Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Ανδραβίδα και η χαμένη αίγλη.

Το λαμπρό παρελθόν της Ανδραβίδας αποτελεί γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, καθόσον έχει γραφεί στις σελίδες της ιστορίας με χρυσά γράμματα.

Ακόμη και στα νεώτερα χρόνια, άνθιζε η πόλη σε πολλούς τομείς. Αργότερα είχε όλες τις υπηρεσίες....σε εποχές δύσκολες.

Δυστυχώς όμως το παρόν δεν είναι φωτεινό κι αυτό το παρατηρώ τουλάχιστον τα τελευταία δέκα (και παραπάνω) χρόνια.

Η προσωπική μου άποψη θέλει αυτή τη στασιμότητα..να την καλλιεργεί η νοοτροπία της τοπικής κοινωνίας, όπως και της πλειονότητας του Νομού Ηλείας, που εστιάζει το ενδιαφέρον στα προσωπικά θέματα κι όχι στο κοινό καλό.

Για την απουσία Αστυνομικού Τμήματος, τα έχω αναφέρει πολλές φορές. Οι αιτιολογίες μη ύπαρξής του, καθώς και μετακίνησής του..αστείες.
Δυο πανάξια στελέχη , δυο νέους ανθρώπους , δυο Αστυνομικούς με έργο και το μέλλον μπροστά τους, έχει θυσιάσει..
Δεν μετράει όμως το ηθικό μέρος, μετρούν οι πλάγιες οδοί... Αποτελέσματα αναλγησίας και σοβαρής έλλειψης ενδιαφέροντος..
Εννοείται ότι απουσία ασφάλειας..αποχωρούν κι οι άλλες υπηρεσίες όπως Τράπεζα και ΕΛΤΑ.
Ποιος είναι αυτός που δεν γνώριζε την αλυσίδα των συνεπειών;
Πόσο αστείο μου ακούστηκε όταν πολίτης .... έδινε υποσχέσεις για επιστροφή του Α.Τ; Μάλιστα μου είχαν τηλεφωνήσει, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον μου για τη γενέτειρα και πραγματικά έκρυβα τη θλίψη μου..Ήταν τόσο πεπεισμένοι κάποιοι αθώοι συμπολίτες.
Τι να πει κανείς, για την αποδυνάμωση των σχολείων;Γιατί οι μαθητές των στελεχών της Αεροπορίας (δεκαετίες...) δεν έρχονται στην Ανδραβίδα;
Πολλοί απλά γιατί οι εκάστοτε αρμόδιοι , κοιτούσαν το προσωπικό βόλεμα..και πάλι εικόνα του Νομού μας.
Στη σημερινή εποχή όταν παρακαλάς τον κάθε πολιτικό της μικρής και μεγάλης κλίμακας, για να σου φέρει τα δικαιολογητικά, για να σου κλείσει το ραντεβού στο νοσοκομείο, για να βρει δουλειά στον συγγενή σου κι άλλα πολλά... το βέβαιο είναι ότι δεν μένει χρόνος και χώρος για το κοινό καλό και πάλι.
Κι ερχόμαστε στο   το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης με τίτλο «Ο πολιτισμός μας ενώνει», στο οποίο η πρώην πρωτεύουσα του Μεσαίωνα δεν έχει καμιά θέση!!!
Σχολιάστηκε σήμερα σε έναν χώρο πολιτισμού όπου βρέθηκα εδώ στην Αθήνα, με ανθρώπους καταξιωμένους , οι οποίοι γνωρίζουν τον τόπο...δεν θέλω να μεταφέρω αυτά που είπαν από τον θυμό και τη θλίψη τους.
Ποιος λογικός νους να αποδεχτεί αυτή την απαξίωση;
Ποιος έμπειρος επί των πολιτιστικών να αποδεχτεί ότι η Ανδραβίδα με τη μεγάλη πλατεία η οποία εκτείνεται μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο, δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, αλλά όμορες περιοχές βρίσκονται πάνω από μια φορά;
Δυστυχώς το Φεστιβάλ πικραίνει..δυστυχώς ο πολιτισμός για να σκορπά χαρά και να ενώνει, απαιτεί αντικειμενική διαχείριση.
Όσο για τη Ρώμη και τα σχετικά..κάθε φορά που λαμβάνει μέρος, η μετάβαση σε όμορφο μέρος του εσωτερικού αλλά και στο εξωτερικό (συνήθως με κάλυψη εξόδων), σε διάφορους φορείς...ως γνωστόν υπάρχουν πολλοί ενδιαφέρομενοι και οικείοι αυτών για να "στηρίξουν" και για να "ταξιδέψουν" τον πολιτισμό.

