Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Η Πρωτομαγιά των αγώνων!Η Πρωτομαγιά της άνοιξης.

 Καλό μήνα, γεμάτο από χρώματα αισιοδοξίας και αγάπης φτερουγίσματα.
 
Στεφάνι από την Αρκαδία και τη συλλογή της Αντωνίας!!
Η Πρωτομαγιά έχει μείνει χαραγμένη και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά, πρώτα ως μέρα μνήμης, ως αιματοβαμμένος όρος. Στην συνέχεια σηματοδοτεί την απαρχή του καλοκαιριού, εκεί που κορυφώνεται η άνοιξη και ντύνει όλη τη φύση με μυριάδες χρώματα.
Στο παρόν κείμενο προσπαθώ να παρουσιάσω μια ιστορική αναδρομή με πληροφορίες και για τις δυο όψεις της μέρας, ως ηθική υποχρέωση στο αίμα που κύλησε...

Την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των εργατών που ζητούσαν μεταξύ των άλλων και την καθιέρωση των οκτώ ωρών εργασίας, κατέληξε με τραγικά αποτελέσματα, καθόσον υπήρξαν θύματα και τιμωρήθηκαν οι υποκινητές του ξεσηκωμού.  Ουσιαστικά οι εξεγέρσεις (δεν ήταν μια αφού είχαν ξεσηκωθεί 600.000 εργάτες σε όλη των χώρα) του Σικάγου, έγιναν κατόπιν των επιτυχημένων αιτημάτων διεκδίκησης των εργατών του Καναδά το 1872.
Στην Ελλάδα, η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από 
τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη το 1892. Το επόμενο έτος, περίπου 2.000 εργάτες ζητούσαν διαδηλώνοντας οκτάωρο, κρατική ασφάλιση για τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων και η Κυριακή να είναι αργία.Το 1894,  σε μια συγκέντρωση με πολλή μεγάλη συμμετοχή εργατών  και τα ίδια αιτήματα.Σ' αυτή τη συγκέντρωση έγιναν συλλήψεις και τον Αύγουστο του ίδιου έτους η σύλληψη του Καλλέργη.
Στη Θεσσαλονίκη ξεσηκώθηκαν οι καπνεργάτες το 1936. Τον Φεβρουάριο οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην κατάληψη ενός εργοστασίου, καθόσον είχαν απορριφθεί τα αιτήματα των εργατών. Στην συνέχεια συμπαραστάθηκαν και οι καπνεργάτες από τα άλλα εργοστάσια.Οι κρατικές δυνάμεις κινήθηκαν εναντίον τους και σε κάποια συγκέντρωση σκοτώθηκαν 7 ή 8 εργάτες. Υπήρξαν κι άλλα θύματα, από τις άλλες συγκεντρώσεις (12 νεκροί και 300 τραυματίες). Οι άδικες δολοφονίες των εργατών ήταν η πηγή έμπνευσης του Γιάννη Ρίτσου για τον "ΕΠΙΤΑΦΙΟ".
Την Πρωτομαγιά το αίμα συνέχισε να γράφει την ιστορία και να σημειώνει πως η ελευθερία και τα δικαιώματα..θέλουν θυσίες.
Το 1944 ...εκείνη την θλιβερότατη πρωτομαγιά στην Καισαριανή οι Γερμανοί εκτέλεσαν 200 Έλληνες, ως αντίποινα για το θάνατο ενός στρατηγού τους και 3 αξιωματικών, στους Μολάους της Λακωνίας στις 27 Απριλίου του ιδίου έτους. Σ' αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω, ότι δεν έχει καμιά σημασία ο πολιτικός χώρος που ανήκαν.Σημασία έχει ότι η γη μας ποτίστηκε με αίμα, ότι οι μανάδες μέχρι που ξεψύχησαν πονούσαν για τα παιδιά τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες στην περιοχή του Μετς έμενε μια κοπέλα, η Σεμίραμις από τη Χίο, η οποία μόλις είδε να κυλάει σαν ποτάμι το αίμα των εκτελεσθέντων από το γερμανικό φορτηγό που τους μετέφερε, η καρδιά της  δεν άντεξε.....το ρολόι της ζωής της σταμάτησε εκεί. Τους μελλοθάνατους τους είχαν πάει στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου και στη συνέχεια για την εκτέλεση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Κατά τη μεταφορά τους από το Χαϊδάρι, πέταγαν σημειώματα στους περαστικούς με διάφορα μηνύματα για να τα δώσουν στους δικούς τους. Πέταγαν και μηνύματα που έγραφαν "Ζήτω η Ελλάδα" ,  "Ζήτω η λευτεριά". 
 Με τόσο αίμα που χύθηκε στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, πως να μη χαρακτηριστεί η Πρωτομαγιά ως μέρα μνήμης!

