Τα μέλη μας καθώς και οι φίλοι που μας τίμησαν από άλλα μέρη δέχτηκαν τον θαυμασμό του κοινού, τον δεχόμαστε σε επικοινωνία με κόσμο ακόμα.Δεν αναφέρομαι προσωπικά σε κανέναν καθόσον αποφεύγω να μακρηγορώ..Εννοείται πως θυσία κάνουν για να στηρίξουν την Ιππική Έκθεση.
Τα συγχαρητήρια αξίζουν και σε όσους έλαβαν μέρος στην Έκθεση χωρίς να ανήκουν σε κάποια ομάδα από την πόλη μας.Οι φίλοι της Ιππικής Έκθεσης είχαν πάντα τον σεβασμό και την βαθύτατη εκτίμηση των προγόνων μας.
Από τη σελίδα του Ομίλου θα παρουσιάζονται φωτογραφίες όλων με τον καιρό όπως έχω δηλώσει.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους γιατί τιμούν την ιππική μας παράδοση! 
Για λόγους δεοντολογίας δεν μπορώ να αναφερθώ σε κανέναν άλλο ιππικό φορέα ή ομάδα.

Τέλος για λόγια και δείγματα απρεπούς συμπεριφοράς (ύβρεις, έμμεσες απειλές σωματικής ακεραιότητας, επίδειξη σωματικής ρώμης και άλλα ακόμη) που έγιναν αντιληπτά (κι ας υποτίθεται πως εξάγονταν ψιθυριστά αλλά και φωνασκώντας σε δήθεν έτερη συνομιλία..) όχι μόνο από εμένα αλλά από έναν μεγάλο αριθμό ατόμων του χώρου των επισήμων όπως λέγεται, που δεν ταιριάζει με το επίπεδο της παράδοσης, με  τον χαρακτήρα μου, καθώς και τον κύριο διοργανωτή (Δημοτική Αρχή) δεν θα κάνω περιγραφή άλλη, απλά γιατί δεν με ενόχλησε (...μόνο θλίψη προκαλούν που ενώ όλοι θα μπορούσαν να είναι χαρούμενοι, υποφέρουν βυθισμένοι στης αλαζονείας τον λάθος δρόμο), δεν επηρέασε τον ρόλο μου κι αυτό φάνηκε από την συνεργασία μου με όλους όσους χρειάστηκε, αυτό επιβεβαιώθηκε από τους κατάλληλους ως μάρτυρες πολίτες..Κάνω αυτή την απλή αναφορά για να υπάρχει μια αληθής περιγραφή..
****Όσο για την απορία αρκετών που έμπλεξαν τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον ιστορικό ιππικό θεσμό και τον εθελοντισμό, μόνο αυτή την διευκρίνιση...
Το ότι βρέθηκα για κάποιους λόγους υποψήφια για το Τοπικό Συμβούλιο της ομάδας που δεν προηγήθηκε είναι παντελώς άσχετο με τα δικά μου πιστεύω και τις αρχές που με διέπουν ως πολίτη, ως άνθρωπο.
Από την πρώτη στιγμή είπα ευθέως και δημοσίως ότι θα είμαι αρωγός ως εθελόντρια στις αρχές εφόσον το αξίζουν.Αυτό και έπραξα, αυτό και θα συνεχίζω να κάνω όσο θα αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια για έργο, την θέληση για πρόοδο,τον ορθό χειρισμό των καταστάσεων!!
Ανέκαθεν δεν ανήκα στους αυλοκόλακες αλλά ούτε στους υβριστές (όπου κι αν βρέθηκα), εξέφραζα την κριτική μου πάντα  με το θάρρος να ζητήσω συγγνώμη αν αποδεδειγμένα κάπου σφάλω. 
Συγχαρητήρια σε όλους και πάλι που επιμελήθηκαν της διοργάνωσης, σε όσους συμμετείχαν στις προετοιμασίες, σε αυτούς που  τίμησαν την Ανδραβίδα με την παρουσία τους ως ιππείς, αμαζόνες, εκπαιδευτές, ιπποεκτροφείς, φίλιππους ..
Με το καλό να πορευτούμε για την 86 Ιππική Έκθεση.

Με Αγάπη προς όλους που βρεθήκαμε το σαββατοκύριακο στο Δημοτικό Ιππικό Κέντρο της Ανδραβίδας και την ευχή ο καθένας να βρίσκει τον δρόμο που του αξίζει!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτάφιοι 2024.

Επιτάφιος, η κορύφωση του Θείου Δράματος, ο πόνος και το μοιρολόι, η αναμνήσεις που τρέχουν για τον καθένα μας.. Και φέτος με τη βοήθεια των...