Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Για τη Σούζαν Ίτον, για τον κάθε άνθρωπο που μαρτύρησε μ' αυτό τον τρόπο!

Όλοι γνωρίζουμε την τραγική ιστορία του τέλους της Σούζαν Ίτον, το θλιβερό κοινωνικό γεγονός των ημερών.
Η Σούζαν μια γυναίκα, μια επιστήμονας, σύζυγος και μάνα ήρθε στην Ελλάδα, στην Κρήτη συγκεκριμένα, για ένα συνέδριο και στις 2 Ιουλίου βγήκε για τρέξιμο στη φύση....κι αυτό ήταν η αρχή του τραγικού της τέλους..
Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθώ στις λεπτομέρειες της δολοφονίας της, ιδιαιτέρως μετά την απολογία του......
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς το μαρτύριο της άτυχης γυναίκας.
Το μαρτύριο της κοινωνίας....η αχαρακτήριστη πράξη που έχει ως καθρέφτη ένα μέρος της κοινωνίας μας..Ξέρω πως σε πολλούς δεν αρέσει η περιγραφή αλλά αυτή είναι η αλήθεια.
Είναι οι άρρωστοι, οι άνθρωποι με κλονισμένο τον ψυχικό τους κόσμο, οι άνθρωποι με επιθυμίες πέρα από κάθε λογική και ψήγμα αγάπης, πέρα από την ομορφιά του έρωτα, της ρομαντικής επαφής, αυτοί που για κάποιους λόγους (όλα ξεκινάνε από κάπου) έχουν σαν φυσιολογική συμπεριφορά όσα ξεπερνάνε την κτηνωδία,που κυκλοφορούν ελεύθεροι κι ανάμεσά μας.
Είναι μια από τις σοβαρές αιτίες που η ελευθερία έχει αποδυναμωθεί αφού θεωρείται επικίνδυνο για όλους  (η ανωμαλία δεν ξεχωρίζει φύλο και ηλικία) να κυκλοφορούμε ...κυρίως σε σημεία που δεν έχει κίνηση μέρα ή βράδυ.
Τον κυριότερο ρόλο όμως κατά την άποψή μου και δεν θα πάψω ποτέ να το αναφέρω αυτό έχοντας μεγάλη εμπειρία σε δύσκολους τομείς στον εθελοντισμό μου,στον ψυχιατρικό τομέα,σε διάφορα κοινωνικά προβλήματα γενικότερα  τον έχουν οι παρατηρητές ή οι τρίτοι, οι απέξω δηλαδή...που δεν είναι άλλοι από τους γείτονες, τους συγγενείς,την οικογένεια, τους συγχωριανούς, τους συναδέλφους...όλoυς όσους "φοβούνται" , δεν θέλουν να μπλέξουν..και όλα τα σχετικά.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γνωρίζουν..οι περισσότεροι γνωρίζουν....και μπορούν με ειδικές  διαδικασίες να βοηθήσουν ώστε να μην χάνει τη ζωή της μαρτυρώντας η κάθε Σούζαν, όταν θέλουμε μπορούμε να γίνουμε εμείς οι γέφυρες που θα προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις.Θέλει προσπάθεια και αγώνα..όμως μπορούμε.
Αν εντοπίσουμε τέτοιες συμπεριφορές και σκεφτούμε που κινδυνεύουμε εμείς ή οι οικείοι μας, είναι σίγουρο πως θα προσπαθούμε και δεν θα αφήνουμε να πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα..
Όσο νομίζουμε πως εμάς ή τους δικούς μας όπως λέμε, δεν μας αγγίζει και δεν τους αγγίζει τίποτα, τόσο το κακό θα συνεχίζεται με περισσότερη άνεση..
Από την πλευρά του βιαστή - δράστη -δολοφόνου τώρα αυτής της διαταραγμένης προσωπικότητας που νομίζω πως και οι επιστήμονες δύσκολα θα αποφανθούν για τον ψυχικό του κόσμο...εννοείται πως κάτι έφταιξε στα παιδικά του χρόνια ίσως..αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελέσει ελαφρυντικό καθόσον ένας άνθρωπος χαρακτηρίζεται κι από τις κινήσεις του μετά την βιαιότητα...Έκανε ότι έκανε στο πτώμα..επέστρεψε σπίτι του για τα παιδιά του και την γυναίκα του..Τα παιδιά και τους οικείους αυτής της γυναίκας ποιος θα τους φέρει πίσω τον άνθρωπό τους;
Ποιος θα επουλώσει τα βαθύτατα τραύματα;
Ανήκω στους ανθρώπους που πάντα δικαιολογώ διάφορες καταστάσεις..που θέλω να βλέπω την καλή πλευρά όλων των ανθρώπων,που και σ' αυτήν την ιστορία δεν θέλω να έρθω στην θέση της οικογένειάς του, στη θέση των παιδιών που θα μεγαλώνουν κι οι καλοθελητές θα τα στήνουν στον τοίχο λέγοντάς τους πως ο πατέρας τους είναι φονιάς, της κοπέλας που είμαι βέβαιη πως ποτέ δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο, των γονιών κτλ. πλην όμως κάποτε πρέπει οι τιμωρίες να είναι ουσιώδεις, δεν αντέχει ο κόσμος άλλο τον τρόμο!!
Δεν υπάρχει συγγνώμη σ' αυτές τις περιπτώσεις !τι νόημα έχει..
 
Η τραγική ιστορία όπως κι άλλες παρόμοιες κατά το παρελθόν μας αφήνουν κάποια μηνύματα κι αυτά πρέπει να δούμε, προκειμένου αυτός ο κόσμος να διαφοροποιηθεί....
Όπως προανέφερα να μην εθελοτυφλούμε σε ότι μας φαίνεται "παράξενο"...
Να μεγαλώνουμε τα παιδιά δίνοντάς τους αγάπη μέσω του χρόνου που θα τους χαρίζουμε, μέσω των αξιών που θα τους μαθαίνουμε και όχι μέσω υλικών αγαθών, μαθαίνοντάς τους πως η Αγάπη είναι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος, το μόνο μέσον...για να 'βρει ο ήλιος επιτέλους στις ψυχές φωλιά!
Να συνειδητοποιήσουμε πως όταν ένα άτομο της οικογένειάς μας παρουσιάζει συμπεριφορά που μας ανησυχεί μετά από παρακολούθηση να το οδηγούμε στον ειδικό επιστήμονα χωρίς ντροπή, χωρίς φόβο...η πρόληψη σώσει σε όλα τα θέματα.Άπειρα τα παραδείγματα που η οικογένεια είχε εντοπίσει...σκληρά στοιχεία (έτσι είχαν πει κάποιοι γονείς κάποτε..) αλλά δεν ήθελε να τον οδηγήσουν στον ψυχίατρο γιατί θα το μάθαινε η γειτονιά....Δηλαδή είναι καλύτερο να στερούν ανθρώπινες ζωές και να τους μαθαίνει όλος ο κόσμος...
Να μην μείνουμε στην ενθύμηση του γεγονότος για λίγο καιρό, στα διαδικτυακά σχόλια και ότι άλλο..να ξεκινήσουμε το αληθινό ενδιαφέρον για την κοινωνία στην οποία ζούμε, να μην παραβλέπουμε και να μην εθελοτυφλούμε, αλλά να προσπαθούμε να βοηθήσουμε και αν δεν γνωρίζουμε πως;ας συμβουλευτούμε τους φίλους μας, όλο και κάποιος θα μπορεί να βοηθήσει.
Ας ευχηθούμε η ψυχή της Σούζαν να βρει γαλήνη..
Ας ευχηθούμε οι οικείοι της να βρουν την δύναμη να αντέξουν να ζουν με τον απροσδόκητο , τραγικότατο χαμό...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επιτάφιοι 2024.

Επιτάφιος, η κορύφωση του Θείου Δράματος, ο πόνος και το μοιρολόι, η αναμνήσεις που τρέχουν για τον καθένα μας.. Και φέτος με τη βοήθεια των...