Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Οι γνωστοί έρωτες της κοινωνίας της Αθήνας.Κυβέλη!

Πριν από λίγες μέρες απ' αυτή τη σελίδα κι απ' το θεματολόγιο για τους "Μεγάλους , γνωστούς έρωτες των Αθηναίων .... μιας άλλης εποχής" έγινε ένα μικρό αφιέρωμα στην σπουδαία ηθοποιό Μαρίκα Κοτοπούλη. Σήμερα συνεχίζω το ως άνω θεματολόγιο με αφιέρωμα στην επίσης σπουδαία γυναικεία παρουσία του θεάτρου, Κυβέλη. 
Η δυο τους είχαν αντιθέσεις σε όλα!!αλλά διέγραψαν λαμπρή πορεία σε παράλληλες κατευθύνσεις!
Αντιθέσεις στους ρόλους, στην εξωτερική εμφάνιση, στα πολιτικά τους πιστεύω..
Η Κυβέλη γνώρισε το πρώτο φως της ζωής στην Αθήνα όπου γεννήθηκε και από μικρή έδειχνε την ιδιαιτέρως δυναμική θεατρική της ικανότητα. Έτσι ο Χρηστομάνος , ιδιοκτήτης της "Νέας Σκηνής" την προσέλαβε στα δεκατρία της μόλις χρόνια. Αυτός αποτέλεσε τον πρώτο της θεατρικό δάσκαλο, αφού τις έδωσε κατευθύνσεις για τη θεατρική της πορεία, ορθές, όπως ταίριαζαν στα χαρακτηριστικά της.
Η ερωτική της ζωή ήταν έντονη, κυρίως για εκείνα τα χρόνια. 
Από νωρίς παντρεύτηκε έναν ηθοποιό τον Μήτσο Μυράτ με τον οποίο απέκτησαν δυο παιδιά, τη Μιράντα και τον Αλέκο. Όμως το θέατρο αποτελούσε τη μεγάλη της αδυναμία, ήταν και ένας νέος έρωτας ο Κώστας Θεοδωρίδης, πάλι από τον χώρο του θεάτρου και έτσι χώρισε τον πρώτο της σύζυγο.
Με τον Θεοδωρίδη θα μπορούσε να πει κανείς ότι έφυγαν στα κλεφτά για το Παρίσι όπου έμειναν δυο χρόνια και έτσι διδάχθηκε, βοηθήθηκε ώστε να πραγματοποιήσει το όνειρό της περί της διαπλάτυνσης του θεατρικού τομέα. Επέστρεψε στην Αθήνα με σκοπό να δημιουργήσει τον δικό της θεατρικό θίασο.
Αυτονόητο θεωρείται το γεγονός ότι η Κυβέλη μάγεψε τους θεατρόφιλους Αθηναίους, οι οποίοι τη θυμούνταν από τη "Νέα Σκηνή", ήρθε και η φυγή ως απαγωγή με τον Θεοδωρίδη για το Παρίσι, κάτι που δημιουργούσε θέμα συζήτησης στα κοινωνικά πηγαδάκια, με αποτέλεσμα να μείνει αξέχαστη.
Απ' αυτόν τον έρωτα απέκτησε μια κόρη την Αλίκη που ήταν η διάδοχος της μητέρας της σε πολλούς ρόλους. Η Αλίκη παντρεύτηκε των γνωστό τότε Κώστα Μουσούρη αλλά όταν έφυγε για την αιωνιότητα, σύναψε γάμο στην Αμερική με τον Πολ Νορ (τον Νίκο Νικολαϊδη).
Η Κυβέλη όμως που ο έρωτας την επηρέαζε εξ' ολοκλήρου, κυριολεκτικά.. αργότερα παντρεύτηκε για τρίτη φορά αλλάζοντας χώρο προέλευσης του αγαπημένου της, ο οποίος τώρα προερχόταν από την πολιτική πλευρά. Ο γάμος αυτός επήλθε κατόπιν ενός πολύ δυνατού πάθους με τον Γεώργιο Παπανδρέου με τον οποίο απέκτησαν ένα αγόρι τον Γιωργάκη που για την Κυβέλη αποτελούσε αδυναμία μέχρι την ώρα που έφυγε απ' τη ζωή. 
