Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Εθελοντισμός, σκέψεις - απόψεις.


 ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Εθελοντισμός σημαίνει, προσφέρω γιατί το θέλω!Προσφέρω δίχως υλική ανταμοιβή. Στη χώρα μας η ιδέα του εθελοντισμού, ήρθε και καλλιεργήθηκε αρκετά αργότερα από άλλες χώρες. Όμως με τις διάφορες οργανώσεις (Μ.Κ.Ο), χάνει αρκετά το νόημά του, καθόσον όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει γύρω από αυτές.. Αφήνοντας άκρη αυτή την παράμετρο, προχωράμε..

Η δυνατότητα για εθελοντισμό, είναι πλούσια καθόσον υπάρχουν πολλοί τομείς , στους οποίους μπορούμε να προσφέρουμε. Άνθρωπος, περιβάλλον, πολιτισμός κτλ. 

Επί χρόνια ασχολούμαι με τον εθελοντισμό κι αυτό που έχω να πω με βεβαιότητα είναι, ότι στις μεγάλες πόλεις οι άνθρωποι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι, γι' αυτό και προσφέρουν, απ' ότι στα μικρά μέρη.

Στη μικρή περιοχή, παρατηρώ να θέλουν τον τίτλο του εθελοντή, με αντάλλαγμα (έμμεσα ή άμεσα) και δυστυχώς αυτό το μήνυμα περνάνε στα παιδιά. Άλλοι, θέλουν προεδριλίκια ή θώκους...Διάθεση για αληθινή προσφορά, δεν υπάρχει...Είναι ελάχιστα τα πρόσωπα που ξέρουν να προσφέρουν αληθινά, για τον πολιτισμό, για το κοινό καλό. Είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται συλλογικά, το εγώ προπορεύεται..

Μα, δίχως να το επιδιώκει κανείς, σε ότι κι αν κάνουμε εθελοντικά, υπάρχει η ηθική καταξίωση, οι γνωριμίες , η επιβράβευση απ' αυτούς που ξέρουν να εκτιμούν. 

Δίχως να περιαυτολογώ, αλλά για τα διάφορα κακώς κείμενα, της μικρής αγαπημένης περιοχής, για όσους δεν με γνωρίζουν καλά, πρέπει να παρουσιάσω τα παρακάτω.

Προέρχομαι από μια οικογένεια που πάντα έδινε..ακόμη κι απ' αυτό που δεν είχε. Η μάνα μου, πρώτα μοίραζε στη γειτονιά, τα πράγματα που της έστελναν οι εύποροι συγγενείς της, στις εποχές όπου η φτώχεια ήταν έκδηλη.

Ο πατέρας μου, στερούνταν για να δίνει και να συμμετέχει με το τραγούδι του δωρεάν, όπου τον καλούσαν.

Ο Ανδρέας (μεγάλος μου αδερφός), θυσίασε τη ζωή του, για το καλό της Ανδραβίδας, πρόσφερε ως την τελευταία ώρα για τον ΜΜΕ της Ηλείας, για τον πολιτισμό, για την ιστορία, σε ανθρώπους, στο περιβάλλον..κι όταν ήταν στις επάλξεις (με καλή υγεία) έφτασε μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την Ανδραβίδα. Εννοείται ότι το είχε πετύχει..υπάρχουν αναμφισβήτητα έγγραφα ντοκουμέντα.

Η Μαρία (αδερφή μου) στον Καναδά, έχει αναπτύξει εδώ και πολλά χρόνια μια αδιαμφισβήτητη επιτυχημένη πορεία στον κοινωνικό και εκκλησιαστικό εθελοντικό τομέα.

Ο Αντώνης, όπου κι αν εργάστηκε σε όλη την Ελλάδα, συμμετείχε εθελοντικά στα ιππικά και πολιτιστικά δρώμενα, με θυσίες. Επίσης έχει αναπτύξει προσφορά και στον ανθρωπιστικό τομέα. Εδώ και 24 χρόνια, ασχολείται με τον πολιτιστικό, κοινωνικό και ιππικό τομέα στην Ανδραβίδα, χαρίζοντας καινοτόμες ιδέες που καλλιέργησαν πρόσωπα τα οποία έχουν την δική τους πορεία, αφιερώνοντας ώρες και ότι άλλο συνεπάγεται για τη διατήρηση της ιππικής ιστορίας της πόλης και το ταξίδεμά της, συμμετέχοντας για χρόνια στην περιποίηση του Δημοτικού Ιππικού Κέντρου, φροντίζοντας για τη φιλοξενία ιπποεκτροφέων, προσπαθώντας για το καλό της Ανδραβίδας. Φροντίζει ακόμη και την αρμονία των σχέσεων, ομάδων κι ανθρώπων όταν πρόκειται για τον τόπο. Ακόμη και σήμερα όπου κι αν τον χρειαστεί ο τόπος, είναι εκεί.. Η ανιδιοτέλεια είναι δεδομένη. 

Η γράφουσα με τον σύζυγό της, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους, στον ανθρωπιστικό τομέα, καθώς και στον πολιτιστικό. Βέβαια συχνά ασχολούνται και με το περιβάλλον. Είναι μέλη σε πολιτιστικά σωματεία, στα οποία προσφέρουν όχι μόνο την οικονομική συνδρομή τους, αλλά και έμπρακτο έργο.  

Έχει τιμηθεί εγγράφως..αλλά εννοείται ότι δεν δημοσιεύονται αυτά τα ενθύμια.

Τέλος, πιστεύω στον εθελοντισμό και είμαι σίγουρη ότι χάνουν κάτι σημαντικό όσοι δεν έχουν σχέση με την προσφορά. Είναι δεδομένο και το επιβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει μόνο "δίνω"! "Παίρνω" κιόλας..Μόνο η ψυχική πληρότητα, από χαμόγελα, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, η αίσθηση ότι δεν είσαι ανενεργός, κυρίως μετά τη δουλειά..αποτελούν ανεκτίμητους θησαυρούς.


Ας μάθουμε ότι δεν είναι όλα χρήμα στη ζωή!

Ας μάθουμε ότι δεν αξίζει να είμαστε θύματα της ύλης!

Ας δίνουμε όπου μπορούμε από τον χρόνο μας, τουλάχιστον!

Ας δίνουμε , δίχως να προσβλέπουμε στην αρπαχτή...


Η εμπειρία μου είναι πολύ πλούσια στον τομέα, γι΄αυτό και τονίζω -κυρίως για τα μικρά μέρη- ότι μπορώ να διδάξω , τι σημαίνει εθελοντής..

Για την εμπειρία μου, μπορώ με όποιον θέλει σε προσωπικό επίπεδο, να συζητήσω. Επίσης για τις εθελοντικές μου ενασχολήσεις. Δεν γίνεται όλα να κοινοποιούνται, διότι τότε χάνουμε το μέτρο και στη συνέχεια την ουσία.

Με σεβασμό

Σοφία Δ. Αγραπίδη

Αξκός Σ.Ξ - ε.α,Συγγραφέας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

IΠΠΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ, τότε και σήμερα..

Το τέλος του καλοκαιριού, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, με την επερχόμενη Ιππική Έκθεση. Η αγάπη του πατέρα ...