Αχ!Ανδραβίδα είπε σήμερα ένας φίλος Καθηγητής Πανεπιστημίου...πόσο δίκιο έχει!
Θα ανάβουμε κεριά για το καλό αυτού που φρόντισε και υπάρχει η πόλη μας, στην ονομασία του Δήμου, καθόσον ανάπτυξη άλλη και η ενασχόληση από τους αρμοδίους, έχει ακόμη πολύ δρόμο για να έρθει.

Από το προφίλ του φίλου,δημοσιογράφου, ιστορικού, συγγραφέα κ. Περικλή Καπετανόπουλου

"Η πόλη της Ανδραβίδας, στα ανατολικά όρια του κάμπου Γαστούνης – Ανδραβίδας, επελέγη από τον Γάλλο σταυροφόρο που ξεκίνησε την κατάληψη της Πελοποννήσου, Γουλιέλμο Σαμπλίττη, ως πρωτεύουσα του πριγκιπάτου της Αχαΐας. Πριν από τη φραγκική κατοχή ήταν ήδη μια από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες πόλεις του Μοριά. Στο Χρονικό του Μορέως, η Ανδραβίδα αναφέρεται ως χώρα η λαμπρότερη στον κάμπον του Μορέως".

Όποια ιδιωτική, συλλογική ή κοινοτική προσπάθεια κι αν γίνεται (αξιέπαινος ο αγώνας του καθενός), η αίγλη της Ανδραβίδας μας βρίσκεται μόνο στην ιστορία και στην Αγιά Σοφιά όσο κρατάει ακόμη.

Βρίσκεται και στους λίγους ρομαντικούς κι ανιδιοτελείς της πόλης κι εκτός αυτής!

Όπως αναφέρω συνεχώς, οι απόψεις μου δεν σχετίζονται με κριτική στα πρόσωπα της αυτοδιοίκησης, διότι πολλοί ψάχνουν ευκαιρία ν' ανοίγουν τέτοιους διαλόγους..

Καλό θα ήταν όμως, να γνωρίζαμε κάποια στιγμή ποια είναι η στάση των εκπροσώπων μας.

Ο σεβασμός μου προς τους θεσμούς είναι δεδομένος.

Όπως δεδομένο είναι το συμπέρασμα, ότι εδώ και χρόνια καταρρέει η υγιής κατάσταση του τόπου.

Το μόνο σίγουρο, ότι όσοι προσπαθούμε ανιδιοτελώς , δεν θα πάψουμε ποτέ τον αγώνα μας.

Δεν δημοσιεύουμε τα βήματά μας όμως, διότι δεν επιδιώκουμε τις επευφημίες.


Σοφία Δ. Αγραπίδη

Στρκος Σ.Ξ - ε.α ,Συγγραφέας

Υ.Σ Αυτονόητο ότι αν κάνω λάθος, ζητώ δημόσια συγγνώμη. Οι απόψεις πηγάζουν από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ που διάβασα στα ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

IΠΠΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ, τότε και σήμερα..

Το τέλος του καλοκαιριού, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, με την επερχόμενη Ιππική Έκθεση. Η αγάπη του πατέρα ...