Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Στο χρονικό των ημερών..


Από την αρχή της δυσάρεστης για όλους είδησης για τον ιό...


*Υπάρχουν πολίτες που έπαιρναν τα μέτρα τους (εφαρμογή κανόνων υγιεινής), είχαν πάντα μαζί τους αντισηπτικό που χρησιμοποιούσαν πριν χαιρετίσουν φίλους και γνωστούς,έχαναν χρόνο για να μην συνωστίζονται στα ΜΜΜ, ανέκαθεν..έτσι μεγάλωσαν και τα παιδιά τους..
*Άλλοι θυμήθηκαν το σαπούνι..κατάλαβαν πως δεν πλενόμαστε μόνο με νερό..
*Πολλοί έσπευσαν να αγοράσουν μάσκες και γάντια τόσα...που να μην βρίσκουν οι ασθενείς και οι ευπαθείς ομάδες..
*Έσπευσαν να προμηθευτούν χαρτί υγείας, μακαρόνια, ταλιατέλες, ρύζι....για μήνες, να τα αρπάζουν από τα χέρια των άλλων πελατών στα σούπερ μάρκετ..
ΥΠΑΡΧΟΥΝ κι αυτοί
*με  πρώτο τους μέλημα τη διερεύνηση και τη βοήθεια των συνανθρώπων που λόγοι υγείας αλλά και οικονομικοί δεν τους επέτρεπαν να βγουν έξω..εκείνες τις ημέρες δεν είχαν ούτε ένα ευρώ για κάποιες προμήθειες..
*προμηθεύτηκαν κάποια απαραίτητα πράγματα όχι σε τεράστιες ποσότητες γιατί σκέφτηκαν πως δεν είναι μόνοι τους σ' αυτόν τον κόσμο..
*Ενισχύουν τα μικρά μαγαζιά που αποτελούν ευλογία για τις γειτονιές, κυρίως αυτό το διάστημα..
*Κάποιοι όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα έσπευσαν να κατακρίνουν, να στηλιτεύουν τους συμπολίτες που βγήκαν για μια βόλτα στη θάλασσα ή στο βουνό, όταν εκείνοι οργάνωναν την πασχαλινή έξοδο.
*Άλλοι πριν ανακοινωθούν τα μέτρα μόνο από πληροφορίες (ειδήσεις από το εξωτεριό) σχετικά με το πρόβλημα, ακύρωσαν έως το καλοκαίρι κάθε απόδραση από τον τόπο διαμονής.
*Κάποιοι ξεκίνησαν να φύγουν για τα χωριά με το σκεπτικό ότι θα περνούσαν πιο άνετα την περίοδο την απομόνωσης χωρίς να σκεφτούν ότι στην περίπτωση εμφάνισης του προβλήματος στους ίδιους ή στους συντοπίτες τους...οι επιπτώσεις δεν θα ήταν απλές, καθώς επίσης θα ταλαιπωρούσαν απίστευτα τα μέλη του φορέα της υγείας εκεί..καθόσον το σύστημα υγείας στα μικρά μέρη αιμορραγεί..
*Πολλοί που μέχρι πρότινος ασκούσαν αρνητικότατη κριτική για τους ανθρώπους του Τομέα Δημόσιας Υγείας...με την μετάδοση από τα ΜΜΕ για την προσφορά τους αυτόν τον καιρό..ξεσηκώθηκαν και συνθέτουν θριάμβους για γιατρούς, νοσηλευτές καλ.
*Είναι κι αυτοί που μια ζωή προσπαθούν με τον τρόπο που μπορούν να στέκονται δίπλα τους, να ενδιαφέρονται για τα δικαιώματά τους..χωρίς να χειροκροτούν στα μπαλκόνια καθόσον γνωρίζουν πως ότι είναι παρακινούμενο και ξαφνικό.... έτσι και εξαφανίζεται..
***Το πλήθος ...θεοποίησε τα πρόσωπα που παρουσιάστηκαν από την πολιτεία και την εκπροσωπούν  ..χωρίς να σκεφτούν ότι το χρέος τους εκτελούν, για τα δύσκολα δίνει την εμπιστοσύνη του ο λαός..Εννοείται πως πρέπει όλοι να εκτιμάμε τους σωστούς χειρισμούς σε όλα τα θέματα όταν και αν γίνονται (γενικά)..
Το πλήθος επηρεασμένο από τον κομματικό του φανατισμό προβαίνει και σ'  άλλες παθιασμένες δηλώσεις και εκδηλώσεις.
***Υπάρχει κι η άλλη ομάδα..όλων όσων σκεφτόμαστε ελεύθερα από κάθε είδους κομματικών ταυτοτήτων..απλά γιατί δεν έχουμε..
