
ΆΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΡΉΣ - ΘΗΣΕΙΟ
Τουρισμός στην πόλη, σημαίνει να ανακαλύπτω αξιοσημείωτα μέρη, το κάλλος που προϋποθέτει μαεστρία καθόσον απαιτεί..τη φυγή των σκέψεων απ' τα άσχημα που γνωρίζουμε.
Περπατώντας στον πεζόδρομο της οδού Επταχάλκου στο Θησείο (πάνω απ' τη γραμμή του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου), με τα αρχοντικά κτίρια και τις πανέμορφες πόρτες, συναντάμε τον Ναό του Αγίου Αθανασίου και λίγα μέτρα πιο κάτω, πάνω σ' έναν βράχο υπάρχει ένας άλλος μικρός ναός.
Την ώρα που έπεφτε ο ήλιος, μια δεσμίδα ηλιαχτίδων φώτιζε τον σταυρό και η εικόνα παρέπεμπε σε κυκλαδίτικο ξωκλήσι.
Προχωρώντας, υπάρχει η γέφυρα που ενώνει με τον πεζόδρομο της Ερμού, όπου απέναντι βρίσκεται το μουσείο του Κεραμεικού και απολαμβάνει ο περιπατητής, τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Κάτω ακριβώς ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος πάει κι έρχεται , για να θυμίζει τις διαδρομές της ζωής μας.
Ο μικρός ναός, είναι ο Άγιος Αθανάσιος Κουρκούρης ή Κουρκουρής και πήρε αυτό το όνομα, από κάποιο μεταγενέστερο ιδιοκτήτη του κτήματος, όπου βρίσκεται .
Πρόκειται για μονόκλιτη κεραμοσκεπή βασιλική, μικρών διαστάσεων 2,50×5μ. περίπου. Η παράδοση αναφέρει ότι η εκκλησία κτίστηκε από τον άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, μετά τον ερχομό του από την Κρήτη (10ος αι.), πλην όμως αυτό δεν είναι ακριβές. Η εκκλησία είναι των χρόνων της Τουρκοκρατίας και ίσως να κτίστηκε από κάποιον αγιορείτη μοναχό. Η εντοιχισμένη επιγραφή ότι είναι κτίσμα του 1750, είναι ατεκμηρίωτη.
Το Ιερό Βήμα είναι υπερυψωμένο κατά μία βαθμίδα, ενώ η επίστρωση του δαπέδου είναι πολύ νεότερη, όπως άλλωστε και η μεγάλη ταράτσα που έχει γίνει δυτικά και στεγάζει Κέντρο Προνοίας της ενορίας.
Ο περιηγητής John Cam Hobhouse και μετέπειτα λόρδος Broughton, φίλος και συνταξιδιώτης του Βύρωνα, αναφέρει ότι «στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου προς την πλευρά του «Αρείου Πάγου, είδε την κυλίστρα, όπου πήγαιναν οι παντρεμένες Αθηναίες και αφήνονταν να γλιστρήσουν στην κατωφέρεια, για ν’ αποκτήσουν, όπως πίστευαν, αρσενικά παιδιά» (Δ. Καμπούρογλου).
Παλαιότερα η εκκλησία ετιμάτο επ’ ονόματι του αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας, μετά όμως την ανέγερση της νεότερης εκκλησίας του αγίου, αυτή τιμάται στις 5 Ιουλίου επ΄ ονόματι του αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου.
Με την ευκαιρία σημειώνουμε πως ο γειτονικός μεταγενέστερος ναός του αγίου Αθανασίου Αλεξανδρείας (εορτή 18 Ιανουαρίου) ανηγέρθη την εικοσαετία 1933-1953 και εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου 1953, από τον τότε βοηθό Επίσκοπο Ρωγών και κατόπιν Μητροπολίτη Κοζάνης Διονύσιο.
ΠΗΓΗ: Η επίσημη ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου