Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

ΜΠΑΜΠΟΥΓΕΡΟΙ από το ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ Σερρών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας!


 Oι Μπαμπούγεροι άνοιξαν το Τριώδιο στο κέντρο της Αθήνας.
Μουσική με παραδοσιακά όργανα, εικόνες πρωτόγνωρες σχεδόν για όλους, σκόρπισαν στην ατμόσφαιρα τους ήχους της παράδοσης απ' τη Μακεδονία και συγκεκριμένα απ' το Φλάμπουρο Σερρών.
Η διοργάνωση αυτού του δρώμενου πραγματοποιήθηκε από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού που αποτελεί το μόνο δημόσιο μουσείο που έχει ως αποστολή την καταγραφή, την τεκμηρίωση, τη διαφύλαξη και την ανάδειξη βέβαια του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, υλικού και άυλου.

  Για τους Μπαμπόγερους  από το Φλάμπουρο Σερρών!



Το παραδοσιακό αυτό έθιμο αναβιώνει την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρά Δευτέρα.
Ως δρώμενο συμβολίζει το καλό και την υγεία, τον ερχομό της άνοιξης..Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του οι ρίζες του είναι μακραίωνες, στην εποχή του θεού Διόνυσου.
Τα μουσικά όργανα που κυριαρχούν είναι οι ζουρνάδες και τα νταούλια.
Οι εμφάνιση τρομακτική με δέρματα αιγοπροβάτων, κουδούνια διαφορετικού μήκους και ένα μυτερό κάλυμμα στο κεφάλι στο οποίο ανεμίζουν χρωματιστά μαντήλια (δείγμα της άνοιξης..ίσως επίκληση για να ΄ρθει και καλωσόρισμα για άλλους..) που ονομάζεται ¨μπαμπουσάρκα".
  Η γιορτή ξεκινάει...
Το πρωί ο "Μπαμπόγερος" παίρνει την ευλογία της μάνας τους και κατευθύνεται στην εκκλησία του χωριού για να πάρει κι από εκεί της ευλογία. Στη συνέχεια επισκέπτεται όλα τα σπίτια με σκοπό να διώξει το κακό και να φέρει τύχη και υγεία.
Την Καθαρά Δευτέρα που ουσιαστικά ολοκληρώνεται το δρώμενο, στην πλατεία του τόπου στήνεται γλέντι που συμμετέχουν και οι επισκέπτες.
Κάποιες πληροφορίες θέλουν οι "Μπαμπόγεροι" να κρατούν από ένα πορτοκάλι και οι κάτοικοι να μπήγουν κέρματα, τα οποία προσφέρουν στην εκκλησία.





Παλαιότερα στο χωριό, όπως και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τελούνταν το έθιμο της συγχώρεσης (οι νέοι ζητούν συγχώρεση από τους ηλικιωμένους συγγενείς και φίλους) και κάθε Μπαμπούγερος περιηγούνταν τα σπίτια του χωριού με ένα πορτοκάλι στο χέρι ζητώντας συγχώρεση από τη γηραιότερη γυναίκα του σπιτιού, η οποία με τη σειρά της έμπηγε πάνω στο πορτοκάλι κέρματα. Όσες δεν είχαν χρήματα καρφίτσωναν στην κεφαλοστολή μαντήλια].





Είναι πολύ σημαντικός ο τομέας της διάσωσης και διατήρησης της παράδοσης!!!
Εύχομαι όλοι να φροντίζουμε γι' αυτό!!








Και του χρόνου για όλους!!!
Καλές απόκριες!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλος ο κόσμος σε μια εορταγορά

 Για 24η χρονιά, το σωματείο "Οι ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ", πραγματοποίησε μια εξαιρετική εορταγορά, όπου έλαβαν μέρος Πρεσβείες και Προξ...