Ο Παπανδρέου έκανε τον δεύτερο γάμο του και η Κυβέλη τον τρίτο.
Το σπίτι της Κυβέλης ήταν στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στον αριθμό 14 και εκεί έμεινε το ζευγάρι τα πρώτα χρόνια του έγγαμου βίου του.
Δεν άργησε όμως να φανεί η δυσοίωνη εποχή όπου ο Κονδύλης  και η δικτακτορία του Μεταξά,εξόρισε τον Παπανδρέου, με αποτέλεσμα εκείνη να μείνει μόνη...Η αγάπη της ήταν μεγάλη , έτσι το δωμάτιό της το είχε γεμίσει με φωτογραφίες του..
Ο Παπανδρέου για ένα διάστημα ήταν υπουργός Παιδείας κάτι που βοήθησε την Κυβέλη για να πραγματοποιήσει ένα όνειρό της αλλά ταυτόχρονα όνειρο της πλειονότητας του καλλιτεχνικού κόσμου της εποχής...ήταν η ίδρυση του Εθνικού Θεάτρου! Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 17 Μαρτίου του 1932 και απ' τον λόγο του Υπουργού έμειναν σε όλους τα εξής λόγια "η Τέχνη είναι είδος όχι  πολυτελείας, αλλά πρώτης ανάγκης και ότι το ζωντανό θέατρο και μετά την ανάπτυξη του μηχανικού, θα διατηρεί πάντοτε την υπεροχή του. Αν το μηχανικόν θέατρον δύναται να παρέχη εξωτερικάς θεαματικάς ικανοποιήσεις, ανήκει όμως πάντοτε εις το ζωντανόν θέατρον ο προορισμός να ικανοποιεί περισσότερον τον εσωτερικόν άνθρωπον, να προσφέρει ανωτέρας ψυχικάς και αισθηματικάς συγκινήσεις".
Εκείνη τη χρονιά ήταν που η Κυβέλη πλέον δεν συνέχισε την ενεργό θεατρική ζωή, αφήνοντας μια αληθινά λαμπρή πορεία. Ο Παπανδρέου εκτός από το θέατρο βοήθησε γενικότερα τις Τέχνες και τα Γράμματα. Στη συνέχεια όπως προανέφερα ακολούθησαν τα χρόνια της εξορίας, η κατοχή όπου ο ίδιος  μαζί με μια ομάδα από πολιτικούς φυγαδεύθηκαν στη Μέση Ανατολή. Εκείνη δεν άντεχε μακριά του και αποφάσισε να πάει κοντά φτάνοντας με καϊκι στο Λίβανο, μετά στην Αίγυπτο και αργότερα στην Ιταλία. Ο Παπανδρέου επέστρεψε ως πρωθυπουργός όταν η Ελλάδα ελευθερώθηκε , αλλά δεν πρόλαβε να ζήσει τη χαρά καθόσον ο Εμφύλιος άρχισε δημιουργώντας αναταραχές και φυσικά δραματικές εξελίξεις..
Το 1950 η Κυβέλη ανέβηκε πάλι στη σκηνή, σε διάφορα θέατρα αλλά και στο Εθνικό..Ο Παπανδρέου ήταν απασχολημένος με την πολιτική και έτσι ο χρόνος του δεν αρκούσε για να ασχοληθεί όπως πρώτα με την μεγάλη του αγάπη. Ήταν κλονισμένη η σχέση τους αλλά ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για διαζύγιο γιατί η μεγάλη αλήθεια ήταν ότι η αγάπη τους ποτέ δεν έσβησε..
Το 1968 έφυγε απ' τη ζωή ο μεγάλος πολιτικός και το 1978 η μεγάλη Κυρία του Ελληνικού θεάτρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Ένας νέος χώρος πολιτισμού στην Αθήνα, είναι διαθέσιμος πλέον για το κοινό.  Πρόκειται για το  Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού που βρί...