Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

Ένα ιστορικό λεύκωμα, θησαυρός για την Ηλεία.

Με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, πολλοί φορείς πραγματοποίησαν εκδηλώσεις σχετικές με το μεγάλο γεγονός! Το βέβαιο είναι ότι δεν έγιναν όπως άξιζαν στην ιστορική αυτή μνήμη, όπως θα θέλαμε αφού η κατάσταση της πανδημίας έφερε μεγάλες ανατροπές σε όλους τους τομείς.

 

Η ουσία κατά την ταπεινή μου άποψη έχει την έδρα της, στις καρδιές όπου η μνήμη υπάρχει σαν αναστάσιμη λαμπάδα. Επί του θέματος, όσο υπάρχουν Έλληνες και Φιλέλληνες που όχι απλά δεν ξεχνούν, αλλά αγωνίζονται για να μεταλαμπαδεύουν την ιστορική, εθνική, πολιτισμική μας κληρονομιά  στις επόμενες γενιές, τότε κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταθεί σαν άνεμος που θα σβήσει τη φλόγα της λαμπάδας της μνήμης.

 

Ένας από αυτούς τους Έλληνες που γνωρίζω μέσα από το ιστορικό και πολιτιστικό του έργο, είναι ο φίλος, ιστορικός και δημοσιογράφος Θεόδωρος Κ. Λάμπρος. Με τιμή και σεβασμό υπηρετεί την ιστορία μας ο κ.Λάμπρος που μέσω των σπουδών του έχει ειδικευτεί στις σελίδες του 1821. Έτσι ήταν το καταλληλότερο πρόσωπο για να αναλάβει την καταγραφή του ιστορικού λευκώματος του Δήμου Πύργου με το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις . Εκτός της συμμετοχής αυτής, θα παραμείνει στους Ηλείους ως μια ιερή παρακαταθήκη για μεγάλους και για μικρούς.

 

 

Ο συγγραφέας με γλώσσα απλή και κατανοητή, εκφράσεις ευανάγνωστες, δίχως βερμπαλιστικά στοιχεία, δίδει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να εστιάσει στο περιεχόμενο και όχι στις ικανότητες γραφής του. Με εικόνες και στοιχεία, με ημερομηνίες και χρονολογίες,η μακραίωνη διαδρομή μέσα από τις μάχες, τους ήρωες, τους μαρτυρικούς θανάτους πιστών, τα κατά τόπους γεγονότα, μας κατατάσσει στους ταξιδευτές  των στιγμών της ιστορίας μας, μας διδάσκει ότι  δεν ξεχνάμε αλλά παραδειγματιζόμαστε.



Ο κ.Θεόδωρος Λάμπρος εκτός των άλλων δραστηριοτήτων του είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας "Χαράλαμπος Βιλαέτης", ιδιοκτήτης της ηλεκτρονικής εφημερίδας skalistiri.news και διαχειριστής τους ιστορικού πόρταλ "Το skalistiri.news σκαλίζει το 1821".






Η παρούσα φωτογραφίες προέρχεται από το προφίλ του συγγραφέα.

Το βιβλίο αυτό δεν πρέπει να περάσει σαν ένα δημιουργικό γεγονός που έχει ημερομηνία λήξης,αλλά με αναφορά των Ηλείων ή των φίλων της Ηλείας ανά τον κόσμο, με εκδηλώσεις που θα υπάρχει συμμετοχή νέων και παιδιών, μέσω διάφορων φορέων και εκτός του εν λόγω τόπου, να παραμένει ζωντανό σαν μια πηγή που θα μας τροφοδοτεί με γνώσεις, δύναμη, αγάπη για την πατρίδα, αιώνια ευγνωμοσύνη για τους ήρωες.
Άλλωστε να είναι αστείο να πούμε πως η πλειονότητα των αναγνωστών, με μια φορά που θα το διαβάσουν θα γνωρίσουν το περιεχόμενο. 
Τα θερμά και ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Δήμο Πύργου καθώς και στον κ. Λάμπρο. Καλή δύναμη , εποικοδομητική συνέχιση του έργου του.

Με την ευκαιρία ευφρόσυνες γιορτές και ευχές για καλύτερες μέρες στην παγκόσμια κοινωνία.





1 σχόλιο:

  1. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Σοφία για τα καλά σας λόγια προς το πρόσωπό μου. Να είστε πάντα καλά και δημιουργική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Επίσκεψη στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Ένας νέος χώρος πολιτισμού στην Αθήνα, είναι διαθέσιμος πλέον για το κοινό.  Πρόκειται για το  Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού που βρί...