Η δύναμη των ΜΜΕ επιβεβαιώνεται...
*Μεγάλος αριθμός του πληθυσμού τρομοκρατήθηκε....καθόσον δόθηκε η εντύπωση πως αν ανοίξεις την πόρτα ο ιός θα σε προσβάλλει, αν καλημερίσεις το συνάνθρωπο, αν αντικρίσεις τον ήλιο,ακόμη κι αν μιλήσεις στο τηλέφωνο......Αυτού του σκεπτικού οι άνθρωποι ένσκυψαν στην εντολή του περιορισμού όχι ως πειθαρχία  αλλά γιατί νίκησε ο τρόμος μέσω της καμπάνιας, μέσω της κάκιστης ποιόητας ειδήσεων....(όλα έχουν την αξία τους αρκεί να υπάρχει μέτρο).
*Αν η πολιτεία
έδινε σημασία στην σωστή διαχείριση του στρες (ελάχιστοι επιστήμονες ασχολούνται ..όπως η κ.Ελένη Τσουκαλή) και σ'  αυτόν τον τομέα θα  βοηθούσε να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι..
..αν η σπουδαιότητα της εφαρμογής των κανόνων υγιεινής, της σωστής διατροφής, της επαφής με τη φύση  ήταν στα πλαίσια μιας συνεχούς καμπάνιας  από την προσχολική ηλικία  θα γινόταν βίωμα...ο λαός θα ήταν έτοιμος για όλα..(δεν θα απαιτούνταν τόσα εκατομμύρια στη διαφήμιση για να μείνουμε σπίτι..)..
*Άλλοι απλά το βιώνουν ως μια διαφορετική κατάσταση από την οποία θα τρυγήσουν τα καλά..και υπάρχουν πολλά, αρκεί κανείς να έχει πνευματική διαύγεια και βάθος ψυχής..
Αρκεί να μπορεί κανείς να βγει από τα κλισέ της τυπικής ενημέρωσης των θανάτων και κρουσμάτων..να σκεφτεί γιατί δεν δίνεται έμφαση στους ασθενείς που ιάθηκαν , σ' αυτούς που βγήκαν απ' την εντατική, που πήγαν οι άλλες ασθένειες..πόσα θύματα γρίπης και άλλων ασθενειών έχουμε από την αρχή του έτους..
Να σκεφτεί γιατί δεν υπήρχαν τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα προληπτικά μέτρα σε εισόδους και εξόδους της χώρας..
Να σκεφτεί " τι έγινε με τον Έβρο;", πόσοι μετανάστες έχουν εισέλθει όλο αυτό το διάστημα;
Τι γίνεται με την πληροφορία για ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου και ποιοι επωφελούνται;
Tι γίνεται με τα δάνεια περί κατοικιών;
Πως θα πορευτεί ο ιδιωτικός τομέας που αυτή την στιγμή τελεί ..υπό κατάρρευση;
Στην παγκόσμια κοινότητα οι πόλεμοι δεν σταματούν, εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν, η σωματεμπορία συνεχίζεται καθώς και η πληγή των ναρκωτικών..
Όλο αυτό το διάστημα τα μόνα θέματα που τρέχουν στο κράτος είναι τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον ιό;
Είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι αποσβολωμένοι μπροστά στον φόβο που πλανάται;
Ο καθένας έχει τον οικογενειακό του γιατρό ή κάποιο γιατρό γνωστό από τον οποίο αντλεί τις οδηγίες που πρέπει...δεν αφανίστηκαν όλοι οι επιστήμονες για να δεχόμαστε μόνο τις ειδήσεις του τρόμου...δεν αποδεχόμαστε επιλεκτικά το λειτούργημά τους - τις γνώσεις τους..." καλοί μόνο για τις εντός νοσοκομείων προσφορά".
Δεν θεωρώ κακό κανένα προληπτικό μέτρο ακόμη κι αν με τη λογική μοιάζει υπερβολικό ή  με επιστημονικές απόψεις δεν τεκμηριώνεται
Θεωρώ όμως κάκιστο τον τρόμο που επιβλήθηκε και βασιλεύει..
Με τρόμο ανακοινώνονται όλα τα σχετικά με τον ιό ...όπως και τα μέτρα μετακίνησης..σε σημείο που ο απλός πολίτης νιώθει ότι εγκληματεί όταν χρειάζεται να βγει...Τα πρόσωπα του νόμου ανέπτυξαν μια συμπεριφορά που ξεφεύγει από την προστασία του πολίτη..δυστυχώς παραπέμπει σε άλλες εποχές..δυστυχώς και πάλι...