Η δεύτερη είναι η ανθισμένη της μορφή! Ο εορτασμός αυτής της μέρας , έχει τις ρίζες του στους αρχαίους λαούς ,σχετιζόμενος με την άνοιξη.
Στην προχριστιανική Ευρώπη αρχικά εορτάζονταν ως εωσφορικές νύχτες. Αργότερα κατά τον εκχριστιανισμό αυτές οι γιορτές απαγορεύτηκαν ή έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα.
Στην Ελλάδα οι εορτασμοί γίνονται με εορτές λουλουδιών ως υποδοχή του μήνα. Παρελάσεις αλόγων με θέμα τα άνθη! Ανθοκομικές εκθέσεις και πολλά άλλα. !! 
Τα Ανθεστήρια ή  Διονύσια αποτελούσαν την πρώτη επίσημη γιορτή των ανθέων για τους  Έλληνες. Αρχικά η γιορτή ξεκίνησε από την Αθήνα και μετά πέρασε σε όλες τις ελληνικές πόλεις. Κατά τα Ανθεστήρια πομπές με κανηφόρες που κουβαλούσαν λουλούδια κατευθύνονταν προς τα ιερά. Ο Μάιος  κατά την πλούσια μυθολογία μας, πήρε το όνομά του από την Μαία που ήταν μια από τις Πλειάδες και μητέρα του θεού Ερμή. Υπάρχει κι άλλη μια εκδοχή, σύμφωνα με την οποία το όνομα το απέκτησε από τη ρωμαϊκή θεότητα Μάγια που ήταν σύζυγος του Ήφαιστου. 
Σήμερα οι άνθρωποι τη μέρα την έχουν συνδέσει απόλυτα με το φαγοπότι και τα άνθη, δίχως να θυμούνται  τους αγώνες και το αίμα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους τότε.
Κατά τη γνώμη μου , πρέπει να εξηγούμε στα παιδιά τι εορτάζουμε, τι τιμούμε, ήθη, έθιμα, ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία. Δεν τα βοηθάμε σε κάτι με το να τα αφήνουμε αδαή ή να τους παρουσιάζουμε σαν στάση ζωής στις εορτές μόνο το φαγητό και το γλέντι. 
Ειλικρινά οι εποχές μας είναι αυτές της τεράστιας απορίας....για όλο το αίμα και τους αγώνες που πήγαν χαμένοι....τι σημαίνει η τόση ανεργία στην Ελλάδα;Τι σημαίνει η αύξηση των αστέγων καθημερινά;Τι σημαίνει να φεύγουν οι επιστήμονες σαν οικονομικοί μετανάστες και στη χώρα μας να γίνονται ιδιοκτήτες λαοί άλλων χωρών;Τι σημαίνει η συνεχής αύξηση των προϊόντων;Τι άλλο από το ότι οι αγώνες δεν βρήκαν έδαφος;
Εύχομαι και προσεύχομαι για καλύτερες μέρες και για έναν Μάη που μαζί με τα λουλούδια θα χαίρονται αληθινά και οι ψυχές μας..
Ας είναι οι αγώνες μας για το καλύτερο όλων κι όχι για προσωπικά συμφέροντα.
Καλή Πρωτομαγιά με μνήμη και μαγιάτικο στεφάνι!! 

1 σχόλιο:

Όλος ο κόσμος σε μια εορταγορά

 Για 24η χρονιά, το σωματείο "Οι ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ", πραγματοποίησε μια εξαιρετική εορταγορά, όπου έλαβαν μέρος Πρεσβείες και Προξ...