Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Η οδός Ευρυπίδου δεν έχει μόνο μπαχαρικά!

 Συνήθως συνδέουμε τις περιοχές και τους δρόμους με τη σχετική διαφήμιση της κάθε εποχής.
Η οδός Ευριπίδου στο κέντρο της Αθήνας πολύ κοντά στην κεντρική αγορά, στην Ομόνοια, στο Μοναστηράκι και στου Ψυρρή πολλά χρόνια τώρα είναι ο δρόμος των μπαχαρικών ως ένα σημείο και κινέζικη αγορά το υπόλοιπο...Ένας δρόμος που τα αρχοντικά κτίρια, μιας άλλης Αθήνας μαρτυρούν το μεγαλείο και αυτής της περιοχής που δυστυχώς  υποβαθμίστηκε...αν και πάλι γίνονται κάποιες προσπάθειες ανάκαμψης.Είναι κάτι που ευχόμαστε όσοι αγαπάμε αυτή τη πόλη.
Μια βόλτα με άνεση χρόνου που βοηθάει στην παρατήρηση κτιρίων και καταστάσεων στην Ευριπίδου συγκεκριμένα οδηγεί τον περιπατητή στον αριθμό 70 εκεί δηλαδή που αρχίζει η κινέζικη γειτονιά. Με έκπληξη βλέπουμε ανάμεσα στις πολυώροφες πολυκατοικίες και στα εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά κτίρια ένα γραφικό, μικρό εκκλησάκι που στον εξωτερικό μαντρότοιχο έχει μια αγιογραφία του Αγίου Ιωάννη και από ένα σημείο της σκεπής προβάλει ένας κίονας κορινθιακού ρυθμού.
Ο ρυθμός του ναού είναι μονόκλιτη βασιλική.
Το εκκλησάκι είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη της Κολώνας.
Τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και τον Ιούδα τον Θαδδαίο.
Η ιστορία του ναού.
Η ιστορία του  σπουδαίου για την παλιά Αθήνα ναού είναι όμορφη και ιδιαίτερη!
Τα στοιχεία της ..ο κίονας του κορινθιακού ρυθμού, ο Ασκληπιός, ένα Αθηναίος γιατρός, χρωματιστές κορδέλες, ο λοιμός των Αθηνών και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος!
Ο κίονας διαπερνά το εκκλησάκι και είναι ορατός από την στέγη.
Είναι ένας από τους παλιότερους ναούς της Αθήνας.Σύμφωνα με τις πηγές χτίστηκε τον 6ο μ.Χ αιώνα και στο αριστερό μέρος εσωτερικά υπάρχει ο κίονας (κολώνα). Πολλοί πιστεύουν πως εκεί υπήρχε Ασκληπιείο που ήταν αφιερωμένο στον Αθηναίο γιατρό Τόξαρι ο οποίος θεράπευε τον πυρετό και είναι αυτός που βοήθησε τους Αθηναίους να ξεπεράσουν τον λοιμό του 430 π.Χ.
Εκείνα τα χρόνια  λέγεται πως ο πιστοί έδεναν κόκκινες και άσπρες κορδέλες στην κολώνα γιατί πίστευαν πως ο Άγιος Ιωάννης θα τις έλυνε και έτσι θα θεραπεύονταν.Λένε επίσης πως από κάτω υπάρχουν πηγάδια και έτσι αιτιολογείται η ύπαρξη ενός μεγάλου πλάτανου και μιας καρποφόρας λεμονιάς.
Ο Δημήτρης Καμπούρογλου γράφει πως ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στον τελευταίο του καιρό τοποθέτησε έναν κίονα και στο θεμέλιό του έδεσε όλες τις ασθένειες με διάφορα χρώματα και τα έχωσε βαθιά λέγοντας πως όταν φύγει όποιος αρρωσταίνει θα δένει με τρεις κόμπους μια κορδέλα στον κίονα λέγοντας "Άη Γιάννη μου εγώ δένω την αρρώστια μου και η χάρη σου να την λύσει και αμέσως θα γιατρευτεί».

Η γνωριμία με τα ιστορικά, θρησκευτικά, πολιτισμικά μνημεία, με τις ομορφιές γενικότερα του τόπου μας είναι χρέος μας κυρίως για τις επόμενες γενιές.
Ένα ηλιόλουστο πρωινό μπορείτε να συνδυάσετε τον περίπατο για τα ψώνια με αυτή την μικρή επίσκεψη.
Επίσης όσοι έρθετε στην Αθήνα δεν είναι δύσκολο να περάσετε από το γραφικό αυτό σημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτάφιοι 2024.

Επιτάφιος, η κορύφωση του Θείου Δράματος, ο πόνος και το μοιρολόι, η αναμνήσεις που τρέχουν για τον καθένα μας.. Και φέτος με τη βοήθεια των...