 
Ως λαός πειθαρχήσαμε και πριν επιβληθούν επίσημα τα μέτρα...τα μαγαζιά είχαν ερημώσει..Εξαιρέσεις υπάρχουν πάντα αλλά δεν σημαίνει πως πρέπει όλα να αποφασίζονται βάσει αυτών.. 
Όταν ήδη είχαν επιβληθεί τα μέτρα στο κέντρο της Αθήνας το εμπόριο και η χρήση ναρκωτικών ουσιών στα γνωστά σε όλους που ζούμε εδώ στέκια, συνεχιζόταν χωρίς κανένα εμπόδιο...και μπροστά σε όργανα της πολιτείας...Μικροπωλητές άνευ άδειας πωλούσαν υγειονομικά υλικά σε κεντρικότατα σημεία και πάλι μπροστά σε όλους..
**Θα ήταν πειστικό προς όλους να λαμβάνονταν μέτρα προστασίας συνεχή κι όχι παροδικά,δηλαδή απουσία διά παντός των παραπάνω...
συχνή συγκοινωνία ώστε ο κόσμος να αποφεύγει τον συνωστιμό καθόσον ως ασθένεια δεν είναι μόνο ο ιός, καθόσον λόγω της συνύπαρξης εκατομμυρίων ανθρώπων εκ των οποίων πάρα πολλοί στερούνται τα βασικά ..καθαριότητα κτλπ και ο κίνδυνος επικίνδυνων νοσημάτων δεδομένος..
Έλεγχος στις παιδικές χαρές για ανήλικα παιδιά που βρίσκονται μόνα τους με κίνδυνο ατυχημάτων αλλά και εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών..
Αστυνόμευση στις γειτονιές προς μείωση της εγκληματικότητας η οποία έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις..
Οδηγίες συμπεριφοράς προς τους άλλους λαούς που έχουν έρθει τελευταία εδώ...και εφαρμογή των νόμων...
Έλεγχος και επιβολή του νόμου σε ομάδες που ζουν σε καταυλισμούς και αποδεδειγμένα εγκληματούν με διάφορους τρόπους καθημερινά..
Κι άλλα ακόμη για τα οποία μπορούν να πειστούν όλοι οι πολίτες (κι όσοι βρίσκονται εκτός κομματικών ομάδων) ότι η πολιτεία τους προστατεύει!!!
Εξαιτίας της εμφάνισης του νέου ιού τροποποιήθηκε η εκκλησιαστική ζωή μέσα σε μια περίοδο ιδιαίτερα σημαντική για τους Χριστιανούς. 
Η εκκλησία σεβάστηκε τους κανόνες του κράτους,η εκκλησία στέκεται ως αρωγός στα κοινωνικά προβλήματα κι ας άδραξαν την ευκαιρία αρκετοί πολέμιοι για να εξαπολύουν μύδρους ειρωνείας ..τουλάχιστον.. 
Αναμφισβήτητα από την Θεία Κοινωνία κανένας έως σήμερα δεν έχει ασθενήσει.
Αφού έγινε αναστολή λειτουργίας σε όλα...λογικό ήταν να γίνει και στην εκκλησία.
Όμως θεωρώ απαράδεκτο και όχι τυχαίο τον πόλεμο που γίνεται έμμεσα και άμεσα από πολίτες που μέχρι πρόσφατα παρουσιάζονταν ως οι καλύτεροι χριστιανοί..
Δεν υπεισέρχομαι σε λεπτομέρειες αλλά δεν θεωρώ σωστή την άποψη πως θα  κλονιστεί η επιδημία αν έστω την Μεγάλη Παρασκευή με τάξη δοθεί το δικαίωμα να προσκυνήσουμε στον Επιτάφιο.
Με την λειτουργία των λαϊκών αγορών δεν υπάρχει κίνδυνος; Οι άνθρωποι μόνοι τους κινούνται χωρίς κάποιος να τους καθοδηγηθεί ...
Επίσης για το τεράστιο θέμα των ημερών που είναι η μετάδοση του Αγίου Φωτός πάρα πολλοί μάχονται για να μην πραγματοποιηθεί καθόλου!
