H Μαρίκα Κοτοπούλη ήταν μια από τις μεγάλες προσωπικότητες του Ελληνικού Θεάτρου και τον μεγάλο της έρωτα αποτέλεσε ο Ίων Δραγούμης, ο Έλληνας Μακεδονομάχος ο οποίος έφυγε απ΄τη ζωή όταν δολοφονήθηκε απ' τους πολιτικούς του αντιπάλους, τον Ιούλιο του 1920. Δυστυχώς η δολοφονία σήμανε το τέλος ενός εκ των τρυφερότερων ειδυλλίων.
Καταμεσής σχεδόν του καλοκαιριού του 1920, στις 31 Ιουλίου ο θίασος Κοτοπούλη στην πλατεία Θεάτρου πραγματοποιούσε πρόβες στο έργο " Ο πέπλος που σχίζεται" και ο Ίων Δραγούμης παρακολουθούσε, περιμένοντας τη Μαρίκα για να επιστρέψουν στο σπίτι τους που ήταν στην οδό Ξενίας. Ξαφνικά εμφανίστηκε μέσα στην αίθουσα ο Λουδοβίκος Λούης, γαμπρός από αδερφή της Κοτοπούλη, ο οποίος ντυμένος στην ταραχή φώναζε "Σκοτώσανε τον Βενιζέλο στο Παρίσι". Η συνέχεια είναι αυτονόητη και δεν χρειάζεται ανάλυση....κατευθείαν αφού πάγωσαν όλοι στην είδηση, η Μαρίκα άλλαξε άμεσα και έφυγε για το σπίτι με τον Ίωνα αλλά δεν ησύχασαν ούτε εκεί...
Ο αγαπημένος τους φίλος Γιώργος Ζωγράφος, έτρεξε εκεί και τους συμβούλευσε να φύγουν το συντομότερο γιατί στο κέντρο της Αθήνας άρχισαν μεγάλες φασαρίες, με συλλήψεις (ότι συμβαίνει και σήμερα....ανεξαρτήτως ομάδων και υποθέσεων..) και καταστροφές στο θέατρο της Μαρίκας, στην οικία Σκουλούδη καθώς και στα γραφεία βασιλικών εφημερίδων, οπότε κινδύνευαν αφού ο Ίων ήταν βασιλικός. Ο Βενιζέλος τελικά είχε τραυματιστεί αλλά τα πλήθη των Βενιζελικών δεν σταματούσαν αφού σκοπός τους ήταν η εκδίκηση.
Μην μπορώντας να κάνουν διαφορετικά οι δυο ερωτευμένοι έφυγαν με προορισμό την Κηφισιά όπου ήταν το σπίτι του Ίωνα. Οι στρατιώτες του τάγματος του Γύπαρη (προσωπική φρουρά του Βενιζέλου) που ήταν στους Αμπελόκηπους τους σταμάτησαν για έλεγχο και τους επέτρεψαν να συνεχίσουν την πορεία τους, κατόπιν πολλών διαβουλεύσεων. Η Μαρίκα πλέον πνιγμένη στην αγωνία και στην ανασφάλεια είχε βάλει ως σκοπό της να πείσει τον λατρεμένο της όσο η κατάσταση ήταν ανάστατη να μην ξαναπάει στο κέντρο, κάτι που φυσικά δεν ήταν εφικτό, αφού εκείνος ήταν ριψοκίνδυνος και δεν ήθελε να αφήσει την " Πολιτική Επιθεώρηση", το περιοδικό στο οποίο ήταν διευθυντής. Ο Δραγούμης άφησε την Κοτοπούλη στο σπίτι του και ξεκίνησε πάλι για το κέντρο και τα γραφεία του περιοδικού. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές στους Αμπελόκηπους πάλι τον σταμάτησαν κι αυτή τη φορά αφού τον έβγαλαν βιαίως απ' το αυτοκίνητο, τον χτύπησαν και τον εκτέλεσαν χωρίς καμιά παραπάνω διαδικασία εκεί πολύ κοντά στην τοποθεσία που βρίσκεται το Μέγαρο Μουσικής.
Οι συγγενείς του Ίωνα που πλέον ετοίμαζε την εξόδιο ακολουθία, έκρυψαν αυτό το τραγικό νέο γιατί φοβόντουσαν την ψυχονευρωτική φύση του χαρακτήρα της. Την πήραν την ίδια μέρα και τη φυγάδευσαν στο σπίτι της φίλης της Ελένης Κομπότη που έμενε στην οδό Αλκιβιάδου.
Η Μαρίκα όμως τον αναζητούσε...η οικογένειά του, γνωστοί και φίλοι της έλεγαν ψέματα μέχρι που κάποια στιγμή δεν τα πίστευε και επέμενε..Έτσι τον δύσκολο ρόλο ανέλαβε ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας "Καθημερινή", ο Γεώργιος Βλάχος.
Δυστυχώς είχε έρθει η πικρή ώρα η Κοτοπούλη να παίξει τον πικρότερο ρόλο της ίδιας της ζωής της!
Αυτής της μεγάλης Κυρίας του Θεάτρου που είχε υποδυθεί πολύ σοβαρούς ρόλους: της Μήδειας, της Κλυταιμνήστρας, της Εκάβης ή της λαίδης Μάκβεθ..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου