Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Μια παράσταση Καραγκιόζη που γέμισε αναμνήσεις τους μεγάλους και γέλια μικρούς και μεγάλους!

Στον αύλειο χώρο του ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ "Ο ΜΩΡΙΑΣ"  την Κυριακή που πέρασε 9 Ιουλίου 2017, πραγματοποιήθηκε μια παράσταση Καραγκιόζη. Ήταν μια πανέμορφη εκδήλωση που στέφθηκε με επιτυχία, καθόσον η συμμετοχή του κόσμου ήταν απρόσμενα μεγάλη και οι εντυπώσεις όλων καταπληκτικές.
Η κ. Οικονομοπούλου ως πρόεδρος του Συλλόγου, με την αρωγή της  οικογένειά της επιμελήθηκε το χώρο που θύμιζε άνευ υπερβολής, θερινό σινεμά με στοιχεία παραδοσιακής αυλής. Γλάστρες με βασιλικά που μοσχομύριζαν, περιποιημένα φυτά, παιχνίδια για τα μικρά παιδιά, στρωμένα τραπέζια για τους μεγάλους με τραπεζομάντηλα σε ελληνικούς λευκούς και μπλε χρωματισμούς.
 
Ο Καραγκιόζης  αποτελεί τον ήρωα του ελληνικού θεάτρου σκιών. Για την καταγωγή του φέρονται διάφορες απόψεις που βασίζονται κυρίως στον προφορικό τρόπο μετάδοσης της παράδοσης. Ως πιο γνωστή υπόθεση αναφέρεται ο θρύλος του Καραγκιόζη και του Χατζηαβάτη που ζούσαν στην Προύσα. Ο Καραγκιόζης  αποτέλεσε την κεντρική μορφή και στο παραδοσιακό τουρκικό θέατρο. Karagöz στην τουρκική γλώσσα  σημαίνει μαυρομάτης.
Στην Ελλάδα το  γνωστό ταξιδευτή του Καραγκιόζη αποτελεί ο αείμνηστος Ευγένιος Σπαθάρης. Ο γνωστός σε όλους μας  καλλιτέχνης της λαϊκής έκφρασης, που τον χαρακτήριζε ένας ιδιαίτερος δυναμισμός , ο ζωγράφος που χρησιμοποιούσε μια πολύ πλούσια παλέτα, ο γνήσιος άνθρωπος που η ανθρωπιά και η απλότητα αποτελούσαν τα κύρια χαρακτηριστικά του.
 Λάτρευε την αρχιτεκτονική αλλά στους χαλεπούς καιρούς της γερμανικής κατοχής, δεν υπήρχε δυνατότητα για να ασχοληθεί μ' αυτόν τον τομέα. Έτσι αποφάσισε να ακολουθήσει με ιδιαίτερη αγάπη στο θέατρο σκιών. Έφτασε πραγματικά ψηλά τον Καραγκιόζη ο οποίος δεν παρέμεινε στον παραδοσιακό μπερντέ. Ονομάστηκε δάσκαλος του θεάτρου σκιών από τον κόσμο αλλά και τους ειδικούς επί της τέχνης.
 

   Οι εκδηλώσεις του καλοκαιριού αποτελούν ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της Ελλάδας. Μας θυμίζει το πλεονέκτημα του κλίματος στο οποίο ζούμε, όταν σε άλλες χώρες το κρύο και η βροχή δεν επιτρέπουν συχνά δραστηριότητες σε υπαίθριους χώρους.
Τα γέλια  των παιδιών και των μεγάλων αντηχούσαν στη γειτονιά, φέρνοντας τις αναμνήσεις από τις περασμένες εποχές των υπαίθριων παραδοσιακών παιχνιδιών, των ανθρώπων  που καθήμενοι στις αυλές κουβέντιαζαν μέχρι αργά το βράδυ.
Ο κόσμος πριν και μετά την εκδήλωση επισκέφτηκε τον εσωτερικό χώρο του Μουσείου και μαγεύτηκε από την πλούσια συλλογή και την εικόνα των άψογα συντηρημένων αντικειμένων. 
 
Τα φυτά και τα χρώματα πάντα τονίζουν τη διάθεση των υπευθύνων ενός τόπου!!
Η κ. Οικονομοπούλου απηύθυνε έναν λιτό και ουσιώδη χαιρετισμό στο κοινό.Επίσης εξέφρασε τα ευχαριστήρια σε συμπολίτες που βοήθησαν με ιδιαίτερο τρόπο, ώστε να ξεπεραστούν κάποια πρακτικά προβλήματα που προέκυψαν πριν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Εύχομαι πάντα με υγεία και καλή διάθεση στην Πρόεδρο του Λαογραφικού Συλλόγου, στο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και στην οικογένειά της που στέκει πάντα δίπλα της, να μας δώσουν την ευκαιρία ώστε να απολαύσουμε κι άλλες όμορφες εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

25η Μαρτίου 2024.Όμιλος Φιλίππων Ανδραβίδας "Ο Σπάρτακος".

  Όπως γνωρίζουν οι φίλοι μου, αυτός εδώ ο ιστότοπος αποτελεί για πολλά θέματα, αρχείο. Έτσι συμβαίνει και με τις δραστηριότητες του Ομίλου ...