Πιστεύει κανείς ότι αυτή είναι η φωνή της αγάπης τους για τους συμπολίτες ή απλά η (δικαιωματική τους) αθεϊα;
Διάβασα κάτι για ντελίβερυ στις γειτονιές του Αγίου Φωτός.Προσωπικά δεν μου αρέσει ως τρόπος καθόσον δεν θεωρώ σωστό τον οποιοδήποτε πολίτη να έχει αυτόν τον ρόλο.Το Άγιος Φως από τον τρόπο και μόνο που κάθε χρόνο λάμπει ,δείχνει τη σοβαρότητα της παρουσίας του.Θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη μέθοδος μετάδοσής του πάλι με μέτρα..Τα σχόλια περί αυτού του ντελίβερυ όμως και πάλι δεν εξάγονται από την ανησυχία για την υγεία μας..Το καθημερινό ντελίβερυ τόσα χρόνια στις πιάτσες των ναρκωτικών , όπως προέγραψα, μπροστά στα μάτια πολιτών και εκπροσώπων του νόμου δεν ενοχλεί;Το ντελίβερυ των αναπήρων προς επαιτεία από κάποιες ομάδες, δεν ενοχλεί;To ντελίβερυ των διαρρηκτών στις συνοικίες δεν ενοχλεί;
Τα αστεία επί της απαγόρευσης της μετακίνησης λόγω ΠΑΣΧΑ.
**διαμαρτύρονται όσοι τρώνε κοτόπουλο λέγοντας " όχι ρε ..... πως θα νιώσουμε Πάσχα χωρίς το αρνάκι του χωριού" 
**διαμαρτύρονται όσοι δεν έφευγαν ποτέ από την πόλη λέγοντας " μα είναι δυνατόν Πάσχα χωρίς χωριό;"
**διαμαρτύρονται όσοι δεν πάταγαν ποτέ σε εκκλησία....!!
Στέκομαι μακριά από τραγικά μηνύματα για την ανθρωπότητα που διασπείρουν πολλοί,μακριά από την συμπεριφορά του ζαμανφουτισμού και σ' αυτή την δύσκολη φάση. 
Θεωρώ αυτονόητη την προσοχή, έτσι λειτουργούσα πάντα.
Πιστεύω στον Θεό και αισιοδοξώ, πιστεύω στην δύναμη της ψυχής του ανθρώπου που όταν θέλει να ανθίσει αυτός ο τόπος,θα τον κάνει και θ' ανθίσει. 
Δεν πιστεύω στο χρήμα που δυστυχώς αποτελεί τον μεγαλύτερο έρωτα "μικρών" και "μεγάλων" της γης..που γι αυτό γίνονται όλες οι καταστροφές.
 Τέλος με την ευχή για καλή ΑΝΑΣΤΑΣΗ και για σκέψη όσων διαβάσουν το κείμενο ..ακολουθεί απόσπασμα του βιβλίου που είχα διαβάσει το 2008  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ" του ERIC HOBSBAWM , το οποίο αναλύει με βάση  ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα, την εξέλιξη του 20ου αιώνα, για τη συνέχεια στον 21ο αιώνα..τις ανατροπές σε όλα τα επίπεδα, την κατάργηση συστημάτων, τη διατάραξη των οικονομιών,τους εκατομμύρια πρόσφυγες - μετανάστες, τους πολέμους, το περιβάλλον,το πως μετά από πολλά χρόνια φθάνει όλος ο κόσμος να έχει κοινά χαρακτηριστικά σε όλους τους τομείς, μα και τη θέση του ανθρώπου ως οντότητα.

"Η παγκοσμιοποίηση υπονοεί ότι τα ανθρώπινα πράγματα εξελίσσονται προς ένα οικουμενικό μοντέλο. Αν τα πρατήρια βενζίνης,το iPod και οι γκουρού των κομπιούτερ είναι ίδιοι σ' όλο τον κόσμο, γιατί όχι και οι πολιτικοί θεσμοί;"
 Σε κάποιους η αναφορά μου στην παγκοσμιοποίηση θα φανεί άσχετη...όμως είναι πολύ σχετική...αρκεί να μελετήσει κάποιος την εξέλιξη της ανθρωπότητας από τον οικονομικό τομέα, τον κοινωνικό, μέχρι και σήμερα...που ο ιός ο οποίος σύμφωνα με τις δημόσιες πληροφορίες κατασκευάστηκε στην Κίνα..
Με το δεδομένο πως κάθε μάχη έχει απώλειες, πως όλοι οι τομείς μετά τη μάχη έχουν επιπτώσεις..
Με σεβασμό και την ευχή πάντα για το καλύτερο ας γίνουμε οι κοινωνοί των αξιών που χάθηκαν, των αξιών που έμμεσα (για την υγεία μας δήθεν..) η κατάλυσή τους μας επιβάλλεται......






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτάφιοι 2024.

Επιτάφιος, η κορύφωση του Θείου Δράματος, ο πόνος και το μοιρολόι, η αναμνήσεις που τρέχουν για τον καθένα μας.. Και φέτος με τη βοήθεια των...