Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Aρχαίοι Έλληνες Κυνικοί φιλόσοφοι, ΠΑΝΟΣ ΖΕΝΕΛΗΣ

Συνηθίζω όταν ολοκληρώνω τη μελέτη ενός βιβλίου, να δημιουργώ ένα αφιέρωμα μέσω αυτού του ιστότοπου προκειμένου να παρουσιάσω τις εντυπώσεις, τις σκέψεις, την αύρα που μου άφησε.

Το παρόν κείμενο (αφιέρωμα) αφορά στο ταξίδι μέσα από τις σελίδες, του ανεκτίμητου συγγραφικού πονήματος: 

 Αρχαίοι Έλληνες

Kυνικοί φιλόσοφοι

και όψεις του κυνισμού

στη σύγχρονη εποχή

του συγγραφέα Πάνου Ζενέλη, από τις εκδόσεις ΜΕΔΟΥΣΑ 2020

              

Συνήθως γνωρίζω πρώτα τα βιβλία και μετά τους συγγραφείς.Όμως σ' αυτή την περίπτωση, γνώρισα πρώτα τον συγγραφέα.

Σε μια από τις αγαπημένες μου πρωϊνές βόλτες στο ιστορικό κέντρο και επιδιώκοντας να γνωρίζω μικρά καταστήματα με είδη ραπτικής, νήματα κτλπ, με αύρα ρομαντικών καιρών, εισήλθα σε ένα από αυτά και εντυπωσιάστηκα από την κουλτούρα που σε κυριολεκτικά με ταξίδεψε σε πιο όμορφες εποχές για την κοινωνία. 

Ως συνήθως, δεν άργησα να ανοίξω κουβέντα με το ευγενέστατο ζευγάρι που βρίσκεται εκεί και στην πορεία ανακαλύψαμε ότι έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα, για θέματα συγγραφικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, δημιουργικά.

Η χαρά μου είναι μεγάλη διότι ο Πάνος και η Ανδριάνα είναι δυο πολύ καλλιεργημένοι άνθρωποι κι αποτελεί τιμή η συζήτηση μαζί τους. Πάνω απ' όλα όμως διακρίνονται από μετριοφροσύνη. Είναι αυτό που μου αρέσει και νομίζω ότι χαρακτηρίζει γενικά,τα πρόσωπα τα οποία έχουν δώσει βάση στην εσωτερική καλλιέργεια.

Εκτός της πλούσιας πηγής με πανέμορφα ποιοτικά είδη, που αποτελεί το κατάστημά τους, καθώς και της προσεγμένης συγγραφικής ιδιότητας του Πάνου, εντύπωση μου έκανε η σκηνοθετική του ικανότητα. Έχω την τύχη να απολαύσω κάποια ντοκιμαντέρ, τα οποία χωρίς άλλη σκέψη με πήγαν στον τόπο τον οποίο αναφέρονται, με γέμισαν με γνώσεις και εικόνες.
Μέσα από τη γνωριμία, επήλθε η δωρεά του συγγραφικού έργου για το οποίο γίνεται ο λόγος, σ' αυτό το αφιέρωμα.


Είναι αλήθεια, ότι αρκετά βιβλία που σχετίζονται με τη φιλοσοφία, δεν διαβάζονται εύκολα, καθόσον οι όροι που χρησιμοποιούνται δεν είναι τόσο γνωστοί, αλλά και γιατί ο τρόπος της γραφής απευθύνεται μόνο σε όσους έχουν αφιερώσει τη ζωή τους, σ' αυτό το είδος συγγραφής και μελέτης.
Το εν λόγω βιβλίο, σύμφωνα με την αναγνωστική μου εμπειρία και συνάμα την ταπεινή μου άποψη, αποτελεί ένα εγχειρίδιο για το θέμα στο οποίο αναφέρεται, που είναι ικανό να βοηθήσει όποιον το θελήσει, να μάθει για τους Κυνικούς Φιλόσοφους, καθώς και να ξεδιαλύνει κάθε διαστρεβλωμένη έννοια του όρου "κυνικός". Έναν όρο που χρησιμοποιείται σήμερα, για να προσδώσει σε κάποιον αρνητικά χαρακτηριστικά. 
Στην ύλη των 150 πενήντα περίπου σελίδων, ο συγγραφέας παρουσιάζει τα περί Κυνικών Φιλόσοφων και τις όψεις του κυνισμού στη σύγχρονη εποχή, μετά από μια πλούσια βιβλιογραφική μελέτη και φυσικά της έρευνας που φαίνεται ότι έχει κάνει. Ο αναγνώστης εύκολα αντιλαμβάνεται ,ότι ο Πάνος Ζενέλης έχει διεισδύσει στο φιλοσοφικό θέμα, στο αντικείμενο που πραγματεύεται.
Οι Κυνικοί Φιλόσοφοι προσπαθούσαν να δώσουν αξία στην εσωτερική γαλήνη, μακριά από κάθε υλική απόλαυση. Καμία σχέση ο Κυνικοί, δεν έχουν με τους κυνικού που φέρουν την αλαζονική στάση και όλα τα σχετικά. 
Ανέκαθεν είχα την απορία, πως έγινε και πήρε άλλη μορφή αυτή η πολύτιμη έννοια.
Πως είναι δυνατόν, μέσα από την πορεία έξι αιώνων, που ακολούθησαν οι Κυνικοί Φιλόσοφοι.
Πιστεύω ότι αυτή η εργασία του Πάνου Ζενέλη, μας βοηθάει πάρα πολύ όχι μόνο από την πλευρά των γνώσεων, αλλά αποτελεί ένα βήμα που μας βοηθάει για την εσωτερική μας καλλιέργεια και αρμονία.
Δεν αναφέρομαι στο περιεχόμενο με αποσπάσματα ή άλλες πληροφορίες, διότι αξίζει να το μελετήσετε.

Με απόλυτη ειλικρίνεια, αναφέρω ότι με τόση άνεση μελέτησα βιβλίο περί φιλοσοφίας, μετά από αρκετό καιρό.
Συγχαρητήρια στον συγγραφέα και θερμές ευχαριστίες που μας ταξιδεύει στον σπουδαίο κόσμο την Κυνικών, ξεριζώνοντας από τη σκέψη μας κάθε ίχνος των κυνικών.

Με τιμή

Σοφία Δ. Αγραπίδη
Στρκός Σ.Ξ ε.α - Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

90η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας,απολογισμός ,σκέψεις.Κεφ. 2ο

Με το κεφάλαιο "Οργανωτική Επιτροπή"  και επισκέψεων που δέχθηκε ,συνεχίζεται ο απολογισμός κι οι σκέψεις μου, σχετικά με το θέμα....