Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Μονεμβασιά.Φωτογραφικό οδοιπορικό!


 
Αφιερωμένο στην Μονεμβασιά ή Μονεμβάσια ή Μονεμβασία ή Μονοβάσια αυτό το κείμενο που προέκυψε μετά το πρόσφατο ταξίδι μου εκεί όπου ο άγριος βράχος γαληνεύει αγγίζοντας το πέλαγος.
Το ιδιαίτερο αυτό σημείο της Ελλάδας κατά τους Φράγκους ήταν γνωστό και ως Μαλβαζία. Η τοποθεσία της εν λόγω σπουδαίας ιστορικής πόλης βρίσκεται στην ανατολική Πελοπόννησο, στο Νομό Λακωνίας. Το μεσαιωνικό φρούριο που βρίσκεται στον Βράχο κάνει γνωστή την περιοχή, αυτό το μικρό ιδιαίτερης ομορφιάς νησί που συνδέεται με μια γέφυρα -τμήμα ξηράς- μήκους 400 μέτρων περίπου και κρύβει την παλιά πόλη (μεσαιωνική συνοικία) όπως λένε οι κάτοικοι.
Η ονομασία του τόπου είναι σύνθετη από τις λέξεις Μόνη και Έμβασις.
Ο κεντρικός δρόμος της πόλης στο Κάστρο σου δίνει την ευκαιρία να περπατήσεις στο βυζαντινό καλντερίμι που σε οδηγεί στην Κεντρική Πλατεία όπου θα δεις το παλιό κανόνι και την γραφικότατη εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού.
Ακολουθώντας τον τουριστικό οδηγό καθώς και τις ενημερωμένες πινακίδες της αρχαιολογικής υπηρεσίας θα θαυμάσεις όλα τα αξιοθέατα περιδιαβαίνοντας την μεσαιωνική πόλη και ανηφορίζοντας για την Αγία Σοφία όπου είναι κοντά (ίσως το μόνο επισκέψιμο μέρος στην κορυφή) στο υψηλότερο σημείο του Βράχου.
Προσωπικά ταξίδεψα πολύ στο παρελθόν που γνωρίζω μόνο από τις ιστορικές πηγές και  τις περιγραφές διάφορων περιηγητών.
Για να είμαι ειλικρινής μαγεύτηκα και ας έχω ξαναεπισκεφθεί τον τόπο. 
Η ανατολή κάθε πρωί με θέα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου τον Βράχο ήταν κάτι που καμιά φωτογραφία δεν μπορεί να αποτυπώσει.
Όλη η ατμόσφαιρα αρχικά άλλαζε πέπλο..έβγαζε το μαύρο και σιγά σιγά ντυνόταν στα μοβ με πορτοκαλί ανταύγειες..μέχρι που οι χρυσές ακτίνες ξεπρόβαλαν πίσω από το μεσαιωνικό φρούριο και τέλος έκανε περιχαρής την εμφάνισή του ο ήλιος πάνω από την κορυφή..
......σταματώ εδώ το κείμενο..και συνεχίζω με τη φωτογραφική μου συλλογή..
Δεν θα υπεισέλθω σε ιστορικές λεπτομέρειες αλλά σε ένα φωτογραφικό ταξίδι μέσω μια απλής φωτογραφικής μηχανής προσπαθώντας να σας μεταφέρω το απλό και σπουδαίο, το κοινό και ξεχωριστό, το μαγευτικό της φύσης, την ιδιαίτερη αίσθηση που αφήνει το ταξίδι στο παρελθόν που κάνει ο περιηγητής...στα χρόνια εκείνα...

 
 
 

 











 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

































 


































Αναμφισβήτητα ακόμη ένας τόπος της πατρίδας μας που αποτελεί πηγή έμπνευσης ανά τους αιώνες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Ένας νέος χώρος πολιτισμού στην Αθήνα, είναι διαθέσιμος πλέον για το κοινό.  Πρόκειται για το  Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού που βρί...